Çiğdemleri Solan Bozkır

İmdat Avşar
…İmdat Avşar dili, özel ve sistematik kullanabilen hikâyecilerimizdendir. Avşar'ın dilinin en büyük özelliği, hikâye kahramanlarının birbirinin sesini dinliyor olmaları; okuyucu açısından ise metnin okunurken vak'anın seyredilebilmesidir. Demek ki basit ve sıradan dilin anlam ayrıntılarını gizlediği bir sesi vardır. Ayrıntılar orda gizlidir. Entelektüelin yüksek dilde arayarak bulduğu zenginliği, basit ve sıradan dilin kullanıcıları seste bulurlar. Ses tahayyül ettirir. İmdat Avşar'ın dilini demek ki yazılı metne dönüştüğü için entelektüelin folklorik malzemesi ve elbette dinlenen/duyulan bir ses olarak kabul etmek gerekmektedir. Bu dilin edebi kıymeti bir entelektüelin, o dili, yazıya geçirmek ve sistematize etmiş olmasından gelir. O dildeki sesin ayrı bir anlam değeri vardır ve bu ses bizi dilin dramatizasyonuna götürür. Dramatizasyon bir tiyatro terimidir ve görsellikle/görüntü ile ilgilidir. Eğer dilin dramatizasyonundan söz ediyorsak, seyredilebilir bir olgudan söz ediyoruz demektir. Fakat bu dildeki seyir imkânı ile yüksek dilin yapay benzetmelerinin seyir imkânı arasında fark vardır. Şüphesiz yüksek dilde de anlamsal seyir vardır; fakat asıl mühimi dili kullananın sürekli hareket halinde olmasıdır. Dille/dili duyarak, o dili kullananın her an oynadığını sezer ve seyrederiz. Sezdiren ve seyrettiren bu dil İmdat Avşar'ın dilidir. Çiğdemleri Solan Bozkır ile tanıdığımız İmdat Avşar, kaybolmuş bir dilin, artık olmayan insanlarının, artık olmayan hassasiyetlerini anlatıyor. Onun dili sadece sesiyle değil, dramatik yanıyla da var olan bir dildir. Dilin dramatik özelliğinin canlandırma kabiliyeti ile ilgili olduğunu biliyoruz. Elbette, burada canlandırma ifadesi ile o dilin, hayal ettirme kabiliyeti kastedilmektedir. Avşar'ın dili sadece okuduğumuz bir dil değildir; aynı zamanda seyrettiğimiz bir dildir. -Prof. Dr. İbrahim Şahin- (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
İmdat Avşar
İmdat Avşar
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 13 dk.Sayfa Sayısı: 184Basım Tarihi: 2015İlk Yayın Tarihi: Mart 2010Yayınevi: Kesit Yayınları
ISBN: 9786059100625Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
184 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Düşünüyorum, hangisini daha çok sevdim. Hangi hikaye daha çok yer etti zihnimde, ruhumda... Hani öyle olur ya bir hikaye daha çok etkiler sizi. Daha bir içinde hissedersiniz kendinizi. "Çiğdemleri Solan Bozkır" kitabında birini diğerine tercih edemedim. Hepsi birbirinden güzel, doğal ve sıcaktı. Bu dil, bu lehçe, bu şive... Aradığım, söylediğim, anlattığım bu dil. Belki de ilk defa okuyacaksınız bir Abdal'ın hikâyesini. İlk defa o düğünlerdeki şen şakrak saz çalıp oynayan insanların dertlerine ortak olacaksınız. Malatya'dan Erzurum'a, Kırşehir'e doğal insan manzaraları görüp dillerinin lezzetini tadacaksınız. İnsanları yaşadığı konuştuğu gibi bir kitaba sığdıranbilmek ne hoş... Hikâye okumayı seven herkese tavsiye ederim. İyi okumalar.
Kitap Şuuru
Kitap Şuuru
Çiğdemleri Solan Bozkır
Çiğdemleri Solan Bozkırİmdat Avşar · Kesit Yayınları · 201582 okunma
Reklam
184 syf.
10/10 puan verdi
İmdat Avşar - Çiğdemleri Solan Bozkır
"İçli bir bozkır rüyâsıdır" -demiş Ali Akbaş kitap için.. Çiğdemleri Solan Bozkır 160 sayfadan oluşan, içerisinde 13 hikâye barındıran, Kesit Yayınları'na ait şahane bir eser. Okuduktan sonra, bu kitabı bu zamana kadar okumadığınız için kendinize biraz kızacaksınız. Âdem'in ve Güççük Bekteş'in hayatlarını, Muhterem'in flütle imtihanını, Deli Osman'ın Tufan'a attığı tokadı, Şahan Emmi'nin ettiği duâyı, Hacı Duran'daki çaresizliği, Haydar ile Destegül'ün aşkını, Bağdat'ın gözyaşlarını; Hamdi Kirve'nin saflığını, Reşit'in zorlu aklını, Rahman Dayı'nın özlemini, İsmâil'in aksak ayağını, "Kendisi Giden" Hacı Dede'yi, Vahide Ebe'nin kıblesini, Yaşar Çavuş'un çavuşluğunu kendi üslubuyla yoğurup; Anadolu insanının yaşadığı zorlukları, çektiği çileleri, önüne çıkan engelleri bazen gülümseterek bazen de gözyaşı döktürerek okutturan İmdat Avşar'ın kalemine hayran kaldığımı belirtmek isterim. Herkes pek çok yabancı hikâye yazarına âşinadır, fakat İmdat Avşar'ın hikâyelerini okumayalar bu dünyadan eksik ayrılacaklardır. Bu yazıyı yazdıktan sonra hemen diğer kitabı "Soğuk Rüya" eserine sarılacağım. Hem akademik anlamda, hem dil ve üslûp anlamında çok başarılı olan birinin kaleminden çıkan bu kısa hikâyeleri okumanızı şiddetle önerir, kitabı okumamı sağlayan Oğuzhan Saygılı hocama teşekkürü bir borç bilirim. #İmdatAvşar #ÇiğdemleriSolanBozkır #KitapŞuuru #kitapsuuru
Çiğdemleri Solan Bozkır
Çiğdemleri Solan Bozkırİmdat Avşar · Kesit Yayınları · 201582 okunma
184 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
41 günde okudu
Bu kitap içirisinde kısa kısa farklı öykülerden  oluşan anadolu insanına tutulmuş bir ayna. İlk 4-5 öykünün abdallar ile başlaması,  abdalların hayatını konu alması beni oldukça mest etti. Ben, bizler tamda anadolunun ortasında dallanıp budaklanan fidanlarız bu yüzden de hikayeler çok içimizden, solyanımdan koparılıp alınmış öyküler.    Kör Bektaş 'ın Adem' i, Muhterem' i de Nusret Hoca'yı da, Hamdi' yi  de kızı Bağdat'ı da Kirvesi olan Öğretmeni de, Türbenin Delisi Reşatı da, Rahman dayıyı da haylaz oğlu Ömeri de, aksak ayağı yüzenden ağaçtan atla gidemeyen İsmail'i de o güzel Öğretmenini de, Başçavuş'u görünce 180 derece dönen Yaşar Çavuşu da, "Molla emmi diyir ki..." dedikçe  topyekün koşan Kerem' i de çok iyi tanıyordum ama böyle güzel bir kalemden böylesine süslü bir pencerenden onları okumak, izlemek çok zevkliydi.
Çiğdemleri Solan Bozkır
Çiğdemleri Solan Bozkırİmdat Avşar · Kesit Yayınları · 201582 okunma
184 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
İnceleme
İmdat Avşar'dan okuduğum ilk kitaptı. Ben çok beğendim. İncelemeye gelecek olursam da gayet akıcı, duru ve anlaşılabilir bir dile sahip. İçerisinde toplamda 15 adet hikaye bulunuyor, hepsi birbirinden güzel ve gerçekçi. Bütün hikayelerini beğendim ama en beğendiğim "Muhterem" hikayesi oldu.
Çiğdemleri Solan Bozkır
Çiğdemleri Solan Bozkırİmdat Avşar · Kesit Yayınları · 201582 okunma
Reklam
184 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Karadenizde büyümüş biri olarak Ankara'ya taşınmak da yaşamak da bana zor gelmiştir. Birkaç sene sonra ise Ankara'ya öyle alıştım ki 11 yıl orada yaşadım. İkinci vatanım oldu. Rabbim nasip etti gerisin geri doğduğumuz memleketlerde çalışma imkanımız oldu. Ancak şimdi de Ankara'nın bozkırın özlemi içimize sardı. İmdat Avşar'ı bu özlemi giderir diye tavsiye ettiler. İyi ki tavsiye etmişler. Pek bir keyifli okudum. kah güldüm kah ağladım. Adeta hikayenin parçası gibi oldum. Muhtemeldir ki yazarın bundan sonra bütün kitaplarını alırım.
Çiğdemleri Solan Bozkır
Çiğdemleri Solan Bozkırİmdat Avşar · Kesit Yayınları · 201582 okunma
184 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
İmdat Avşar, toplam on beş hikâyesinin yer aldığı kitabında, Anadolu köyünü ve köylüsünü ele alarak onların hüzünlerini, sevinçlerini, âdet ve kültürlerini; sıcaklığıyla, dürüstlüğüyle, delisiyle, velisiyle, acımasız iklim ve koşulları içerisindeki mücadelesiyle var olan bir yapıyı sunuyor bize. Okuduğumuz hikayelerden birinde bile kendimize ya da etrafımıza dair ayrıntılar yaşayacağımız bu kitapta yazar kullandığı üslup ve imgelerle de ayrı bir atmosfer yaratıyor.
Çiğdemleri Solan Bozkır
Çiğdemleri Solan Bozkırİmdat Avşar · Kesit Yayınları · 201582 okunma
186 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
27 saatte okudu
İmdat Avşar'la tanıştığım ilk kitap, "Çiğdemleri Solan Bozkır" oldu. Kitapta birbirinden güzel on beş hikâye bulunmakta. Adında da geçtiği gibi hepsi de bozkırın hikâyeleri... Öğretmen-yazar olan Avşar, Kırşehir'de doğup büyümüş, öğrenimini de burada yapmıştır. İlk görev yeri de yine memleketidir. Anadolu'nun çeşitli yörelerinde de görev yapmış, bozkırı yakından, yaşayarak tanımış bir yazardır. Bundan dolayıdır ki hikâyeleri, görev yaptığı yörelerin, oranın insanlarının hayatlarıdır aslında... Onların seviçleri, hüzünleri, adetleri, inançları, dertleri, varlıkları-yoklukları hikâyelerde güzelce işlenmiş. Yazarımızın sohbet havasındaki üslûbu, konuşma aralarında geçen yöre halkının şiveleri ayrı bir samimiyet vermiş hikâyelere. Böylece anlatılanları birinci ağızdan dinlemiş gibi oluyorsunuz. "Çiğdemleri Solan Bozkır"ı çok beğendim ve okumanızı tavsiye ederim.
Çiğdemleri Solan Bozkır
Çiğdemleri Solan Bozkırİmdat Avşar · Ötüken Neşriyat · 201082 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.