Puan

197 Kişi · 26 İnceleme
9/10 puan verdi
Delirmek Üzereydim!
Michel Foucault
, yakın dönemdeki en önemli filozoflardan birisidir. Post yapısalcı, kıta felsefesini benimseyen ateist bir kalemdir. Kendi adına bir felsefi bakış bile mevcuttur. Fransız kalem, başta psikiyatri , tıp , hapishane sistemi olmak üzere toplumsal kurumlara yönelik eleştirileri ve cinselliğin tarihi, deliliğin tarihi, genel iktidar teorileri ve
Puan vermedi
"Eğer her şeyi tanımadıysan hiçbir şey tanımayacaksın; ve doğayla ilişkinde duraksayacak kadar çekingensen, o da senin elinden ebediyen kaçacaktır." (s.753) Delilik kavramının kültürel evrimini üç aşamada izleyen Foucault, bu evrimi Rönesans, Klasik Çağ ve Modern Çağ olarak tanımlamış bu kitapta. Deliliğin tarihsel, toplumsal ve kültürel bir olgu ve akıl ile delilik arasındaki ilişkinin değişken ve karmaşık olduğundan bahsetmiş. Bana çok değişik geldi, şayet siz de böyle değişik bir kitap arıyorsanız size göre ve ayrıca kitabın kalınlığı sizi asla korkutmasın. İyi okumalar kitap severler.
Seçimlerimizde özgür müyüz?
Michel Foucault 'Deliliğin Tarihi' eserinde büyük kapatmadan bahsetmiştir. Hapishaneler, hastaneler vb. iktidarın gücü elinde bulundurmasının çeşitli yolları olduğunu anlatmaktadır. Diğer eserlerinde de hapishaneler ve cinsellik üzerinden giderken bu eserinde daha çok deliler ve tımarhaneler üzerinden fikirlerini sunmaktadır.
9/10 puan verdi
Deliliğin İnşası
Michel Foucault kimdir? Michel Foucault, daha çok toplumdaki daimi doğruları inceleyen bir sosyolog ve filozoftur. Nietzsche ve Heidegger’in düşüncelerinden oldukça etkilenen Foucault, çalışmalarında çoğunlukla Karl Marx ve Sigmund Freud’un fikirleriyle mücadele etmiştir. Hapishaneler, polis, sigorta, delilik, eşcinsellik ve sosyal haklar
Puan vermedi
Foucault, Deliliğin Tarihi'nde Descartes'ın akılsızlığı dışlayarak kendi düşünce biçimini ortaya koyduğunu belirtir. Descartes’ın, düşünce sisteminde rüyanın yanında her türlü hatanın biçimi olarak delilik vardır. Descartes'a göre deli olmak, bilgi rüya alemine girer. Çünkü, delilik insanın bedenine olan hakimiyetini çözer.Descartes, kendi kendine
Deliliğin TarihiMichel Foucault · İmge Yayınevi · 20201,030 okunma
24 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.