Demokrasi Miti

Tage Lindbom

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
128 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Teolojik bir felsefe anlayışına sahip Lindbom, bu kitabında, Evola'nın tezine konu değil fakat temelden de olsa benzer şekilde, "Modern Dünya"nın geliştirdiği demokrasinin kendi özünün, bunun temelinin ve halkça bilinmeyen sonuçlarının, insan toplumları ve dünya için yarattığı kritik tehditlerini ifşa ediyor, ve buna karşı adeta, bir manifesto niteliğinde söylemlerde bulunuyor. Kutsallığın yerine çürümüş olanın otoritesini savunan demokrasinin, ilgili olduğundan, gerek Rousseau'nun, gerekse de liberalizmin ve kitapta geçen onca şeyin etkileri göz önünde bulundurularak ve bunlara da değinerek, en ağır dille eleştirildiğini okuyacaksınız.
Demokrasi Miti
Demokrasi MitiTage Lindbom · İnsan Yayınları · 201722 okunma
Reklam
128 syf.
7/10 puan verdi
·
17 günde okudu
Kitabın ilk bölümlerinde mitolojiden, varlık felsedesinden, toplum sözlésmesinden, hegelden, marxtan girip yavaş yavaş demokrasi konusuna değinilmektedir. Ilk 60 70 sayfa felsefe ağırlıklı olduğunu söyleyebilirim. Insanın inanci, özgürlük, eşitlik gibi kavramlara fazlaca (bana göre gereğinden fazla) yer verildikten sonra demokrasi hususuna giriliyor. Demokrasi mitini anlatırken ilahi bir düzenin olması gerektiğini savunuyor (ancak yazar hristiyan olduğu icin o dinin bakış açısıyla). Demokrasinin kutsallaştırılması üzerine güzel bir eser.
Demokrasi Miti
Demokrasi MitiTage Lindbom · İnsan Yayınları · 201722 okunma
128 syf.
9/10 puan verdi
“Kim hükmedecek, Tanrı mı yoksa insan mı?” Bu soruyla başlar kitap. Hurafelerden ve bilimsel olmayan ön kabullerden insanlığı kurtardığı düşünülen Aydınlanma Felsefe’nin sanıldığı gibi mitlerden ve doğmalardan bağımsız olmadığı ikna edici örneklerle anlatılıyor. Mesela Rousseau’nun tavsiyesi üzere örnek alınan ‘tabiat’ güçlünün haklı olduğu, halk çoğunluğunun her şey demek olduğu, ırkçılığın doğal karşılandığı bir dünyanın kapılarını açmasının yanı sıra Tanrı yerine geçirilmiş olması neden daha rasyonel ve bilimsel olsun ki? İnsanların egoizminin bağlarının çözüldüğü, kibir ve narsizminin setlerini yıkmak ‘özgürlük’, daha değerli olanlara karşı kıskançlığın ve daha güçlülerin toleransıyla elde edilen? ‘Eşitlik’, devlet gücünü elde tutanların gücünü onaylayan vatandaşlık gibi kavramlar inceleniyor. Bacon, Heidegger, Descartes ve Kafka gibi önemli kişiler sırası geldikçe sanık, şahit, davacı kimlikleriyle boy gösteriyor. Biz diyor yazarımız, diğer adıyla Sidi Zeyd ‘Tanrı’yı, varlığımızın gerçek kaynağını arıyoruz.” Tüm iblisçe manipülasyonlara rağmen.
Demokrasi Miti
Demokrasi MitiTage Lindbom · İnsan Yayınları · 199822 okunma
Resim