Ekim 2017
Günışığı Kitaplığı
Sıralamalar

2026 54. kitabı
Okunma: 31 Mart 2026 13:38
Her daralma, aslında bir genişlemenin başlangıcıdır. Mine Soysal’ın Daralan adlı romanı, insanın iç dünyasında giderek artan sıkışmışlık hissini sade ama etkili bir şekilde anlatıyor. Küçük bir
2025 137. kitabı
İşte, kitap!.. Bitirdikten sonra hislerimin dinmesi için bekledim. Normalde bir kitabı tavsiye ederken “yaş”ı çok göz önünde bulundurmam. Neticede herkesin okuma kültürü farklı olabilir. Bu kitap için 7. sınıf ve üstü diyorum. Üstü diyorum bakın; tüm yetişkinler, kendini güçsüz hisseden tüm kadınlar okusun, okuttursun. Toplumsal konular; üstelik, bu kadar da güzel edebî bir dille nasıl anlatılır, okuyun da görün. Monologlarla zenginleştirilmiş bir ortaokul kitabından bahsediyorum. Üstelik, kadına şiddetin vurgusunu yapan bu kitabın anlatıcısı da bir kadının doğurduğu “Erkek Çocuğu!”Tesadüf değildir, diyorum. Kelimelerime heyecan çığlıklarım yansıyor mu bilmiyorum ama yansımıyorsa açın, okuyun. Aynı çığlıkları siz de atabilirsiniz! Konu çok hüzünlü bu arada. Küçük yaşta evlendirilmek zorunda bırakılan KIZ ÇOCUKLARI, şiddet gören kadınlar, yoksulluk ve o yoksulluğun içinde kaybolmaya yüz tutmuş yaratıcı zihinler… Kitapta işlenen bir diğer konu da “Umut!” Kitabı alıp sürükleyip göklere çıkaran belki de o umut!.. Daha fazla okuyun demeden kitapla kalın kapanışımı yapıyorum. Mine SoysalMine Soysal DaralanDaralan
2022 13. kitabı
Anadolu kentinin yoksul mahallesinde kıyıda köşede kalmış yaşamların hikayesi ..Hayatın yürek burkan zor yanlarını dillendirirken sevgi ve anlayışin önemini de vurgulamış yazar.. Benzer koşulların sıradan insanlar üzerindeki farklı etkilerini gerçeklikle aktaran roman, korkuları dayanışmayla dağıtanları, yaşama dört elle sarılanları şiddetin insan uzerindeki etkilerini öyle güzel anlatmış ki..kitaptaki karakterlerle beraber sevindim,kaygilandim, korktum,yanan sobanin citirtilarini dinledim ısındım,soba izerindeki çayın kokusunu duyumsadim...keşke daha uzun olsaydı .
2017 24. kitabı
Başladığım gibi bitirdiğim, bitirdiğim gibi de bana hissettirdiklerini yazmak zorundaymışım gibi düşündüren bir kitap oldu bu. Daralan; tüm umutsuzluğuyla umut olabilen, her şeyi yakıp yıkan ve sonu gelmeyecekmiş, çaresi yokmuş gibi hissettiren kötü zamanların atılan ufacık adımlarla nasıl değişebileceğini gösteriyor okuyucuya. Kitap, insanların ve bilhassa kadınların kadın olduğu için yaşadığı sorunları öyle içten, öyle göze sokmadan içine yerleştiriyor ki insanın, Mine Soysal'ı yere göğe sığdıramamaktan başka bir şey gelmiyor elimden. Umarım herkesin eline geçer de bu kitap, ihtiyacı olanlara umut, değişmesi gerekenlere gerçek olur.
2024 1. kitabı
Mete her ailesini seven ortaokullu gibi karşı komşunun mutsuzluğunun kendi ailesine bulaşmasından korkan bir çocuk. Ömer her sorunlu ailede büyüyen çocuk gibi çevresinden bir gram ilgi görebilmek için çırpınan dehşet içindeki bir çocuk. Komşular her zamanki komşular, devlet her zamanki devlet. Ayşe abla belki hikayede en az doğru işlenen kişi. Bağımlı olmayı kabul etmiş ama bağımsızlık imkanı geldiğinde özgürlüğe hazır. Ve asla öfkeli değil. Arzuları ona söylenene kadar yok gibi. Teyze ise bir boğaziçili. Uzaktan gelen, farklı bakan, kibirli, cesur. Tüm problemlerin sihirli çözücüsü. Açık sözlülüğünü ve cesaretini problemlerden uzakta olmaya borçlu. Rahat koltuğundan insanların hayatlarına dokunuyor. Belki yazar da bir 'boğaziçili' Peki hep bu böyle mi olmak zorunda? Çözüm dışardan mı gelmeli? Rahat koltuğu olmadan da insanlar mücadele edemez mi? Yine de çok sevdim kitabı kurumu Çödem'i hatırlattı bana yine. Bağırmak istiyorum onların varlığını. Bilinmek, görünmek arzusundaki o çocukları. Dipnot: Mutsuzluk bulaşıcı bir hastalık değildir
2025 25. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2025 00:00
Okuması çok rahat bir kitap cümleler sade ve düzenli. Ama kitabın içine girdin mi gerçekten çok duygusal bi kitap beni fazlasıyla duygulandırdı. İnsan olmak için okumamız gereken hayatlar tam olarak bunlar. Basit kelimelerinin gücüne sağlık Mine Soysal.
Daralan
2025 19. kitabı
Okunma: 11 Mart 2025 12:53
Selamlar, yazarın okuduğum ikinci kitabıydı. Ben kitabı beğendim. Dili kolay ve anlaşılırdı. Kitabın konusuna gelecek olursak da hikâyemiz Mete adında liseye yeni geçen bir çocuğun, yaz tatilini evde geçirmek zorunda olmasıyla başlıyor.Mete başta bundan baya şikayetçi oluyor ama sonra beklemediği kadar hareketli bir yaz ve okul dönemi geçiriyor. Müge Anlı'dan çıkmış gibi sorunlu olan yan komşularının oğlu İbrahim'le yaptığı arkadaşlık ona çok şey katıyor.Mete'nin Feride Teyzesinin evlerine gelip engelli ablası Ayşe ve ailesinin hayatını değiştirmesi Mete'nin kendini arayış ve iç dünyasına bir sürü katkı sağlıyor. Ee tabi ki aşk olmadan da olmaz Mete Sıla adında bir kızdan çok hoşlanıyor bu aşkını da çok tatlı bir şekilde okuyoruz. En hoşuma giden sahnelerde tabi ki Mete'nin kendiyle Armut Kafa olarak konuşmasıydı.Şimdiden iyi okumalarr
1000k
2018 54. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2018 10:04
Kitap ana kahramanı Mete, akıllı, duyarlı, iyi insan. Ergenlik sıkıntısı var. Yeni taşınan komşularında yaşıtı Ömer ile tanışıyor. Ömerin babası ise şiddet uyguluyor. Bu iki karakter üzerinden sevgi dolu bir aile ile sevgisiz bir ailede yaşananları görüyoruz. Mete'nin ablası çocukken geçirdiği trafik kazasında bel kemiği kırıldığı için yürüyemiyor. Üniversite öğrencisi teyzesi onlara ziyarete geldiğinde onlar için hayat daha güzel oluyor. Olaylar yalın ve akıcı bir dille anlatılmış. Öğüt verme kaygısı taşımadan yazılmış sımsıcak bizden, bizim toplumdan, komşumuz olabilecek iki ailenin hayatını oğreniyoruz. Tavsiye ederim.
Çocuk ve İlk Gençlik
2022 20. kitabı
Mete' nin bir yaz tatilinde, hayatındaki her olumsuzluğu en üst seviyede yaşaması ile başlar herşer. Aile içindeki huzursuzluklar, ablasının bakıma muhtaç olması ve bunun ailede özellikle babada yarattığı sonuçlar Mete' yi çok zorlayacaktır. Kendisini ailesinde, mahallesinde yapayalnız hissettiği anda psikolog teyzesi çıkagelir. Tezini yazmak için gelen Feride Teyze, mahalledeki hemen herkesin hayatına donumayı başarır. Zorluklar karşısında asıl mücadele gücünü insanın kendisinde bulması gerektiğini, kendine güvenin son derece önemli olduğunu ve herkes biricik ve özel olduğunu hissedibileceğiniz tatlı bir eser...(12 yaş ve üzeri herkes)
Çocuk Edebiyatı

Mine SoysalYazar · 10 kitap
Yazar, yayıncı Mine Soysal 1959'da İstanbul'da doğdu. 1981'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Önasya Dilleri ve Kültürleri Bölümü'nü bitirdi. 1994 yılına dek İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde arkeolog-araştırmacı olarak çalıştı, kazı ve yüzey araştırmalarına katıldı. Müzedeki görevinden ayrıldıktan sonra, 1996'da Günışığı Kitaplığı'nı kurdu. Çocuk edebiyatımızda önemli yer edinen birçok kitabın editörlüğünü üstlendi. Çocuklar için Ala Çocuk Yollarda adlı öykü kitabını, her yaştan okur için bütünüyle canlandırmaya dayalıİstanbul Masalı adlı anlatıyı kaleme aldı; ayrıca çocuklar ve gençler için bilimsel içerikli kitaplar hazırladı. Bugüne dek on binlerce öğrenciyle interaktif sunuşlar ve sohbet programları gerçekleştiren yazar, Eyvah Kitap!'ta çocukların ve gençlerin kitap okuma eğilimlerini ve sorunlarını, Odada Yalnız'da ülkemiz gençliğinin birbirinden uzak, birbirine yakın hallerini öyküleştirdi. Eylül'de Aşklar adlı bir de gençlik romanı yazan Soysal, Günışığı Kitaplığı'nın yayın yönetmenliğini sürdürüyor.