Şükrü Erbaş
“Dönüp elli yıla varan zamana bakıyorum. İçimde göllenen güzel acılara, ıslık çalan sokaklara, saçlarını duvarlarda tarayan arkadaşlarıma. Derinlerde bir çocuk sessizce fısıldıyor: İyi ki şiir yazmışsın. İyi ki yazmışım diyorum ben de. İyi ki kalbim, dünyanın bütün mazlumlarının kederiyle ve sevinciyle çarpmış. İyi ki gaz lambasının duvarlara çizdiği o büyülü resimlerin zamanında büyümüşüm. İyi ki devrim düşüncesi beni insanların acılarına ve rüyalarına getirmiş. İyi ki Ömür Hanım, o büyük yalnızlıkta elimden tutmuş. İyi ki elma bahçelerinin, üzüm bağlarının, mısır püsküllerinin kokularıyla sabahlara çıkmışım. İyi ki…“ Çırpınıp İçinde Döndüğüm Dünya, Şükrü Erbaş’ın 2015-2019 yılları arasında, çeşitli dergilerde ve gazetelerde yayımlanmış yazılarından ve üç şiirinden oluşuyor. Erbaş, insanı bütün tutkuları, iyilikleri ve kötülükleriyle, toplumun büyük yalnızlığı, zamanın boğuntusu ve ağırlaşan bir yabancılaşma içinden okumayı sürdürüyor. Gittikçe kararan bir dünyaya karşı, insanı insan eden büyük bir anlama ve sevme çabası.
104 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 2019

10/10 puan verdi
* NOT : Kitap okuma alışkanlığı edinmek isteyenler için uygundur. NOT : Duygu yükü ve evrensellik açısından yoğundur. Bitmesin diye hesap yapıp günde 10 sayfa okumaya karar verdim önce. Tadını ala ala yavaş yavaş okumak istedim ancak yine de bazen frene basmakta zorlandım ve anladım ki "Şükrü Erbaş'ın bir kitabı varsa Banksy orada olmalı" :) Hemen kitaba döneyim. Edebi yazıları ve bazı şiirleri var kitapta. Şiirlerinden birkaçını görünce tebessüm edebilirsiniz ki yine harikaydı. Edebi yazıları çok dokunaklı hele ki bazıları tüm insanlık adına yazılmış, okurken sanki haklı bir ebeveyn var karşınızda ve sizi uyarıyormuş gibi anlatıyor. Duygu yükünü ilk sayfalardan bırakıyor üstünüze sonra edebiyatımız hakkındaki görüşlerini anlatan yazılarıyla karşımıza çıkıyor. Edebiyat hakkında fikri olmayan bir insana bile bir şeyler katabilecek seviyede yararlı bir anlatımı vardı. Bu yönüyle bile akıcıydı. Kullanmış olduğu alıntılar yerli yerindeydi ve o alıntıları kullanan insan eminim ki bu işe girişmeden önce epey kitap okumuş, epey yazar, şair kesimini tanımaya çalışmıştır. Bir kez daha kalemine ve yüreğine sağlık, umarım ömrün uzun olur ve yazdıkların, yazacakların bizlere hep yol gösterir... Kesinlikle tavsiye ediyorum keyifli okumalar dilerim.
Çırpınıp İçinde Döndüğüm Dünya
Çırpınıp İçinde Döndüğüm DünyaŞükrü Erbaş · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20215,3bin okunma
Puan vermedi
SEVGİ SUNUŞU Bir şey yap, güzel olsun. Çok mu zor? O vakit güzel bir şey söyle. Dilin mi dönmüyor? Güzel bir şey gör veya güzel bir şey yaz. Beceremez misin? Öyleyse güzel bir şeye başla. Ama hep güzel şeyler olsun!
Şems-i Tebrizî
Şems-i Tebrizî
Çırpınıp döndüğümüz, Çırpınırken durulamadığımız hayatımızda yorgunluğun
Çırpınıp İçinde Döndüğüm Dünya - Şükrü ERBAŞ
Çırpınıp İçinde Döndüğüm Dünya... Ne anlamlı bir kitap ismi değil mi? Okurken kendimden bir şeyler bulacağıma emindim, şimdi okuduktan sonra gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, "Bu kitapta sizden bir şeyler var." "Gönül yorgunluğu ne, biliyor musun? Gökte yıldızın kal­mıyor. Gölgen bir yere sığmıyor. İçindeki şarkı içinde
9/10 puan verdi
Çırpınıp Döndüğümüz O Derin Yer..
şiir kitabı,
Şükrü Erbaş
'tan okuduğum 10. kitap olması hasebiyle giriş kısmından sonraki kısımları şiir formatında yazmayı uygun buluyum. Umarım üstesinden gelebilirim :) Bu kitap, yalnızca kelimelerden kurulmuş __düz bir metin
9/10 puan verdi
Son günlerde Şükrü Erbaş okuyorum sürekli. Ya ilgimi çekiyor ya da ruh halimden dolayı ben yöneliyorum. Kelimelerinde kaybediyor insan kendini. Sanki kafamdan geçen düşünceleri biri duymuş ve yazmış veya okurken çok yakın hissediyorum kendimi. Yakın bir dostum ile sohbet eder gibi... Böyle bir şair/yazar hâlâ hayatta ve bundan yararlanmak ne muazzam. Çok kıymetli yazarlarımız vardır. Şu an hayatta olmayan ama ona rağmen yararlanmasını bilen yararlanır. Şükrü Erbaş hayatta ve bu muazzam bir şey. Tıpkı İlber Ortaylı gibi çok bilgili,kültürlü, cana yakın biri ve sayamadığım birçok özellik. İlber Ortaylı da hâlâ hayatta bu muazzam bir şey. Çok şanslı hissediyorum kendimi. Daha sayamadığım birçok değerli yazarımız var,buraya sığdırmam mümkün değil. Hepsinin kalemine sağlık. Kitabı okurken o kadar bütünleştim ki hiç bırakmak istemedim,insan kendinden bir parça değil bin parça buluyor. Bu kitabın tek kötü yanı bitmesi. 184 sayfa idi. Bitmesin diye yavaş okudum ama bitiyor...Her şey gibi bitti bu da...Hayatımda böyle bir kitaba yer verdiğim için mutluyum. Kıymetli yazarımızın/şairimizin kalemine,ruhuna sağlık. Kitap da şiirler,yazılar,alıntılar ve soru cevap kısmı vardı. Her kısmı kendine özgü idi ama en çok soru cevap kısmını sevdim. Kâh kahkaha atarak kâh üzülerek kâh daha başka duygular hissederek okudum ve bende cevapladım kendimce.
10/10 puan verdi
Elime aldığım her eserinde daha ilk sayfaya geçmeden koca bir yaşamdan neler öğreneceğim diye düşünüyorum. Alıntılarla dolu, uğraşsak bir araya getiremeyeceğimiz sarsıcı dizeler her zaman yazdıklarının içine serpilmiş oluyor. Kitapta yer alan en sevdiğim alıntı Aşık Hüseyin’den; “ hangi günü gördün akşam olmamış”. 2015-2019 yılları arasında yayınlanmış yazılarından ve şiirlerinden oluşan bu kitapta; sevmek korkusundan, kendimizden -insan olmaktan- yabancılaşmaktan, utanç yitimi ile ruhun çöktüğünden, çürümenin fotoğrafından bahsediyor. İçinde otoriteye başkaldırı da var şair arkadaşlarına özlem de.
Şükrü Erbaş
‘ın 2015-2019 yılları arasında, çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmış yazılarından ve şiirlerinden oluşuyor. Gerek kişisel gerek toplumsal birçok yaraya değinmiş ve bunu yaparken tatlı sert bir dil kullanmış. Okurken ister istemez kendinizi ve toplumu sorguluyorsunuz kafanızda, her kelimesini alıntılamak istediğim bir kitaptı (neredeyse öyle de yaptım ) Çok beğendim kitabı, şiddetle tavsiye edilir... Keyfli okumalar.
Puan vermedi
Yaşayan Efsane..
Bir Şükrü Erbaş harikası daha.. Eğer siz değerli okuyucular henüz bir Şükrü Erbaş mısrası okumadıysanız bence hayatınız güzel bir akış içerisindedir. Çünkü Şükrü Erbaş okuyan bir insanın yalnızlık, özlem, acı duygularını çoktan yaşamış olması gerekiyor. Bende okudum, okuyacağım çünkü bu mısralarda insan kendini kaybetmiyor, kendini buluyor. (Ben kendimi çoktan buldum..) Kendini iyileştirmek isteyenler için harika bir ilaçtır kendileri.. . . Ayrıca bu denemede Şükrü Erbaş 'ın özel hayatından, kişilik özelliklerinden cevapladığı sorularda var.(Meraklısına:) ) Ama ben bu yanıtladığı soruları iki kere aynı ortamı, aynı havayı soluduğum için kendi kulaklarımla duydum. :)) Darısı Şükrü Erbaş 'a hasret kalan sevdalılara..
Şükrü 'yü Şükrü Erbaş yapan aslında Hatice Erbaş:D
Evvett şiir kitaplarını hatim etmiş biri olarak :))) Yeni bir şiir kitabının incelemesi ile karşınızdayım:) Tabiki yeni yeni şiir okumaya başlıyorum orası şaka:) Şükrü Erbaş ,ilk kez okuduğum biri . Kitapta öyle şeyler hssettim ki sanki Şükrü Erbaş benim erkek versiyonum ,sanki beni yazmış . Ne dediyse eyvallah dediğim bir kitap oldu. Şükrü Erbaş artık benim favori şairlerimden biri olarak yerini aldı . Eşi Hatice Erbaş'a burdan saygılarımı sunuyorum . -Ben babanız içerde şiir yazsın diye -Çocuklarımı sessiz ağlattım diye Bir sözü var. Teşekkür ederim iyi ki sessiz ağlatmışsın belki sen olmasaydın Şükrü Erbaş'da olamayacaktı . Eşlerinizin kıymetini bilin:)
10/10 puan verdi
şükrü erbaş'ın kalemi ile üzerimde yarattığı etkiyi seviyorum. o ağırlığı, tüm hisleri bize geçirmeyi başarıyor. bu kadar hızlı bitirmek istemiyordum ama kitabı elimden bırakamadım. oysa sadece başlayıp birkaç sayfa ile bırakacaktım fakat sayfalar nasıl akıp gitti anlayamadım bile. altını çizdiğim o kadar çok cümle var ki. artık bir yerden sonra kalemin kapağını bile kapatmadan elimde kalemle okudum çünkü sürekli alıp çiziyordum. yazarın bazı satırları kalbime dokunuyor, çok seviyorum. bu okuduğum üçüncü kitabıydı ve yine çok beğendim, diğer bütün kitaplarını da okumak istiyorum. herkese bir şeyler katabileceğini düşündüğüm bir kitap. bunu ve diğer kitaplarını da mutlaka öneriyorum, henüz okumadıklarımın da en az okuduklarım kadar güzel olduğuna eminim.

Şükrü ErbaşYazar · 45 kitap
7 Eylül 1953 tarihinde, Yozgat'ta dünyaya geldi. Annesi, Lalezar Hanım; babası Doğan Erbaş'tır. İlk ve orta öğrenimini Yozgat'ta tamamladı. Ankara'da Gazi Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilimler Bölümü'nden 1978'de mezun oldu. Toprak Mahsulleri Ofisi'nde memurluk ve yöneticilik yaptı, bu kurumdan emekli oldu. 1984 yılında başladığı edebiyat hayatının ilk yıllarında, Yarın dergisinde kurul üyesi olarak yer aldı. Edebiyatçılar Derneği'nde 1993-1995 yılları arasında genel sekreterlik, 1998-1999 yılları arasında başkanlık yaptı. İlk şiiri 1978 yılında, Varlık Dergisi'nde yayımlanan sanatçı; "Yolculuk" adlı şiir kitabıyla, 1987'de Ceyhun Atuf Kansu şiir ödülüne layık görüldü. Şiir dışında deneme ve antoloji dallarında da eser veren Erbaş, halen PEN Yazarlar Derneği üyesidir. Yarın dergisi yazı kurulunda görev yaptı (1984). Edebiyatçılar Derneği'nde yöneticilik görevinde bulundu (1993-1999). Şair, halen Antalya'da yaşamaktadır. Şükrü Erbaş, ilk şiirini Varlık dergisinde, 1978 yılında yayınlandı. "Yolculuk" adlı şiir kitabıyla, 1987 Ceyhun Atuf Kansu şiir ödülüne değer görüldü. Ayrıca, "Dicle Üstü Ay Bulanık" şiir kitabıyla1996 Orhon Murat Arıburnu şiir ödülünü, "Üç Nokta Beş Harf" şiir kitabıyla 2002 Ahmed Arif şiir ödülünü ve "Gölge Masalı" adlı şiir kitabı ile de 2005 Ömer Asım Aksoy şiir ödülünü kazandı. Şiir, edebiyat ve yaşam üzerine denemeler yazdı. Denemelerini "İnsanın Acısını İnsan Alır" (1995) ve "Bir Gün Ölümden Önce" (1999) adlı kitaplarında toplayan Şükrü Erbaş'ın, "Gülün Sesi Gül Kokar" (1998) adlı düzyazılarından oluşan bir kitabı da vardır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.