Çerkes Sürgünü - Bir Soykırım Öyküsü

1 Kişi
Okunma
Beğeni
Görüntülenme
Anavatanları Kafkasya'dan 1864 yılında sürülen Adiğelerin acı öyküsünü yazmak istedim. Belki de bu dünyamızdaki bilinçli olarak yapılan ilk soykırımın öyküsüdür. Rus Çarlığı ile yapılan sürekli savaşları; diğer yanda yüzyıllardır süren köle ticaretinin Adiğe nüfusuna verdiği zararları yazmaya çalıştım. Osmanlı topraklarına yola çıkan nüfusun üçte birinin yollarda, üçte birinin yerleştiği bu topraklarda ölmelerini, İngiliz ve Osmanlı Devleti politikalarının Adiğelere yansıyan olumsuz etkilerini farklı bir bakış açısıyla yazıya aktarmaya çalıştım. Bundan 152 yıl önce Hazar Denizi'ne (Kaspi Denizi) ve Kafkasya'ya adını veren Kas ırkının son temsilcileri anayurtlarından sürüldüler. Binlerce yıldır Kafkasya'da yaşayan ve Ön Asya'ya, Orta Doğu'ya demiri ve tekerleği tanıtmış; bir halkın son temsilcileri, son istilacıya karşı verdikleri savaşı kaybettiler. Tarihte çok katliam, göçe zorlama olmuştur. Ancak Çerkeslerin sürgünü geçmişteki örnekleriyle karşılaştırılmayacak kadar büyüktü. Çerkesler 20. Yüzyılın ikinci yarısında, II. Dünya Savaşı'ndan sonra "SOYKIRIM" tanımına uyan bir muameleye maruz kalmışlardır. 1992 yılında Kabardey-Balkar, 1996 yılında Adıgey parlementoları 19. Yüzyılda Rus Çarlığı'nın Çerkeslere yaptığı uygulamaları soykırım olarak tanımlamıştır. (Tanıtım Bülteninden)
352 sayfa

352 syf.
8/10 puan verdi
Oldukça derin bir tarihi anlatıma sahipti. Kitap ilk çağlardan itibaren çerkeslerin ve komşularının yaşadığı coğrafyaları anlatarak başlıyor. Akademik nitelikte değerlendirikebilecek bir kitap. Kitabı okurken ya bölgelere çok iyi hakim olmak ya da sürekli bir tarih haritasından takip etmek gerekiyor. Ben okurken zorlandım. Daha basit anlatımıyla çerkeslerin ne yaşadığını öğrenmek istemiştim. Bu kitabı hakkıyla anlamak için ciddi bir tarih birikimi gerekiyor. Kitap iyiydi ancak okuyucu olarak ben yetersizdim.
Çerkes Sürgünü - Bir Soykırım Öyküsü
Çerkes Sürgünü - Bir Soykırım ÖyküsüEkrem Hayri Peker · Gece Kitaplığı · 20211 okunma

Ekrem Hayri Peker
Ekrem Hayri PekerYazar · 7 kitap
02/10/1954 tarihinde Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde doğdu. Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü bitirdi. Evli iki çocukludur. 30 yıldır tekstil sektöründe çalışan yazar C Grubu iş Güvenliği uzmanıdır. Dört yıl Özbekistan’da bulunmuştur. Tekstil Teknik Dergisi, Konfeksiyon Teknik, Kimya Dergisi, Tekstil Endüstri, Şehrengiz ve İran’da yayınlanan Nassaji Emrouz dergilerinin yazı kurullarında; Örme Sanayicileri Derneği danışmanı, Ekonomik Durum Gazetesi yazarıdır. Ev Tekstili, Kauçuk Dergisi, Örme Dünyası, Türk-chem, Görünüm dergilerinde ve Bursa’daki yerel gazetelerde ve dergilerde Yeni Marmara Gazetesi, Pusula, BAV Dergisi, Güney Marmara, Patikalar, PERSPEKTİF, HOSAB Dergilerinde ve TUGİK-TOSYÖV-ALTIN MİRAS gibi kuruluşların sitelerinde çeşitli makaleleri yayınlanmıştır. “Tekstilcinin El Kitabı” ve “Teşkilat-ı Mahsusa’dan Kuşçubaşı Hacı Sami Bey”, “Anadolu’dan Kafkasya’ya Zekeriya Efendi”, “Özbek Mektupları”, “Tekstile Giriş” ve “Tekstil El Kitabı” adında yayınlanmış 6 kitabı bulunmaktadır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.