Cemil Meriç'in Dünyası

Mustafa Armağan
“Bir çağın vicdanı olmak isterdim; bir çağın, daha doğrusu bir ülkenin. İdrakimize vurulan zincirleri kırmak, yalanları yok etmek, Türk insanını Türk insanından ayıran bütün duvarları yıkmak isterdim. Muhteşem bir maziyi daha muhteşem bir istikbale bağlayacak köprü olmak isterdim; kelimeden, sevgiden bir köprü... Ben bu mazlum medeniyetin sesi olmak istiyorum... En büyük tehlike, uzun zamandır müptela olduğumuz yobazlık. Bize düşen, dertlerimizi ömür boyu gönüllerinde taşıyan insanlara sevgiyle eğilmek ve “hödük” idrakimize hata gibi gelen kusurları cımbızla ayıklamaya kalkışmamak. Türk insanı irfandan önce sevgiye ve anlayışa muhtaçtır.” Cemil Meriç “Bu Ülke,” “Umrandan Uygarlığa”, “Bir Dünyanın Eşiğinde”, “Jurnal” gibi sıra dışı eserleri dilimize kazandıran düşünce hayatımıza yön veren isimlerinden Cemil Meriç sadece geçmişte olup bitenleri anlamak için değil, bugünü anlamak için de yeniden okunmayı ve anlaşılmayı hak ediyor. Günümüz tarih araştırmacılarından Mustafa Armağan, Cemil Meriç’in renkli dünyasına davet ediyor okuru. Bu okyanusa açılmadan önce alınacak “yüzme dersleri” de diyebiliriz yaptığına. Armağan, bir yandan onun düşüncelerini, birikimini, yöntemini ortaya çıkarırken, öbür yandan kişisel olarak tanıdığı Cemil Meriç’ten hareketle ilk tanışmalarını, Hatay’da Cemil Meriç’i ortaya çıkaran farklı arka planı, onu farklı kılan sebeplerin üzerine gidiyor.
Kitabın Konusu:
320 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Gönül Bahçelerinde “Mütevazı Bir Fikir İşçisi”
·
Puan vermedi
Merhaba Dostlar, nacizane bir değerlendirme ile faydalı okumalar, duasıyla. Aydınlığa hasret kalmış gözler, ferahlığa susamış gönüller; her şeyin bir karşılığı vardır, bize ötelerin yapı taşlarını
Cemil Meriç'in Dünyası
Cemil Meriç'in DünyasıMustafa Armağan · Timaş Yayınları · 2010134 okunma
320 syf.
·
Puan vermedi
·
45 günde okudu
"Caddeden geçerken kitapları görürsünüz, demişti kitapları gördüm ve evi buldum, Cemil Meriç gibi bir adamın evi elbette kitaplardan bulunurdu." Kitaba farklı bir amaçla başlamıştım, daha önce hiç okumadığım bir yazar olduğu için ve kalitesinden hiç şüphe etmediğimden olsa gerek önce tanımak istedim. Yalnız Cemil Meriç'in Dünyası adına aldanmamak gerekiyor. Hayatından çok daha önce yazdığı kitaplardan yazılardan pasajlarla dolu bu kitap. Güzel bir giriş eklenmiş, Cemil Meriç'ten deneme okumak gibi. Güzel kitap sadece böyle düşünmemiştim.
Cemil Meriç’in Dünyası
Cemil Meriç’in DünyasıMustafa Armağan · Ketebe Yayınları · 2018134 okunma
320 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Cemil Meriç, "Bu Ülke"nin yetiştirdiği belki daha doğru bir ifadeyle, "Bu Ülke"de kendini yetiştiren nâdir münevver/mütefekkirlerden. Savrula savrula nâmütenâhîye vasıl olmuş bir adem. Ele aldığı konulara yaklaşım tarzı, açık yüreklilikle serencâmına uygun olarak kullandığı dil ve üslup, edindiği dert ve dâvâ uğruna harcadığı emek örnek teşkil edecek cinsten. Bu eser, onun çeşitli kitaplarından öne çıkan seçme metinlerden mürekkep. Eser âdeta "Cemil Meriç Okumalarına Giriş" mâhiyetinde. Avrupa felsefesinden, "biz"e, kültürden, irfana, romandan denemeye kadar çok çeşitli alanlardan bir beyin fırtınası sunmaktadır. Ayrıca, editör tarafından eklenen "Cemil Meriç Bibliyografyası" eseri daha da zengin muhtevâlı kılmaktadır.
Cemil Meriç’in Dünyası
Cemil Meriç’in DünyasıMustafa Armağan · Ketebe Yayınları · 2018134 okunma
320 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Öncesinde de baska eserlerini okudugum bir yazar Cemil Meriç. Bilmedigim yonlerini ve ona duyulan hayranligin nerelerden geldigini gormek çok hoştu. Mustafa Armagan kesinlikle fsrkli yonlerini gozler onune sermeye calismis. Denemeler bütünü gibi genel olarak.
Cemil Meriç'in Dünyası
Cemil Meriç'in DünyasıMustafa Armağan · Timaş Yayınları · 2010134 okunma

Yazar Hakkında

Mustafa Armağan
Mustafa ArmağanYazar · 65 kitap
Urfalı anne ve babanın çocuğu olarak Cizre'de doğdu (1961). İlk ve orta öğrenimini Bursa'da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden 1985 yılında mezun oldu. Fritjof Capra'dan yaptığı Batı Düşüncesinde Dönüm Noktası adlı çevirisi ile Türkiye Yazarlar Birliği Tercüme Ödülü'nü (1989) ve Şehir ey Şehir adlı kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği Deneme Ödülü'nü (1997) aldı. Bir dönem (1995-1996) İzlenim ve Diyalog Avrasya (DA) dergilerini yönetti. 1995'ten beri Zaman gazetesinde yazıyor. Yayınlanan eserleri: Gelenek (1992); Gelenek ve Modernlik Arasında (1995); Şehir Asla Unutmaz (1996); Şehir ey Şehir(1997); Bursa Şehrengizi (1998; 2. Baskı Osmanlı'yı Kuran Şehir: Bursa'ya Şehrengiz adıyla 2006); Alev ve Beton (2000),İstanbul Mavi Kırpar Gözlerini (2003), İnsan Yüzlü Şehirler (2003), Kuğunun Son Şarkısı: St. Petersburg'da Zamanlar ve Mekanlar (2003); Osmanlı İnsanlığın Son Adası (2003); Osmanlı'nın Kayıp Atlası (2004); Kır Zincirlerinin Osmanlı (2004);Osmanlı Tarihinde Maskeler ve Yüzler (2005); Ufukların Sultanı: Fatih Sultan Mehmed (2006). Çevirileri: Seyyid Hüseyin Nasr'dan Molla Sadra ve İlahi Hikmet (1991); Fritjof Capra'dan Batı Düşüncesinde Dönüm Noktası(1991); ve Yeni Bir Düşünce (1992); Muhammed Esed'den Sahih-i Buhari: İslam'ın İlk Yılları (2001) Derlemeleri: İslam Bilimi Tartışmaları (1990); İstanbul Armağanı I: Fetih ve Fatih (1995); İstanbul Armağanı II: Boğaziçi Medeniyeti (1996); İstanbul Armağanı III: Gündelik Hayatın Renkleri (1997); İstanbul Armağanı IV: Lale Devri (2000);İslam'da Bilgi ve Felsefe (1997); İstanbul'da Semtler ve Hayatlar: Bir Semtini Sevmek (2001); Değişen Milliyetçilik: Tartışılan Sınırlar (2001); Cemil Meriç: Düşüncenin Gökkuşağı (2001); Osmanlı Geriledi mi? (2006). Osmanlı: İnsanlığın Son Adası, Türkiye Yazarlar Birliği'nin 2003 yılı Fikir Ödülü'nü almıştır.  
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.