Deliliğe Övgü

Desiderius Erasmus
Bu metin la dilinden otomatik olarak çevirilmiştir. Orjinali Göster
Desiderius Erasmus (1469-1536): Yeni Ahit’in ilk editörü, ilahiyat edebiyatının önde gelenlerinden ve Kuzey Avrupa Rönesansı’nın en önemli hümanistlerinden olan Erasmus, filolojik yöntemleri kullanarak tarihsel-eleştirel geçmiş araştırmalarının temelini attı. Eğitim alanındaki yazıları klasiklere eski dini müfredat yerine hümanist bir bakış açısıyla yönelinmesine katkıda bulundu. Kilisenin gücünün kötüye kullanılmasını eleştirirken yükselen reform taleplerini teşvik etti. Bu tutumu hem Protestan Reformu’nda hem de Katolik Karşı Reformu’nda ses buldu. Luther’in doktrinini ve papalığın sahip olduğunu iddia ettiği güçleri reddeden bağımsız duruşu nedeniyle her iki tarafın hedefi haline geldi. İngiltere’ye giderken tasarladığı ve Thomas More’un evinde yazdığı Deliliğe Övgü ile dönemin entelektüellerini eleştirdi, öğretmenler, papazlar, ilahiyatçılar, filozoflar, tüccarlar, avukatlar, hükümdarlar, azizler ve kendini zeki sayan herkesi alaycı bir dille yerdi. Yücel Sivri (1961): Ortaöğrenimini 70’li yıllarda İstanbul’da, Haydarpaşa Lisesi’nde tamamladı. Berlin Teknik Üniversitesi’nde Matematik, Alman Filolojisi, Eski Diller ve Tarih bölümlerinde eğitim gördü. Doktorasını Ortaçağ Alman Edebiyatı alanında yaptı. Yücel Sivri 1980 yılından bu yana Berlin’de yaşıyor, akademik ve edebi çalışmalarını sürdürüyor. Felsefe, edebiyat, dil bilimi, onomastikon ve tarih alanlarında Almanca ve Türkçe kaleme alınmış yapıtları ve çevirileri var. Çeşitli yayın ve eğitim kuruluşları için kültürlerarası ve bilimsel danışmanlık hizmetleri veriyor.
125 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1509
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

144 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
''Delilik en büyük özgürlüktür.'' (Alein Kentigerna) Hazır, başlayalım. Delilik, nedir bu delilik? Önce kitap hakkında konuşalım. Erasmus delilik kavramını çok geniş bir biçimde aktarmış. Erasmus'a göre bilgelik delilik ile eşdeğerdir. Bilge bir insan, önce delilik sınavından geçmelidir. Tıpkı karanlığın en büyük aydınlık olduğunu anlamış biri
Deliliğe Övgü
Deliliğe ÖvgüDesiderius Erasmus · Oda Yayınları · 200712,9bin okunma
200 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
“Aptallığın Övgüsü…”
Aptallığın Övgüsü
Aptallığın Övgüsü
; ünlü Hollandalı hümanist filozof
Desiderius Erasmus
Desiderius Erasmus
’un yakın arkadaşı Thomas More’a adadığı, 15. yüzyılda yazılmış bir eser. Kitap boyunca Aptallık konuşulur. Sarkazm ve iğnelemeler dolu bir kitap. Deliliğin, özgürlüğün anahtarı olduğunu söyler. Okurken, aptallığı yeniden tanımlayacak, felsefeden ve mitolojideki Yunan tanrıları hakkında da birçok şey öğreneceksiniz. Yalnız dilin ağırlığını göz önünde bulundurarak okuyun, kitapta birçok Latince sözler geçer. Ancak bunların açıklamaları hemen o sayfanın altına dipnot olarak eklenip detaylandırılmış. Bu da her ne kadar okumayı yavaşlatsa da, öğrenmemizi sağlıyor. Her döneme hitap eden bir kitap, seçili çevirmenlerimizden okudum. Ön sayfalarında, kitabı Latincesinden çevirirken uyguladığı Çeviri Yönteminden bahsetmesi ince bir detaydı. Özenli buldum. Bazı kitap kapakları tam çerçevelik deriz ya, bunun da tasarımına hayran oldum ayrıca. Okuyun ilginiz varsa…
Aptallığın Övgüsü
Aptallığın ÖvgüsüDesiderius Erasmus · Koridor Yayıncılık · 202112,9bin okunma
152 syf.
6/10 puan verdi
·
4 günde okudu
DELİLİĞE ÖVGÜ “Hayatın her alanına kendine ait eğlence bahsederken edebi bir çalışmaya eğlence hakkı tanımıyor olmak adaletsizlik değil de nedir?” Böyle der Erasmus eserini dostu Thomas Morus’a ithaf ederken ve ekler “Budalalığa övgüler yağdırdım ama tamamen budalaca da değil.Eserini kaleme alma öyküsünü ise şöyle açıklar Erasmus:”İlle de
Deliliğe Övgü
Deliliğe ÖvgüDesiderius Erasmus · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202312,9bin okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Kankasını eğlendirmek için adamın biri bir haftada bir kitap yazmış. Adam Erasmus, kankası Thomas More… Sonra sen bizim miskin ergene “ Fatih’in İstanbul’u…” Hadi canım sen de!!! Kitap önsöz açıklama falan derken otuzuncu sayfada ancak başlayabiliyor. Ve otuzuncu sayfadan itibaren de sizi bir sürpriz bekliyor: Pre- İntermediate düzeyinde
Deliliğe Övgü
Deliliğe ÖvgüDesiderius Erasmus · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202312,9bin okunma
156 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Delilik bir erdemdir ancak yerinde kullanılınca bilgelik olur.
sevgide, ölçüde, bilgide oran ve herşeyi soran bir bilgenin en büyük mutluluğunun delilik olduğu düşüncesi mükemmel bir tespit. İnsan akıllı olup dünyanın kahrını çekeceğine deli olsun dünya onun kahrını çeksin mantığındaki güzide bir deli arkadaşımız Erasmus bazen sıksa da genelde haklı olma özelliğini sırtlanmış. Diyojenin bilgeliğini haklı çıkaran birçok örnek, yergi ve hakikat ile tezini savunmuş bir mololog. seversiniz sevmezsiniz ama ben çoğu yerinde hak verdim. espirili tavır, kinayeli üslup tam totomatıyla okuyucuya aktarılmış. Aslında HAsan Ali Yücel Serisinden okuyacaktım ama fuarda gördüm aldım pişman olmadım beğenerek okudum.
Deliliğe Övgü
Deliliğe ÖvgüDesiderius Erasmus · Olympia Yayınları · 202412,9bin okunma
152 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Deliliğe Övgü İncelemesi - Dikkat Spoiler İçerir!
Desiderius Erasmus'un 15. yüzyılda yazdığı ve insanoğlunun tüm zincirlerinden kurtulmasını, salt özgürlüğe ulaşmasını ve mutlu olmasını sağlayan özelliğin delilik olduğunu açıkça ifade ettiği eseridir. Gerçekten de öyle değil midir? Çevremizde "deli" veya "ahmak" olarak nitelediğimiz insanlar bizlerden daha özgür ve daha mutludurlar. Hadi bizleri geçtim, "bilge" olarak gördüğümüz veya bizi yönetmesi için kendisine oy attığımız yöneticilerden bile daha mutlu, daha özgür ve daha kendileridir. Ahmaklar veya deliler, fazla düşünmezler, kafalarını yormazlar, insanlığın gidişatına yönelik olumlu bir çaba sarf etmezler, çaba sarf edenleri de hiç umursamazlar... Ahmaktırlar; ama mutludurlar. Zira halk da ahmaklara değer verir. Bizlerse bir şeyleri daha ileriye daha güzel noktaya getirmek için canla başla mücadele ederiz. Gelin görün ki, bu mücadelemiz bizi onlardan daha özgür, daha değerli veya daha mutlu kılmaz. Ne yaparsak yapalım, onlar kadar özgür ve mutlu olamayız. "Ahmak"lığın anlatıldığı bu eserle ilgili sözlerime son verirken, herkese keyifli okumalar diler, böyle güzel bir mecrayı bizlere sunduğu için 1K ekibine teşekkür ederim.
Deliliğe Övgü
Deliliğe ÖvgüDesiderius Erasmus · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202312,9bin okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
Kitabı anlamanız için eski Yunan tanrıları ni bilmeniz gerekir. Hristiyanlık dinine, din adamlarına ve toplumun o zaman ki kesimini baya eleştirmiş. Türkler den iki yerde bahsetmiş. Daha güzel kitaplarda okuya bilirsiniz.
Deliliğe Övgü
Deliliğe ÖvgüDesiderius Erasmus · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202312,9bin okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Cehalet mutluluktur! Kitabın asıl çeviri ismi "Ahmaklığa Övgü" ancak Türkiye'de ilk olarak "Deliliğe Methiye" olarak çevrildiğinden isim öyle kalmış. Aslında orijinal isim ile çeviri gerçekleştirilseydi kitabın daha anlaşılabilir olacağı kanısındayım. Ve yazar şöyle başlıyor aslında kitaba "Budalalığa övgüler yağdırdım, ama tamamen budalaca değil." Aslında dünya da ki tüm olguları budalalığa bağlıyor ve bunu çok zekice bir çizgiden götürüyor. Ben çok severek ve sindirerek okudum. Din, siyaset, sanat, bilim kısacası ne ararsanız hepsini tek tek ele almış 68 maddede. Hepsi ile ilgili çıkarımlarda bulunmuş. Ve yazıldığı dönemle şimdi ki arasında pek bir şeyin değişmediğini görüyorsunuz aslında bir abimin de dediği gibi değişmiyoruz dönüşüyoruz :) Bunlara ek olarak eğer benim gibi Yunan mitolojisi ve Roma tarihi konularında eksiklikleriniz varsa okumanız biraz fazla zaman alıyor.
Deliliğe Övgü
Deliliğe ÖvgüDesiderius Erasmus · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202312,9bin okunma
%26 (35/134)
·
Puan vermedi
KEŞKE PUANLAMADA 0 OLSADA VERSEM.. Kitabı sadece annemin de bizzat öğrettiği gibi kitaplara saygım olduğum için yakmayacağım fakat yine de üzülerek söyleyeceğim ki iğrenç bir kitap... Her ne kadar tüm konusu kadınlar olmasa da onlara karşı saygısızca en ufak bile bir ithafta bulunulmasına katlanamam. O yüzden kitap benim için direkt 'zemin kat'. Ayrıca kadının içinde bulunduğu her cümleye budala kelimesini katmış.. pardon??!! Yine de keyifli okumalar.
Deliliğe Övgü
Deliliğe ÖvgüDesiderius Erasmus · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202312,9bin okunma
144 syf.
9/10 puan verdi
'Bağnazlık oldukça, ona karşı duranlar da olacaktır'
Erasmus, kiliseyi ve bağnazlığı eleştiren bir din adamıdır. Hümanizmin babası olmakla beraber ilerici bir yaşam biçimini ve aklın özgürlüğünü savunur. Herkes eğlenmekte özgürse, yazarlara niye yasaklansın, diyerek hakikati gülerek söyler. Öyle ki, Deliliğe Övgü adlı bu kitabında ' Delilik' i ete kemiğe bürünmüş bir yaratık olarak kürsüye çıkarır, tabiri caizse delilik de ağzına geleni söyler insanlığa. Örneğin, bilgelerin hayatları boyunca mutsuzluğa esir olduklarını, zırcahillerin ise daima sefa sürebileceklerini söyler. Kadınları kendine benzetir ve özünü asla saklayamayacaklarını hatırlatır. Kutsal kitabı dileğince yorumlayan dinbilimcilere de iki çift lafı vardır tabi, onları ve onların peşindekileri Platon'un mağara alegorisindeki zincire vurulmuş insanlara benzetir ve gerçekleri görenlere asla inanmayacaklarını aktarır. Erasmus bu kitabı, Thomes More' a ithaf ettiğini söylüyor ve kimseyi incitmek niyetinde olmadığını, eğlenmek istediğini söylüyor. Kitapta oldukça fazla bilgi var ve bu da kitabın okunmasını bir nebze zorlaştırıyor. Bu yüzden bence bir başucu kitabı ve eğlenmek isteyenler ara ara açıp 'Delilik' i okumalılar. Keyifli okumalar :)
Deliliğe Övgü
Deliliğe ÖvgüDesiderius Erasmus · Oda Yayınları · 200712,9bin okunma

Yazar Hakkında

Desiderius Erasmus
Desiderius ErasmusYazar · 10 kitap
Günümüzde, Rönesans’la birlikte ortaya çıkan hümanizm akımının yaratıcılarından ve en büyük temsilcilerinden biri olarak bilinen Rotterdamlı Erasmus, 1465 yılında Hollanda'nın Rotterdam kentinde doğdu. Bugünkü ortaöğrenimi karşılayan bir öğrenim döneminin ardından Augustin tarikatına girerek rahip oldu. Ancak hiçbir zaman geleneksel anlamda bir rahip olarak etkinlik gösteremedi; kendini daha çok bilime adamak istediği gerekçesiyle, dini makamlardan "cüppe giymeme" iznini aldı. Paris Üniversitesi'ne devam etti. 1499'da İngiltere'ye gittiğinde, john Colet, Thomas More(Morus) gibi aydınlarla tanıştı ve bu dostluklarla ufku daha da genişledi. Papalığın düşünceler üzerinde kurduğu hegemonyaya karşı çıkarak, gerçek Hıristiyanlık ruhunu antik çağın yalınlığında aradı. Güzel sanatların ve bilimlerin yayılmasını, Avrupa'nın ortak bir sanat ve bilim anlayışının çatısı altında birleşmesini, hümanizmin birinci koşulu saydı. Özgün yapıtlarıyla ve çevirileriyle antik çağ düşüncesinin Avrupa'da yayılmasına çok büyük katkılarda bulundu. Martin Luther'in reformları başladığında, kilisenin yenilenmesi görüşüne katılmakla birlikte, Hıristiyan dünyasının kargaşaya, parçalanmaya sürüklenmesine şiddetle karşı çıktı. 1536'da Basel'de öldüğünde Avrupa'nın düşünce yaşamında papaların bile ziyaretine geldikleri bir kişi olacak kadar saygın bir yer edinmişti. Bütün yaşamı boyunca Latince konuşup yazan Erasmus ölmeden önceki son sözlerini ana dilinde söylemişti: "lieve God" Deliliğe Övgü (özgün adıyla: Morias enkomion seu laus stultitiae),Erasmus'un canlılığını, geçerliliğini ve çekiciliğini günümüze değin değişmeden koruyabilmiş tek yapıtıdır. Bu küçük kitabın taslağını 1509 yazında, İtalya'dan İngiltere'ye yaptığı yolculuk sırasında çıkaran Erasmus, yazma işini İngiltere'de, dostu Thomas More'nin evine vardıktan kısa süre sonra gerçekleştirdi; kitabı da Thomas More'a adadı. Yapıtını birkaç gün gibi kısacık bir sürede tamamlayan Erasmus, bu arada hiçbir kitaptan yararlanmadı. Düşünce yapısı ve eserleri Gülmece türündeki yapıta egemen olan iki temel görüş vardır. Bunlardan birine göre gerçek bilgelik, deliliktir. Öteki görüşe göre ise kendini bilge sanmak, gerçek deliliktir. İnsana yeryüzünde yaşama gücü kazandıran şey, gerçek bilge olma niteliğiyle doğrudan doğruya deliliğin kendisidir. Kitapta delilik (stultitia) , kendi kendisine övgüler düzer; bu arada çocuklukta ve yaşlılıkta, aşkta, evlilikte ve dostlukta, politikada ve savaşta, yazında ve bilimde deliliğin nasıl her zaman egemen olduğu gösterilir. Tüm uğraş alanları, bu arada özellikle din kurumu ve din adamları bu panorama çerçevesinde sergilenir. Deliliği konuşturma kisvesi altında Erasmus, çağının kilisesine ve o kilisenin mensuplarına en acımasız eleştirileri yöneltir. Bu niteliğiyle “Deliliğe Övgü” çağlar boyunca bağnazlığa karşı kaleme alınmış en yetkin düzeydeki başyapıtlardan biri olmuştur. Yapıtın yazılışını izleyen sonraki yüzyıllarda -haklı olarak- düşünce düzeyindeki bağnazlığın her türlüsüne yönelen bir eleştiri diye yorumlanması, belki de bugüne değin koruduğu kalıcılığın baş nedenidir. Yazınsal açıdan Deliliğe Övgü, Latin ozanı Horatius'un "hakikati gülerek söylemek" ilkesinin belki de en yetkin örneğidir. Biçim açısından Erasmus, yapıtını kaleme alırken daha önce yapıtlarını çevirdiği Lukianos ve Libanios'tan da esinlenmiştir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.