Cicim

Colette
Yazar:
Colette
Çevirmen:
Azra Erhat
Tahmini Okuma Süresi:
3 sa. 48 dk.
Sayfa Sayısı:
134
Basım Tarihi:
1955
Yayınevi:
Varlık Yayınları
Orijinal Adı:
Chéri
ISBN:
---
Ülke:
Türkiye
Dil:
Türkçe
Format:
Karton kapak
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Kısasa Kısas ya da "Çok Kullanılmış Erkek Evlat"
Puan vermedi·176 syf.··
2021 31. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 27 Ağustos 2021 23:11
Colette! Evet, Colette. Dul, Karadul! Dansını beğenmediği erkeğini afiyetle yerken, ceza ya da ecza olsun için, aynı zamanda, kendisini de yeyip -tüketen, kara, kapkara bir dul! Tam sekiz gözlü,
Edebiyat
CicimColette · Can Yayınları · 2013275 okunma
10/10
·150 syf.··
2020 64. kitabı
·
25 saatte okudu
·
Okunma: 27 Kasım 2020 07:45
Ah Colette! Romanlarını nasıl bir duyguyla yazdın, nasıl bu kadar bağladın beni kendine, okurken ki heycanımı nasıl anlatsam… Dediğin gibi gerçekten sadece hayal ürünü olan bir şey değil bu,
Edebiyat
CicimColette · Sel Yayıncılık · 2020275 okunma
Puan vermedi·150 syf.··
Beğendi
·
2024 24. kitabı
·
5 günde okudu
·
Okunma: 25 Şubat 2024 00:00
Paris’in Altın Çağı : La Belle Epoque İkinci Fransa İmparatorluğu ve Prusya Krallığı arasında çıkan veraset savaşı sonrası sağlanan barış dönemi ile Birinci Dünya Savaşı başlangıcına kadar süren
CicimColette · Sel Yayıncılık · 2020275 okunma
Cicim kitap Yorumu
Puan vermedi·150 syf.··
2021 82. kitabı
Selam arkadaşlar Kitaptan önce biraz Colette den bahsetmek istiyorum. Colette; Parisli, sivri dilli, şahsına münhasır bir yazar.. Claudine serisi ile yazarlık hayatına başlayan yazar, burjuva toplumunu, özgürlüğü, erotik temaları ele alır kitaplarında.. Cicim kitabında ise Colette'in kendi hayatından izler taşıdığı söyleniyor. Kendisini aldatan kocasından intikam almak için kocasının ilk evliliğinden olan üvey genç oğlu ile beraber olduğu söyleniyor. Filmi de olan bu kitap da ise 50 yaşına yakın Lea ile bir fahişenin genç oğlu Cheri (cicim) ile yaşadığı aşk ve ilişkiyi konu alıyor. Nükteli, farklı dili olduğu kesin yazarın ancak Paris'in siyasi, sosyal durumları ile ilgili yüzeysel değil de daha derin eleştiriler olmasını beklerdim. Kitabın kapağını içeriğinden daha çok beğendim.
Roman
CicimColette · Sel Yayıncılık · 2020275 okunma
Puan vermedi·176 syf.··
2020 348. kitabı
Tam adı Sidonie-Gabrielle Colette olan, Fransa’nın en çok bilinen kadın yazarlarından ve edebiyat dünyasının ayrıksı ismi olarak biliniyor. Colette’i ilk defa okudum. Açıkçası, defalarca “diyalog romanlardan” hazzetmediğimi dile getirmiştim -tiyatro oyunları dışında tabii. Amma ve lâkin, oyun yazarı kimliğini, ustaca romana yedirmiş, beni son sayfaya dek sürükleyip durdu. Kendi açımdan, bu büyük bir başarı. Colette, Cicim’i 1944’te yazmış. Girişteki biyografisini okumanızı tavsiye ederim, çünkü yaşam-öyküsünün romana yansımaları, aynadaki netlik kadar bariz. Pek çok evlilik yapmış, para kazanmış için kabare sanatçılığı yapmış... Colette’in çakma sosyete manzaralarını yansıtmasını keyifle okudum. Dönemin ahlâki anlayışı ve şekillendirdiği toplum yapısını da ele alıyor. Yazar, çok klişe ve kalıplaşmış yaşlı erkek (genç erkek), yaşlı kadın(genç kadın) ve genç metresten (olgun metres) oluşan klasik üçlüyü Cicim’de tersine çevirirken, akıllara kazınmış bu toplum alışkanlığını ve (nasıl alışkanlıksa o artık) ezberi de bozuyor. Okuduğuma çok memnun kaldığım, trajikomik yapısıyla insanı şaşkına çeviren, karekterlerin farklılığının üstüne, romanın çizdiği güzergâhı tahmin edememek, lezzete lezzet katıyor. Yakın zamanda Collette’in hayat hikâyesi sinemaya da uyarlandı. Başrolde Keira Knightley oynuyor. En kısa sürede izlemek istiyorum. Okuyun, okutun efendim.
Edebiyat
CicimColette · Can Yayınları · 2013275 okunma
7/10
·150 syf.··
2021 17. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 21 Mart 2021 01:58
Yaşı kendisinden daha büyük bir kadınla, annesinin arkadaşıyla yaşadığı ilişki ve Cicim (Cheri)’in hikayesi... İhtiyaçlar, ilişkilerindeki dinamikler, hayatlarında olan eksiklikleri birbirlerinden
Edebiyat
CicimColette · Sel Yayıncılık · 2020275 okunma
10/10
·176 syf.··
2026 2. kitabı
*Metin içeriğine dair olaylardan bahsederek okuma zevkini kaçırabilecek unsur uyarısı * Léa, 50 yaşında hedonist, görmüş geçirmiş, usülleri ve kültürü olan soylu bir kadındır. Kendini diğerlerinden
Fransız Edebiyatı
CicimColette · Can Yayınları · 2013275 okunma
Cicim ne istiyorsun? Büyü artık!
7/10
·150 syf.··
Beğendi
·
2024 44. kitabı
·
49 günde okudu
·
Okunma: 11 Ağustos 2024 14:29
Merhabalar, Fransız edebiyatı okurken istemsiz bir sanatsal bir bakış açısı ekleniyor. Hikaye konusu oldukça başarılı ve dönemine göre (gerçi şu anda geçerli) Fransa'daki karmaşık ilişkileri güzel anlatmış. Lea ve Cicim'in ilişkileri tam anlamıyla gerçek bir aşk hikayesiydi, acısıyla tatlısıyla. Sonu benim için beklenmedikti ama okuması çok keyifliydi. Yazım dili yer yer tabiri caizse ağdalı bir dille yazılmış olsa da akıcıydı. Keyifli okumalar dilerim.
İnceleme
CicimColette · Sel Yayıncılık · 2020275 okunma
Puan vermedi·150 syf.··
2022 6. kitabı
Kitabımızın ana karakteri Lea ve kendisinden yirmi dört küçük sevgilisi Cicim. Yedi sene süren ilişkilerinden sonra Cicim’i, annesi on dokuz yaşındaki genç Edmee ile evlendiriyor. Lea, Cicim evlendikten sonra aslında ona ne kadar aşık olduğunun ayırdına varıyor. Colette’in biyografisine bakınca kitabın otobiyografik yönünün olduğunu da fark ettim. Yazarımızın zamanında genç üvey oğluyla ilişkisinin olduğuna dair bir dedikodu var. Ancak siz bu kitabı önyargılı olarak okumayın lütfen. Karakter sayısı ise oldukça az. Okunması bu yüzden oldukça kolay ve rahat. 1-2 saat içinde bitirebileceğiniz bir kitap. Kısa, akıcı ve farklı bulduğum bir kitap oldu. Dili çok anlaşılır. Tavsiye ederim .
1000Kitap
CicimColette · Sel Yayıncılık · 2020275 okunma
9/10
·150 syf.··
Beğendi
·
2022 42. kitabı
·
20 saatte okudu
·
Okunma: 11 Aralık 2022 22:52
#okudumbitti Yazarın okuduğum ilk eseri. Bildiğim kadarıyla Fransız Yazarımız Colette eşinin kendisini aldatması üzerine, intikam almak için, eşinin önceki evliliğinden olan 16 yaşındaki oğluyla ilişki yaşıyor ve bu durum bu eserin oluşmasının nedeni oluyor. 19. Yüz yılda gerçekleşmiş bu durumun doğruluğunu yanlışlığını bir kenara bırakacak olursak; Yazarın intikam uğruna yazdığı bu eserin dil ve anlatımının bu kadar enfes oluşu, betimlemelerin edebi keyifle dolu oluşu, kelimelerin hisse dönüşüp hislerin bizlere zerk oluşu çok güzel ve başarılı olmuş. Karakter sayısının azlığı, kurgunun yazarın hayatından uyarlanışı, okumayı ve okuduğumuzu anlamayı oldukça kolaylaştırıcı. Ben yazarın Kalemini beğendim. Evet işte bir kitap okuyorum dedim. Tavsiye ederim.
CicimColette · Sel Yayıncılık · 2020275 okunma

Yazar Hakkında

ColetteYazar · 18 kitap
Askeriyede yüzbaşıyken yaralanan ve bu nedenle küçük bir memurluk görevine getirilen bir babanın kızı olarak doğan Gabrielle Sidonie Colette, Burgundian kasabasında, Saint-Sauveur-en Puisaye'de doğdu. Çocukluk ve genç kızlık yıllarını taşrada geçirdi. 20 yaşına geldiğinde kendisinden 15 yaş büyük olan yazar ve eleştirmen Henri Gauthier-Villars ile evlendi. Bir süre serbest yazar olarak çeşitli dergilere yazılar gönderen Colette, Belçika Akademisi ile Acaremie Goncourt üyesi oldu. 1906 yılına gelindiğinde Gabrielle Sidonie Colette, dul bir kadındı. Paris müzikollerine ve Moulin Rouge'a girdi. Başarısız bir yazar olan ilk kocası Henri Gauthier-Villars yönetiminde özyaşamsal çizgiler taşıyan ve çok sevilen "Claudine" romanlarını kaleme almaya başladı. 1900'lü yılların başında "Claudine Okulda", "Claudine Paris'te", "Claudine Evli", "Claudine Gidiyor" adlı kitapları çıkardı. Sözü edilen bu kitaplarda yaşamı tanımaya çalışan akıllı bir kadının çocukluğunu, gençliğini ve evliliğini anlatır. Dört kitabında ortak kahramanı olan Claudine'ın, özgürlüğünü kazanmaya çabaları burjuva toplumu fazla irdelemeden erotik bir sonla noktalanır. Yazdıklarıyla kendi yaşamını temel olarak ortaya koyan Gabrielle Sidonie Colette, gerek "Claudine'ın Evi" gerekse "Sido" adlı romanlarında kendi çocukluğunu, yaşadığı memleketin özelliklerini ve annesini anlatır. Yapıtlarında Paris müzikhol dünyasını da sık sık irdeleyen yazar, bu çevreyi olabildiğince açık bir dille konu etmekle birlikte toplumsal-eleştirel derinlik kazandıramaz. Genç bir teğmene duyduğu aşk nedeniyle kendi kişiliğini bulan revü şarkıcısı "Mitsou" ve zengin bir hayat kadını olan annesinin bir arkadaşıyla dostluk kuran üçkağıtçı "Cheri"nin yaşamını anlattığı romanlar, yazarın olaylar karşısındaki yüzeysel değerlendirmelerine ışık tutacak niteliktedir. "Yeşil Başaklar" ve "Kediler" adlı romanlarında ise aşk ilişkilerini, özellikle de kadınların duygu dünyasını çevre ve yaşam koşulları içinde ince bir duyarlılıkla ele alan yazar 1954'te Paris'te yaşamını yitirmiştir.