Hermeneutik

Cogito - Sayı 89

Cogito Dergisi
Bir metni klasik olduğu ya da herkes tarafından okunduğu için okumayın, okumuş olmak ya da kültürel sermayenizi çoğaltmak için de okumayın. Metnin barındırdığı problematik boyutu ve yaşamsal gücü hissettiğiniz için, metinle aynı problemi paylaştığınız için okuyun. Her şey ters giderse, hiçbir şey olmazsa, okumanız işlemezse de başka bir metne geçin, sizi çağıran bir metne... Çünkü "bir ölüm kalım, gençlik yaşlılık, keder neşe meselesi bu. Ve her şey buna bağlı."
Sayfa 215 - e-kitapKitabı okudu
"Ben daha kendimi bile bilemiyorken," der Sokrates, "benimle ilgisi olmayan konuları araştırmak gülünç geliyor bana. O yüzden bu konularla ilgilenmiyorum; bu konuları değil, kendimi araştırıyorum."
Sayfa 65 - e-kitapKitabı okudu
Reklam
Yıllarca elimizde dolaşan klasik bir metinde, sanki daha yeni eklenmiş gibi yeni cümleler, yeni anlamlar fark ederiz. Ve aslında fark ettiğimiz, eser hakkında bildiğimiz o kadar şeyle birlikte bile hiçbir şey bilmediğimizdir.
Sayfa 262 - e-kitapKitabı okudu
Aşk, Tanrı (ölümsüz) ile insan (ölümlü) arasında ara bir konumda bulunur.
Sayfa 62 - e-kitapKitabı okudu
Metnin muhatabı olarak okur, metne doğru sorular sormalıdır ki hakikat o okumada kendisini ifşa edebilsin.
Sayfa 258 - e-kitapKitabı okudu
Deleuze asla tek bir metne, tek bir filme, tek bir tabloya odaklanmıyor. Bir filozofun bütün metinlerini, bir yönetmenin bütün filmlerini, bir ressamın bütün tablolarını birlik içinde kavramaya çalışıyor.
Sayfa 209 - e-kitapKitabı okudu
Reklam
"Fıkıh" kelimesi anlamak ve kavramak manasına gelir. Kur'an'da bu anlamda ve "derin anlama" manasında geçen bir kelimedir. (11/Hud, 91 ; 7/Araf, 179)
Sayfa 96 - e-kitapKitabı okudu
Sokrates hiçbir şey kaleme almaz, sadece konuşur, diyalog kurar; sonuçta diyalog (dialogos), söyleyen veya konuşan kişinin meramının ilk ağızdan işitilmesini, gerekirse kendisinden sorulup öğrenilmesini sağlayan yegane ilişki biçimidir.
Sayfa 70 - e-kitapKitabı okudu
Nasıl bir felsefe seçileceği, nasıl bir insan olunduğuna bağlıdır.
Sayfa 48 - e-kitapKitabı okudu
Çok iyi bir benzetme
Kelimeler, sözler ve konuşmalar da tanrı Hermes gibidir; sürekli dolanıp durur, evrilip çevrilir, kavşaklara girip çıkar. İlettikleri mesajlar da tanrı Hermes gibidir; zaman, mekan ve tüm farklılıkları ya da aykırılıkları aşıp nice anlama/yorumlama gayretine konu olurlar.
Sayfa 62 - e-kitapKitabı okudu
Reklam
Her yorumlama, sözcüklerin (veya önermelerin) ardında yatan düşünceleri açığa çıkarma görevine sahiptir.
Sayfa 11 - e-kitapKitabı okudu
Kafka'nın yaptığı şey böceğe dönüşmüş bir adamdan söz etmek, böcek oluşun edebi yollarını, olanaklarını keşfetmek, okurlarını bu oluşu deneyimlemeye çağırmak.
Sayfa 199 - e-kitapKitabı okudu
Sanatçının kendisi hakkındaki yorumu hep problematiktir.
Sayfa 51 - e-kitapKitabı okudu
Bir sözün hakikati ifadede değil, onun bir kimse üzerinde anlamlı bir etkide bulunup bulunmama durumundan anlaşılır.
Sayfa 36 - e-kitapKitabı okudu
Bir konu yanlış olsa da yorumlanmaya muhtaçtır.
Hermeneutiğin konusu yalnızca kastedilen anlamdır, konusal doğruluk değildir çünkü bu mantığın konusudur.
Sayfa 22 - e-kitapKitabı okudu
Resim