Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Deniz Gürsoy'un Gastronomi Tarihi

Deniz Gürsoy

Deniz Gürsoy'un Gastronomi Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Deniz Gürsoy'un Gastronomi Tarihi sözleri ve alıntılarını, Deniz Gürsoy'un Gastronomi Tarihi kitap alıntılarını, Deniz Gürsoy'un Gastronomi Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
:D
Romalılar aşık olan kişiye salax yani "tuzlanmış" derlermiş. Acaba bizdeki salak sözcüğü buradan mı gelir?
Roma'da Gastronomi
Aşçıların sanatı, yemeği hangi maddelerden yaptığını gizlemekteki başarısıyla ölçülür. Yemekten iyi anladığını iddia edenlerse, bir bakış ya da ilk lokmada yemekte neler bulunduğunu ortaya koyabilme yeteneğiyle itibar kazanırdı.
Reklam
Bugün yufka ekmeği için, bombeli kısmının sırt tarafını, çoban kavurma için ise bombenin iç kısmını kullandığımız sac aslında Orta Asya’da Moğollar ve Türklerin kalkanından başka bir şey değildir. Kalkan aynı zamanda göçebelik hayatı gereği yemek pişirmede kullanılıyordu.
İnsan bir şeyin ruhunu içerek içine aldığı ölçüde, kendi ruhunu yitirir. Bunun klasik örneği şaraptır. Şarapla sarhoş olan insan artık kendi ruhuna sahip değildir, şarabın ya da şarap tanrısının ruhuyla doludur.
İnsanoğlu bitki tohumlarıyla beslenmeyi nasıl keşfetti, bilmiyoruz. Belki de kuşları izleyerek.
İnsanoğlunun tamamının tükettiği tek ortak besin, ana sütüdür. Gerisi kendi yetiştiği ortam ve kültür tarafından kendisine dikte edilir ve bir diğerinden farklılık gösterir.
Reklam
Baharatın Gücü :)
Bana sorarsanız baharat ile aromatik bitkilerin en önemli farkı, baharatın tarihin akışına yön verebilecek gücü ve imparatorluklar yıkan kötü bir geçmişi olmasına karşın, aromatik bitkilerin barış ve huzur içinde arka bahçede ya da arka balkonda bile yetiştirilebiliyor olmasıdır.
Asur Kralı Sardanapalus’un hayat görüşü
“Ey yolcu, ye, iç, keyfine bak, çünkü başka hiçbir şey bu kadar önemli değildir. “
Sayfa 14 - GirişKitabı okuyor
Eski taş çağı
Fransız sosyolog Emile Durkheim “ İnsanı hayvandan ayıran en önemli özellik, toplum bilincine sahip olmasıdır.”
Tat deyip geçmemeli... Biraz irdelediğimizde göründüğünden daha derinlere çeker bizi.
Reklam
Şarabın Tarihi
Doğu geleneğine göre şarabı İran şahlarından Cemşid bulmuştu. On beş gün boyunca yedikleri üzümün kaynadığını görünce tadını beğenmemiş; birkaç gün sonra üzüm suyu durulunca zehir diyerek süzülüp bir şişeye doldurulmuş. Dayanılmaz bir baş ağrısı çeken bir cariye intihar etmek için bu suyu içince yararı ve tadı görülmüş. Bu nedenle şaraba Şahdaru adı verilmiş.
“Yemeği başlatan çorba, bir operanın açılışı ya da bir evin girişi gibidir, daha sonra hangi yemeklerin geleceği konusunda bize fikir verir.” Gastronom Grimod De La Reyniere
Platon’dan sonra şarap yaşlanmayı geciktirici bir ilaç olarak da tüketilmeye başlanmıştır.
En Politik Olay
“Kuşkusuz gıdayı elde etme hırsı hem evvelce hem de şimdi en politik olayların başta gelen sebebidir.” - Bertrand Russel
Sayfa 153 - Oğlak YayınlarıKitabı okudu
50 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.