Politics of Place serisi #1

Tim Marshall
ARTIK POLİTİK HER ŞEYİN BAŞINA “JEO-” TAKISINI GERİ GETİRMENİN ZAMANI. “Jeopolitik üzerine yazılmış en iyi kitaplardan biri, okurken zihninizde adeta yeni bir ışık yanacak.” Evening Standard “Marshall zor sorular sormaktan ve bunlara cevap bulmaktan çekinmiyor.” Newsweek “Günümüz dış siyasetindeki zorlukların perde arkasındaki jeopolitik etmenlere taze ve özgün bir bakış açısı.” Andrew Neil “Küresel jeopolitik dinamiklere temel ve kapsamlı açıklamalar getiriyor.” Dr. Sajjan M. Gohel Coğrafi şartlar tüm liderleri kısıtlar. Siyasi ve diplomatik tercihler, dağlar, nehirler, denizler ve binalarla şekillenir. Evet, küresel olayları takip etmek için insanları, fikirleri ve eylemleri anlamalısınız, ama coğrafi şartlardan haberiniz yoksa resmin bütününü asla göremezsiniz. • Putin neden Kırım’a takıntılı? • ABD’nin küresel güç olması kader miydi? • Çin’in stratejik odağı neden dışarıya kayıyor? • Avrupa bir gün gerçekten tam bir birlik olabilecek mi? • Arap Baharı’nın Orta Doğu için anlamı neydi? Coğrafya Mahkumları geçmişi, günümüzü ve geleceği dikkate alarak, dünya tarihini belirleyen en önemli faktörlerden birini vurguluyor. “Teknoloji, insanlar arasındaki hem düşünsel hem fiziksel uzaklığı kat edebiliyor gibi görünebilir ama üzerinde yaşadığımız, çalıştığımız ve çocuklarımızı büyüttüğümüz toprağın çok önemli olduğunu unutmak kolaydır; tıpkı hepimizin etrafındaki nehirlerin, dağların, çöllerin, göllerin ve denizlerin, her zamanki gibi, bu gezegenin yedi milyar sakininin tercihlerini daima bir noktada etkilediği gerçeğinde olduğu gibi.”
289 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Temmuz 2015

6/10 puan verdi
Coğrafi şekillerin, günümüz devletlerin sınırlarını belirlemesindeki etkenleri dile getiren kitap, Jeopolitik konumlarından dolayı birbirleriyle çekişen, zaman zaman birbirlerine ihtiyaç duyan milletler hakkında detaylar girmeden yüzeysel bilgiler vermeye çalışmıştır. Gündemi ve Jeostratejik konuları takip edenler için bilindik bilgiler içeren bu eser, gazetelerin dış haberler sayfalarında okumuş olduğumuz bir haber tarzında sunulmuştur.
Coğrafya Mahkumları: Dünyanın Kaderini Değiştiren On Harita
Coğrafya Mahkumları: Dünyanın Kaderini Değiştiren On HaritaTim Marshall · Epsilon Yayınevi · 2018752 okunma
8/10 puan verdi
Bir savaş muhabiri olan yazar, savaş yönünden riskli bölgeleri, sebepleriyle birlikte ele alarak bizlere anlatıyor. Kitap, bir ülkenin coğrafyasının ne kadar önemli olduğunu bizlere gösterme açısından çok önemli bilgiler içermektedir. Stratejik açıdan korunaklı bir coğrafyada olmayan ülkelerin ne kadar risk altında olduğu kitap boyunca vurgulanmaktadır. Bu yüzden güçlü ülkelerin kendi sınırlarını güvenilir bir şekilde tutmak amacıyla çeşitli bahanelerle diğer ülkeleri işgal ettiklerini veya diğer güçlü ülkelerle aralarına tampon bölgeler koyduklarını bildiren yazar, gelecekte savaş ve çatışma çıkabilecek bölgeleri de ayrıntılı bir şekilde bize aktarıyor. Toplamda on bölüm halinde sunulan bilgiler, hemen hemen dünyadaki bütün bölgelerin bir analizini bizlere yansıtmaktadır. Oldukça akıcı ve herkesin anlayabileceği bir dille yazılmış olan kitap adeta tüm dünyanın siyasal, sosyal ve coğrafik bir haritasını gözler önüne sermektedir. Dolayısıyla fazla derinlere inmese de, okuyana çok geniş ve çok değerli bilgiler vermektedir. Kitaptaki en önemli kusur ise, büyük devletlerin uyguladıkları yöntemlerin emperyalist amaçlı değilde, kendilerini korumak için yapıldığının vurgulanmasıdır. Bu durumu göz ardı etmek şartıyla, okuyucuya günümüzde ve gelecekte olabilecek çatışmalar, toplumsal olaylar ve yapılan siyasi manevralarla ilgili çok önemli bilgiler veren bu kitabın, genel kültür amaçlı olarak herkes tarafından okunmasını tavsiye ederim.
Puan vermedi
Artık politik herşeyin başına "jeo" getirilmesi gerektiğini hissettiren kitap... Coğrafya kader olmaktan çıktı artık, insanların tüm dokularına nüfus etti..
3/10 puan verdi
Coğrafya Mahkumları
Kapağında “Okurken zihninizde adeta yeni bir ışık yanacak” yazan bir kitaptan beklentim oldukça fazlaydı. Öncelikle politikaya uzaktan bir ilginiz varsa çerez niyetine okunabilecek bir kitap. Zira zihninizde yanan ışıklara çok da kapılmamanız iyi olur. Ortadoğu ve Rusya kısımlarında kaynak olarak lise kitaplarına başvurulmuş olabilir. Coğrafya ve politika üzerine literatür çok genişken hem de. Türkiye ile ilgili kısmında, Türkiye’nin Ortadoğu ve Balkanlar’a liderlik rolüne Turgut Özal ile başladığı Recep Tayyip Erdoğan ile yeniden canlandığı belirtilmiş. Osmanlı’dan alınan miras neticesinde Türkiye, kuruluşundan beri böyle bir misyona sahipti zaten. Bir kitapta aradığım ilk şey; yazdıklarını belli bir felsefeye oturtabilen bir yazardır. Marshall özellikle bu hususta çok yetersiz kalmış. Ülke sınırları, limanlar, boğazlar kısacası Coğrafya kısmı bilgilendirici Mahkumlar kısmı günlük gazete bilgileriyle dolu, okunmasa da bir şey kaybettirmeyecek sıradan bir kitap.
Puan vermedi
Coğrafya Mahkumları geçmişi, günümüzü ve geleceği dikkate alarak, dünya tarihini belirleyen en önemli faktörlerden birini vurguluyor. Resmin bütününü görmek adına alanında okuduğum en iyi kitaptı. Ufkunuzu genişleten bir strateji ve uluslararası ilişkiler eseri. Tim Marshall çok iyi bir işe imza atmış. "Coğrafya Kader midir?" sorusunu ve
Puan vermedi
Coğrafya Mahkumları geçmişi, günümüzü ve geleceği dikkate alarak, dünya tarihini belirleyen en önemli faktörlerden bir kaçını vurguluyor. Çok akıcı ve değerli jeopolitik bir kitap
9/10 puan verdi
Her ülke kendi coğrafyasının esiridir
Tım Marshall’ın jeopolitika konusu üzerinden günümüz dünyasını, yaşananları, sonuçları ve bu olayların tarihi arka nedenlerini büyük bir uzmanlıkla, akademik dilden çok sanki bize bir özel ders veriyormuş edasıyla güzelce sunmuş. Ben bir siyaset öğrencisi olarak kitapta yer alan çoğu konuya daha önceden aşina olmama rağmen hiç bunaltmadan,
7/10 puan verdi
Tim Marshall uzun yıllar muhabirlik yapmış bir uluslararası ilişkiler uzmanı ve bu kitabı edindiği tüm tecrübelerden yararlanarak hazırlamış ve kitap 2015 yılında yayımlamış. Jeopolitik alanda yazılmış kitap coğrafya ve politikayı ele alıyor ve bunu son derece akıcı bir üslupla okuyucuya aktarıyor. Coğrafyanın aslında politikada ne kadar önemli bir etkisi olduğunu her bölümde açıklıyor. Bunu yaparken on bölümü her bölüm farklı bir bölgeye odaklanarak yazıyor yazar ve her bölüm başında da bölgenin detaylı haritasını bize sunuyor bu baskı. Rusya, Çin, ABD, Batı Avrupa, Afrika, Ortadoğu, Hindistan&Pakistan, Kore&Japonya, Latin Amerika ve Kuzey Kutup Bölgesi işte bu "Dünyanın Kaderini Değiştiren On Harita". Her bölümde o bölgenin kısaca tarihi arka planı anlatılarak daha çok güncel konulara değinilmiş. Bu konularda bilgisi olan kişiler için biraz yüzeysel kalabilir çünkü on bölüm olmasına rağmen nispeten kısa bir kitap ama yine de toplu bir bakış açısı sunması yönüyle kuvvetli. Hiç bu konulara ilgisi olmayan kişiler için de bir giriş kitabı olabilir.
Puan vermedi
Deneyimli gazeteci ve uluslararası ilişkiler uzmanı Tim Marshall tarafından yazılan bu kitap, Dünya’nın her bölgesinin farklı bölümlerde geçmişleri ve çağdaş politikaları ile ele alındığı bir eser. Kitabı diğer siyasi tarihlerden ayıran çizgi adından da anladığımız üzere yirmi birinci yüzyılın güçlü ekonomilerinin ve devletlerinin bu güce erişiminde coğrafyanın etkileri ve yine aynı şekilde müreffeh sayılmayan toplumların bu durumunda coğrafi şartların müdahalesinin de ele alınıyor olması. Kitap on bölüme, on haritaya ayrılmış. Sırasıyla: Rusya, ABD, Çin, Batı Avrupa, Afrika, Ortadoğu, Hindistan & Pakistan, Kore & Japonya, Latin Amerika ve Kutup Bölgeleri. Kitaba dair en beğendiğim detay her ne kadar Tim Marshall bir Batılı olsa da Batı’nın yıllardır sürüp giden sömürgeci politikalarını objektif ve hümanist bir perspektifle eleştiriyor olması. Eğer yazar bu kitabı tek cümleden esinlenerek yazmaya başlamış olsaydı o cümle İbn Haldun’un “Coğrafya kaderdir.” sözü olurdu kanısındayım. Bir ders kitabı niteliğinde olmamakla beraber devletlerin politikaları ve konumlarının çağdaş dünyaya etkilerini ele alan akademik bilgiler, gazeteci perspektifinden yorumlar içeren bu kitap bugün yaşanan birçok uluslararası kriz ve süregelen savaşlara kendi bakış açınızı getirmenize yardımcı olabilir.
Puan vermedi
Ders kitabı gibi dikkatle ve rikkatle okunması gereken bir kitap. Ülkenin coğrafi özelliklerinin (konjonktür, dağlar, ovalar, nehirler, çöl, deniz v.s) dış politikaya, ekonomiye, kalkınmaya, üretime dair ulusal çıkarlara nasıl alameti farika olduğunun, belirleyiciliğinin çarpıcı şekilde analiz edildiği mutlaka kütüphanenizde bulunması gereken bir eser. Belki an itibarıyla okurken her ülkenin geçmişten günümüze serencamını daha iyi anlamakla beraber akılda kalıcılığı uzun süreli olmayabilir. Ama ansiklopedik başucu kaynağı olması hasebiyle gündem edindiğiniz her vakit işinize yarayacaktır. İbn Haldun'un "Coğrafya kaderdir" tespitini izah eden yönü var. Yazarı savaş muhabiri olduğu için masa başında değil bizzat sahada yapılan analizler içeriyor.

Tim Marshall
Tim MarshallYazar · 5 kitap
Timothy John Marshall (d. 1 Mayıs 1959), dış politika ve uluslararası diplomaside uzmanlaşmış İngiliz gazeteci, yazar ve yayıncı. Marshall, BBC, Sky News için konuk yorumcu ve LBC'de konuk sunucu olup, daha önce Sky News'in diplomatik ve dış politika editörüydü. New York Times En Çok Satanlar Listesi'nde ve Sunday Times en çok satanlar listesinde 1 numarada yer alan Coğrafya Mahkumları adlı kitap da dahil olmak üzere yedi kitap yazdı. Ayrıca 2019'da Coğrafyanın Mahkumları: 12 Basit Haritada Açıklanan Dünyamız, adıyla bu kitabın çocuklara yönelik yayınlanan resimli bir versiyonunu ile Waterstones Yılın Kitabı ödülüne aday gösterildi. Diğer kitapları arasında Sunday Times'ın 2 numaralı en çok satan kitabı olan Coğrafyanın Gücü, Shadowplay: The Inside Story Of Europe's Last War ve 2018 Sunday Times'ın en çok satan kitabı Divided: Why We're Living in an Age of Walls yer alıyor. Marshall, aynı zamanda gazeteciler, politikacılar, dış ilişkiler analistleri ve meraklılarının dünya haber gelişmelerine ilişkin görüş ve fikirlerini paylaştıkları bir web sitesi olan thewhatandthewhy.com adlı haber platformunun kurucusu ve editörüdür. Eğitimi Marshall, Batı Yorkshire'daki Leeds yakınlarındaki Otley kasabasındaki devlet tarafından finanse edilen kapsamlı bir okul olan Prince Henry's Grammar School'da eğitim gördü. Kariyeri Tim Marshall gazetecilik kariyerine LBC'de muhabirlik yaparak başladı ve üç yıl boyunca onların Paris Bürosu Muhabirliğini yaptı. BBC'de muhabirlik yaptı ve birçok ulusal gazetede yazılar yazdı. Ayrıca uzun yıllar Sky News haber kanalında Dış İlişkiler Editörü ve ardından Diplomasi Editörü olarak görev yaptı. Marshall, Sky News'da yirmi dört yıl boyunca otuz ülkeden haber sundu ve on iki savaşa ait gelişmeleri yerinde ele aldı. Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri (üç ABD Başkanlık Seçimi'ni takip etti) ve Asya'dan haber yaptı; ayrıca 1990'lardaki Balkan savaşları sırasında Bosna, Hırvatistan ve Sırbistan'daki sıcak noktalardan da haberler geçti. 1999 Kosova krizinin büyük bölümünü Belgrad'da geçirdi ve NATO'nun bombalama saldırılarının başlıca hedeflerinden biri olan Belgrad'dan haber yapmak için orada kalan birkaç Batılı gazeteciden biri oldu. NATO birliklerinin Priştine'ye ilerlediği gün Kosova'da bulunuyordu. Marshall, Afganistan'ın işgali sırasında da cepheden haber yaptı. Ayrıca Irak'ta da görev yaparak ülkenin demokrasiye geçiş sürecini aktardı. Arap dünyasındaki ayaklanmalar sırasında Libya, Mısır, Suriye ve Tunus'tan haberler aktardı. Kudüs'te bulunan Sky News Orta Doğu muhabiri olarak, Ağustos 2005'te İsrail'in Gazze'den çekilmesini izledi. Ayrıca Sky News'in Avrupa muhabiri olarak Brüksel haber bürosunun başındaydı ve kanalın eski World News Tonight adlı uluslararası haber bültenine düzenli olarak katkıda bulunuyordu (geçici sunuculuk da dahil). Tim Marshall'ın 'Foreign Matters' adlı blogu 2010 Orwell Ödülü'ne aday gösterildi. 2004 yılında Irak Savaşı ile ilgili haberleriyle Royal Television Society'nin Haber Etkinliği kategorisinde finalist oldu. 2007 yılında Mücahitler üzerine hazırladığı bir raporla ve 2004 yılında Veliaht Prens Abdullah ve saraylarına özel erişim sağlayan 'The Desert Kingdom' adlı belgeseliyle finalistlik sertifikaları kazandı. Sky News'deki en akılda kalıcı anlarından biri, Birinci Körfez Savaşı sırasında kesintisiz altı saat boyunca yaptığı bir canlı yayındı. Sürgünden dönmesi ve ardından suikasta uğraması öncesinde Pakistan Devlet Başkanı Benazhir Butto ile röportaj yapan son gazeteciydi. Marshall'ın Coğrafya Mahkumları adlı kitabı Birleşik Krallık'ta Temmuz 2015'te, ABD'de ise Ekim 2015'te yayımlandı. Dışişleri konularında yayın ve yorum yapmaya devam eden Tim Marshall, BBC, Sky News ve Monocle 24 Radyo'nun 'Midori House' programında düzenli olarak konuk olarak yer alıyor. Kendisi thewhatandthewhy.com adlı web sitesinin kurucusu ve editörüdür. Şubat 2015'te yayına başlayan site, dünya olaylarını analiz ediyor ve siyaset ve gazetecilik dünyasından yazarların katkılarını sunuyor. Yer Siyaseti (Politics of place) dizisi 1- Coğrafyanın Tutsakları (Prisoners of Geography), bir ülkenin coğrafyasının o ülkenin iç talihini ve uluslararası stratejisini nasıl etkilediğini anlatan bir uluslararası çok satan kitaptır. Bu kitap Sunday Times'ın en çok satan kitapları arasında 1 numaraya, New York Times'ın en çok satan kitapları arasına girdi ve Ağustos 2016'da Waterstones'un 'Ayın Kurgusal Olmayan Kitabı' ve en çok satan 1 numaralı ciltsiz kitabı oldu. Milletvekillerinin 2015 Yaz Okuma Listesi'ne[9] girdi ve hem uluslararası alanda hem de Birleşik Krallık'ta (The Evening Standard[10] ve Newsweek dahil) olumlu eleştiriler aldı.[11] (2015) 2- Uğruna Ölünen Bayrak (Worth Dying For - The Power & Politics Of Flags) - dünya bayraklarının ardındaki sembolizmi, kültürü ve tarihi ele alan bir kitaptır. Elliott & Thompson (2016) tarafından yayınlandı 3- Duvar Çağı (Divided - Why We're living in an Age of Walls) (2018) 4- Coğrafyanın Gücü: Dünyamızın Geleceğini Gösteren On Harita (The Power of Geography - Ten Maps That Reveal The Future Of Our World) (2021) 5- Coğrafyanın Geleceği - Uzaydaki Güç ve Politika Dünyamızı Nasıl Değiştirecek? (The Future of Geography - How Power and Politics in Space will Change our World) (Elliott ve Thompson. Nisan 2023'te yayınlandı)
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.