Civilization and Its Discontents

Sigmund Freud

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
104 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Mutluluk, Haz İlkesi, Huzursuzluk
Freud'un belki de en önemli ve anlaşılabilir eseri olan
Uygarlığın Huzursuzluğu
Uygarlığın Huzursuzluğu
'da; Freud mutluluk, haz ilkesi, cinsellik, saldırganlık, ölüm dürtüsü ve birey-uygarlık çatışması gibi konuları ele almış. İnsan mutluluğu arar, mutlu olmak ve öyle de kalmak ister. Freud, insanın sürekli mutlu olmasının
Uygarlığın Huzursuzluğu
Uygarlığın HuzursuzluğuSigmund Freud · Metis Yayıncılık · 20203,027 okunma
Reklam
98 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 saatte okudu
Psikoloji ve sosyolojinin mükemmel bir harmanı, dili sade ve akıcı; verilmek istenen mesaj direkt olarak okuyucunun karşısında. Kısa ve oldukça öz bir kitap. Psikanalitik düzeyde ben'in ve bir de üstben' in varlığı... Üstben, ben tarafından oluşturulmuş bir yargıç. Bu yargıcın ben üzerindeki etkisi vicdan, suçluluk duygusu, pişmanlık ve belki de cezalandırma gereksinimi... Peki ben niye ister böyle birşeyi? Çünkü uygarlığın -grup psikolojisinin- bene dayatmış olduğu bir anti-doğal evrimdir; üstbenin ben üzerindeki otoriter ve baskıcı politikası. Üstbenin varlığı gerekli midir? El-cevap: Evet! Uygarlığın içinde ufak bir nokta olmak isteyen birey(ben) dış etkiyle güvenli bir şekilde yaşamanı sürdürmek ister, bunun için aşırı saldırganlığını, cinsel istek ve arzularını, narsist duygularını üstben aracılığıyla törpülemelidir. Bunu yapmadığı takdirde belki daha mutlu olacaktır, ancak uygarlık içindeki yeri uzun süreliğine var olamayacaktır. Diğer bir anlamda üstben, ben ile dış etki yani uygarlık arasındaki köprü vazifesi. Daha çok mutluluk mu? Daha güvenli ve uzun süreli bir yaşam mı? Bunun cevabı bu kitapta!..
Uygarlığın Huzursuzluğu
Uygarlığın HuzursuzluğuSigmund Freud · Metis Yayıncılık · 20203,027 okunma
88 syf.
7/10 puan verdi
Dinin ve dine ait olan inanç kavramının insanın anlam arayışı üzerinde ki etkisine değinir Freud. İnsanın mutsuzluktan kaçıp mutluluğa yönelmesini ele alır. Tabii mutsuzluktan kaçarken dinin etkisi, dış dünyanın etkisi ve uyuşturucu maddelerin etkisini eserde göstermeye çalışır. Gelişen teknoloji ile insanların doğaya ne kadar hakim olduğunu söyler Freud. Ancak insan tam anlamıyla doğaya hükmedemez. İnsan yeni icatlarla beraber yarı tanrı gibi olmuştur. Bireysel ve toplumsal adaletten bahseden Freud en sonunda hukukun egemenliğine gelineceğini söyler. Cinselliğin insanlar için ne kadar önemli olduğu ve hayatımıza neden bu kadar müdahalede bulunduğu anlatılmaya çalışılmıştır. Freud suçluluk duygusu, içten gelen sevgi, pişmanlık gibi kavramları da işler. Bu kavramları filogenetik açıdan inceleyen Freud, baba kavramı üzerinden ilerlemeyi tercih etmiş. Nevroz kavramına dikkat çeken Freud, suçluluk duygusu, üstbenlik ve vicdan gibi konulardan da eserinde bahsetmiştir. Freud genel anlamda uygarlığın, insanın yarattığı bir yasa olduğuna inanır. Bu yasa insanın altbenliği ve üstbenliği arasında sıkışıp kalmıştır. İşte Freud bunun bir huzursuzluğa yol açtığını söyler. Kitap gayet kısa ve akıcı. Okunması bilgiyi sevenler ve psikoloji ile ilgilenenler için gayet güzel gelebilir.
Uygarlığın Huzursuzluğu
Uygarlığın HuzursuzluğuSigmund Freud · Kapra Yayıncılık · 20213,027 okunma
88 syf.
5/10 puan verdi
Bir kitabı da incelemeden bıraksam diye düşünürken aklıma Freud'un bu kitapta bütün görüşünü evrim teorisi ve cinsellik üzerine kurduğunu gördüm. Ki son günlerde evrim teorisini araştırıp öğrenmek için çaba sarf eden birisiyim. Freud'un gözünde insanlar ve hayvanlar birer akraba. Bu bakış açısı sakıncalı bir durumdur. Sonuçta hayvanda haya olmaz, nefis vardır ama irade yoktur. Bir canlıya seçimlerini yaptıran iradedir. Hayvanda olmayan ama insanda olan bir durum, insanlar ve hayvanları ayrı kefeye koymaya yeterde artar. Çokta derine inmeye gerek yok. İnsan evrimi üzerine kurulu bir tez yanılgılar diskosudur. Neden sadece insan evrim geçirdi demek bile bu tezi çürütür! Katıldığım bir kaç noktada var; Baskılanan duygular bir yerde patlar ve insana kalıcı hasarlar verir. Bir çok fikrine katılmadığım yazarın bu kitabını sıkılarak okudum. Okumak isteyen okuyabilir fakat hayatınızda çokta fazla bir değişim göremeyeceksiniz, bu kitaba ithafen bunları belirtiyorum. Keyifli okumalar dilerim. :))
Uygarlığın Huzursuzluğu
Uygarlığın HuzursuzluğuSigmund Freud · Kapra Yayıncılık · 20213,027 okunma
Reklam
98 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Kısa ve konunun özünü çok iyi anlatan bir kitap. Sade, oldukça anlaşılır. Suçluluk, vicdan, pişmanlık... Üstben'in neden olduğu duygular. Biz aslında uygarlaşmaya çalışırken içimizdeki duyguları, özgür olma bilincini bastırıyoruz. Uygar olmaya çalışırken mutluluğumuzu feda ediyoruz. Bizi biz yapan şeyleri tüketerek uygarlaştığımızı sanıyoruz. Freud'a göre dürtülerle güdülenen bizlerin uygar olmaya çalışması trajik bir olaydır. Aynı zamanda uygarlıktan vazgeçemeyeceğimizi de söyler. Uygarlığın kaçınılmaz huzursuzluğu...
Uygarlığın Huzursuzluğu
Uygarlığın HuzursuzluğuSigmund Freud · Metis Yayıncılık · 20203,027 okunma
98 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Çok mantıklı temalarla ilerleyen bir eser. Sosyal hayat ve bunun etkileri olsun, yaşamak ihtiyacı ve türün gelişimi olsun hep önemli konular kaldı aklımda. İnsanların hislerini de konu edinen ve epey kalıcı etkiler bırakan bir eser oldu bende bu kitap. Aklımda en çok kalan sözse: "Acıya karşı en korunmasız olduğumuz zaman, sevdiğimiz zamandır; en çaresiz olduğumuz zaman ise, sevdiğimiz nesneyi ya da onun sevgisini yitirdiğimiz zamandır." Sanırım benim bastırdığım içgüdü, mutluluk. Sürekli korkarım mutlu olmaktan. Bir gün yüzüm gülse 100 gün ağlayacakmışım gibi gelir. Hani bir gün güneş açar da kalan her gün yağmur yağar ya öyleyim. Gerçekten de biraz gülsem sonrasında uzun zaman mutlu olamam ben. Bu yüzden de korkarım mutlu olmaktan. Söyleyeceklerim bu kadar. İyi okumalar dilerim..
Uygarlığın Huzursuzluğu
Uygarlığın HuzursuzluğuSigmund Freud · Metis Yayıncılık · 20203,027 okunma
98 syf.
10/10 puan verdi
Freud'un bir çok tezi aksiyom niteliği taşımaktadır. Freud önce gerçekçi bir biçimde ve veriler ışığında aksiyomlarını ortaya koyarken sonuçta kanıtlanabilir olmadıkları için eleştirilir. Ancak tespitlerinin bir çoğu adı konulmamış olan durumların adını koymaktı. Var olanı söyledikçe zaman Freud'u haklı çıkarıyordu bir bakıma. Bu eserle Freud'un
Uygarlığın Huzursuzluğu
Uygarlığın HuzursuzluğuSigmund Freud · Metis Yayıncılık · 20203,027 okunma
110 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Sigmund Freud'un 1930 yılında kaleme aldığı bu kitap; birey, toplum ve uygarlık üçlüsünün birbirleriyle iliskisini masaya yatırıyor. Freud, uygarlığın gelişiminde en önemli sorunun suçluluk duygusu olduğunu ve uygarlığın ilerlemesinin bedelinin de, giderek artan suçluluk duygusu yüzünden mutluluktan mahrum kalmak olduğunu belirtiyor. Freud'a göre uygarlık, insanı belli biçimlerde davranmaya zorlar. İşte tam bu noktada, insanın hayvansal içgüdüleriyle, uygarlık arasinda bir savaş başlar. Psikolojinin ve sosyolojinin argumanlari içerisinde ufuk açıcı bir eser.
Uygarlığın Huzursuzluğu  
Uygarlığın Huzursuzluğu  Sigmund Freud · Karbon Kitaplar · 20213,027 okunma
Reklam
112 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 saatte okudu
Bir kent düşünün; asırlar öncesinde kurulmuş, zamanla büyümüş ve gelişmiş, sonra da depremlerle sellerle yer altında kalmış bir kent.. Sonra aradan yıllar geçmiş ve bu kent bir arkeolojik kazıda ortaya çıkarılmış... "Işte" diyor Freud "Ruh da böyledir. Bir duygu, düşünce ona girdiğinde asla kaybolmaz, uygun koşullar altında yeniden
Uygarlığın Huzursuzluğu
Uygarlığın HuzursuzluğuSigmund Freud · Cem Yayınevi · 20183,027 okunma
98 syf.
9/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Sigmund FREUD – Uygarlığın Huzursuzluğu İnsanlığın tüketirken modernleştiğini sanmasındaki büyük hatayı gözler önüne seriyor. Kesinlikle uygarlığa, modernliğe bir de Freud gözü ile bakmak lazım. İnsanlar uygarlığı, mutluluğu ararken bu yolla kendini mutsuzluğa itmektedir. Freud'a göre “Bize acı getiren uygarlık üç kaynaktan besleniyor. Doğanın gücü, bedenin zayıflığı ve sosyolojik normlar. Kişi sürekli kendini frenleyerek çoğu zaman kendinden başka kalıba girerek uygarca davranmaya çalışırken başkalaşıyor, bu kişilerle de huzursuz toplum yaratılmış olur.” Aslında özgürlük kavramı daha uygarlık yokken vardı. Yani ilk bireylerden itibaren. Sadece değeri yoktu, varlığı hiçlik-yokluktu. Ne zaman ki uygarlık adı altında esaret dönemi başladı işte o zaman özgürlük kavramı önem kazandı, kendine sıfat buldu. Ellerimizle yok ettik özgür bireyler olmayı. Bunu da Freud resmen bu eserinde gözümüze gözümüze sokuyor. (Biraz kaba şekilde yorumladım ama bu son kısmı daha farklı anlatamazdım. Evet resmen gözümüze gözümüze sokuyor...) Bu eserde her şeye değinmiş aslında Freud ve diyor ki Freud; "Acıya karşı en korunmasız olduğumuz zaman, sevdiğimiz zamandır; en çaresiz olduğumuz zaman ise, sevdiğimiz nesneyi ya da onun sevgisini yitirdiğimiz zamandır." Sevdiklerimizi ve sevdiğimiz şeyleri kaybetmememiz umudu ile... Başucu kitabım olarak yerini aldı bu eser. Herkese keyifli okumalar kitapsever güzel insanlar.
Uygarlığın Huzursuzluğu
Uygarlığın HuzursuzluğuSigmund Freud · Metis Yayıncılık · 20203,027 okunma
88 syf.
6/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Uygarlığın Huzursuzluğu Kitap İncelemesi
Sigmund Freud eserinde; birey, toplum ve uygarlık üçlüsünün birbirleriyle olan ilişkisini inceliyor. Kitap 7 ayrı bölümden oluşuyor. İnsanların özellikle sosyolojik ve psikolojik özellikleri üzerinde duruluyor. Uygarlığın getirilerinden vazgeçemeyen insanın, içgüdüleri ve talepleri arasında sıkışıp kalmasından bahsediliyor. Kavramların ağırlığı sebebiyle okurken zorlanabilirsiniz. Fakat okurlara katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Uygarlığın Huzursuzluğu
Uygarlığın HuzursuzluğuSigmund Freud · Kapra Yayıncılık · 20213,027 okunma
88 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
23 saatte okudu
Freud'a göre uygarlık, insanı belli bicimlerde davranmaya zorlar ve bu tahakkümün ardı arkası kesilmez. İnsanın, iç güdüleriyle uygarlığın talepleri arasında sıkışıp kaldığını ifade eder bunun da huzursuzlugu getirdiğini söyler. Bazı görüşlerine katilmamakla birlikte okunmasını tavsiye ederim.
Uygarlığın Huzursuzluğu
Uygarlığın HuzursuzluğuSigmund Freud · Kapra Yayıncılık · 20213,027 okunma
104 syf.
7/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Uygarlığın Huzursuzluğu , Freud ‘un Totem ve Tabu eserinden sonra okuma listemdeydi. O esere göre çok daha anlaşılır bir dille yazıldığını söyleyebilirim. Hayvani dürtüleri olan insanın uygarlıkla gelen sorunlarına , bu iki açmaz arasında kalan insanın huzursuzluğuna değinilmiş . Freud ‘un her düşüncesine katılmazsınız ancak öyle bir inceleme yaparki ne kadar doğru demeden edemezsiniz. Bu da öyle bir eseri işte. Genel olarak beğendim çok daha iyi eserlerini okumuş olsam da bilinçaltı , içgüdü , dürtüler , psikianaliz alanlarına meraklıysanız tavsiyemdir
Uygarlığın Huzursuzluğu
Uygarlığın HuzursuzluğuSigmund Freud · Metis Yayıncılık · 20203,027 okunma
104 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Herkese merhaba. Bitirdiğim ilk Freud kitabı “Uygarlığın Huzursuzluğu” oldu. Son okuyacağım Freud kitabı olmayacağı kesin. Derslerimizde sık sık isminin geçmesi merakımı arttırmıştı. Freud okumak için seçtiğim ilk kitap , kötü değildi şansıma : ). “Yaşamın asıl içeriği işte budur ve bu yüzden de uygarlığın evrimi, kısaca insan türünün yaşam
Uygarlığın Huzursuzluğu
Uygarlığın HuzursuzluğuSigmund Freud · Metis Yayıncılık · 20203,027 okunma
Resim