Feminizm ve Kimliğin Altüst Edilmesi

Cinsiyet Belası

Judith Butler
Erkeklerin evrensellik yetisiyle doğmadıklarını,kadınların da doğar doğmaz tikelliğe düşmediklerini kavramamız gerekiyor.Erkekler evrenseli kendilerine mal etmişler ve kendilerine mal etmeyi hala,her an sürdürürler.Yani bir edimdir,bir sınıfın diğerine karşı işlediği suç edimidir.
Sayfa 198Kitabı okudu
Benim için ‘siyaset denen şey’ marjinaliğe getirilen ve herhangi bir açıklamanın üretiminde örtük olan yasaktır. Bu açıdan bakıldığında bir birtakım ikili karşıtlıkların tercih edilmesi ... yalnızca bir entelektüel strateji değildir.
Reklam
Bulduk ve öyle yaptık...
Nitekim belanın kaçınılmaz olduğu sonucuna vardım, yapılması gereken iş de en iyi nasıl bela çıkarılacağını, belaya en iyi nasıl çatılacağını bulmaktı.
Erkek üstün ya da kutsal değildir.
''Ataerkil yasayı belirlenimci bir ilahi irade* olarak değil, kendine karşı başkaldırıların temelini hazırlayan, sürekli gaf yapan bir sakar olarak görmeliyiz.''
Reklam
''Cinsiyet değişmeksizin olgusaldır, toplumsal cinsiyet ise edinilmiştir. Cinsiyet değiştirilemez fakat toplumsal cinsiyet, cinsiyetin değişken kültürel inşasıdır, cinsiyetli bir bedenin vesile olduğu sayısız ve açık kültürel anlam imkanlarıdır.''
Bir dişinin “Kendimi kadın gibi hissediyorum" ifadesi ya da bir erkeğin "Kendimi erkek gibi hissediyorum ifadesi bu ifadelerdeki iddiaların anlamsız ve gereksiz olmadığı önkabulüne dayanır. Belli bir anatomi olmak sorunsal görünmeyebilir, ama toplumsal cinsiyetli bir ruhsal mizaç ya da kültürel kimlik başarı addedilir.
Sayfa 73 - MetisKitabı okudu
"Kişi kadın doğmaz, kadın olur"
Sayfa 54 - Simone de Beauvoir/ İkinci Cins
Elinizdeki kitaba can katan bazı akademik gelenek ve tartışma- lan sıraladıysam da niyetim bu kadar az sayfaya etraflı bir savun- ma sığdırmaya çalışmak değil.....
Reklam
''Erkek ve kadın doğal birer olgu değil, siyasi birer kategoridir.''
Kadınlar arasında onların ezilmesini önceleyen bir ortaklık var mıdır, yoksa kadınlar arasındaki bağı kuran şey ezilmelerinden mi ibarettir?
Stratejiler her zaman, hizmetine koyuldukları amaçların ötesinde anlamlar taşır.
Sayfa 48
''Ortada kişilerin sahip olduğu söylenebilecek bir toplumsal cinsiyet mi vardır, yoksa -ben erkeğim, ben kadınım- sözlerinin ima ettiği gibi toplumsal cinsiyet kişinin olduğu söylenebilecek özsel bir nitelik midir?''
Cinsiyet Belası' nın eleştirmenleri de sevenleri de üslubunun zorluğuna dikkat çekti. Tüketimi kolay olmayan bir kitabın akademik standartlara göre "popüler" olması kuşkusuz tuhaf, kimileri içinde çıldırtıcı bir şey.
Sayfa 24
Resim