Victor Hugo
Victor Hugo (1802-1885): Fransız edebiyatının gelmiş geçmiş en büyük yazarlarındandır. Şiirleri, oyunları ve romanları ile tanınır. Romantizm akımının Fransa’daki temsilcisidir. Edebiyat alanındaki devasa başarılarının yanında politik hayatta da etkin bir rol üstlendi, bu nedenle sürgün cezasına çarptırıldı, cezasını tamamlamasına rağmen İmparatorluk yıkılana dek Fransa’ya dönmedi. Yazar, ilk kez 1866’da yayımlanan Deniz İşçileri romanını, sürgün gittiği ve sürgün kararı iptal edildikten sonra da ayrılmayıp 15 yılını geçirdiği Guernsey Adası’na ve orada yaşayan deniz işçilerine ithaf etmiştir. Yazar bu eserle, başta sevdiği kadına kavuşabilmek için karaya oturmuş bir gemiyi tek başına kurtarmak zorunda kalan Guernseyli bir deniz işçisi olmak üzere, tüm yoksul deniz işçilerinin hayat mücadelesini hayranlık verici ve ayrıntılı tasvirlerle edebiyata taşımış, onların mücadelelerini denizciliğin ve denizin kâdim diliyle onurlandırmıştır. Yazarın Notre-Dame’ın Kamburu ile “din”, Sefiller ile “toplum” konularını işlediği üçlemesinin, “doğa”yı ele alan üçüncü ve son kitabı Deniz İşçileri de, Gustave Doré’nin illüstrasyonlarıyla, Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi’nde okurlarla buluşuyor.
464 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1970

Puan vermedi
Muazzam!! Mu az zam !! M u a z z a m ! ! İlk defa bir eseri bitirdiğimde zihnimde netleştirdiği kavramları bu kadar net tariflerle sunan bir roman okuduğumu hatırlamıyorum. Saygıyla yazarlığın karşısında eğiliyorum Büyük Yazar
Victor Hugo
. Kelimelerini, cümlelerini zihnimin kıvrımlarına ilmek ilmek işlerken mana deryasına ulaştırdığı için ne kadar
Deniz İşçileri
Deniz İşçileriVictor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20192,073 okunma
Romantik akımın ünlü temsilcilerinden
Victor Hugo
'nun Din, Toplum, Doğa üçlemesinin, Doğa temalı kitabı olup benim de okuduğum 4.Hugo eseridir
Deniz İşçileri
. Bu kitabı eski Normandiya topraklarının bir köşesindeki konuksever ve özgür kayalıklara, küçük ama asil bir denizci topluluğunun yaşadığı, kendisinin de 15 yıl sürgün yeri olan, Guernsey Adası'na
BEN SENİ SEVDİM Mİ, SEVDİM ♡
... ... Fransız edebiyatının en büyük yazarlarından, romantizm akımının Fransa'da ki temsilcisi
Deniz İşçileri
kitabında bizlere, sürgün cezasına çarptırıldığı,Normandiya'nın Guernsey adasından sesleniyor . Victor Hugo,kitabın girişinde,üçlü bir ananke(zorunluluk,ihtiyaç)'den bahseder; 1.Dogmaların anankesi,Dogma, kelime anlamı
10/10 puan verdi
"Aşırı dozda gerçeklik ürkütür."
Deniz İşçileri
,Victor Hugo'dan uzun bir süre sonra okuduğum üçüncü kitap. Farkında olmadan tamamen bilinçsiz bir şekilde din toplum ve doğa üçlemesi sırasına göre seriyi tamamlayarak okumuş bulunmaktayım. Seri dediğime bakmayın konu ve karakterler itibariyle 3 kitap birbirinden tamamen bağımsızdır. Victor Hugo'nun yazdığı bu üç
408 syf.
10/10 puan verdi
"Tanrı insanın kalbini sussun diye yaratmadı." Elimdeki 1970 basımlı kitap.. "Din, toplum ve tabiat.. İnsanın savaştığı üç şey.." der Victor, ve ekler "İnsanı kuşatan bu üç kadere bir iç kader de karışır, yüce bir kader: İnsan kalbi." İşte Hugo'nun doğa, insan ve din üçlemesinin doğa ayağıdır bu kitap. Hugo'yu bilenler bilir nasıl bir üsluba sahip olduğunu. Zaman, mekan, karakterlerin rutin alışkanlıkları, dönemin yapısı her şey anlatılmış ama bu anlatılışta insanı yoran bir üslup yok. Aksine uzun metrajlı bir film izler gibi, sanki bu karakterler yıllardır tanıdığınız insanlar gibi ilerliyorsunuz kitapta. Deniz işçileri, sonu acı ile biten karşılıksız bir aşkı yüreğinde taşıyan onurlu, yalnız ve dışlanmış bir adamın hikayesidir. Bir denizcinin hikayesi.. Zaten Gilliatt favori karakterlerim arasında baş köşeye oturdu bu kitapla beraber. "Güzellik güzel olduğu için bana iyi gelir. Varlığı aydınlatır, yakınlığı ısıtır; o geçer, memnun olursunuz, durur, mutlu olursunuz; ona bakmak yaşamaktır. O yaratık insan yüzlü bir şafaktır, orada bulunmaktan başka bir şey yapmaz ama o kadarı yeter. Evi cennete çevirir, soluk almaktan başka bir zahmete katlanmadan, herkese dağıtır." (Kitaptaki altı çizili tek yer.)
Deniz İşçileriVictor Hugo · Oda Yayınları · 20002,073 okunma
432 syf.
EPİK BİR YOLCULUK
Doğa ile ilgili bir şey konuşulunca veya yeşillik ya da deniz görünce aklıma hep şu alıntı gelir: ''Baylar, çevremizi saran şu Tanrı nimetlerine bakın bir kez: Gök açık, hava temiz, otlar körpe, kuşlar, doğa olabildiğine güzel ve günahsız... Yalnız bizler, biz tanrıtanımaz ahmaklar yaşamın bir cennet olduğunun farkında değiliz.'' -Dostoyevski,
Puan vermedi
Victor Hugo'nun sürgün gittiği ve sürgün kararı iptal edildikten sonra ayrılmayıp 15 yılını geçirdiği Guernsey Adası'na ve orada yaşayan deniz işçilerine ithaf ettiği, 1866 yılında ilk defa okuruyla buluşan Deniz İşçileri kitabını okudum. . Kendine hayran bırakan ayrıntılı betimlemeler, yer yer Hugo'nun evrene bakıp , var oluşu, doğa karşısındaki insanın durumunu sorgulaması, bir amaç uğruna verilen mücadeleyi , denizcilik ile ilgisi olmayan bir okur olarak hayranlıkla okudum. . Notre Dame'in Kamburu ile "din", Sefiller ile "toplum" konularını işlediği üçlemesinin üçüncü kitabı olan Deniz İşçileri doğa, doğa karşısında insan konularını detaylı bir şekilde ele almış. . Önde takip ettigimiz kurguda, sevdiği kadına ulaşabilmek adına karaya oturmuş bir gemiyi tek başına kurtarmak zorunda kalan Guernseyli bir deniz işçisinin mücadelesini takip ederken , arka planda sorgulamalar çok güçlüydü. Üçlemenin ilk iki kitabına göre daha ağır okunan, daha yavaş ilerleyen , biraz daha farklı bir kitaptı. Hugo'nun zihninin içine belki de en çok temas ettiğim bir kitap oldu. . Acele etmeden, sorgulayarak, düşünerek okunması gereken ve tek bir defa okuyup bir kenara bırakılmayacak bir kitap. Victor Hugo'nun her kitabı gibi bu kitabı da iz bıraktı ve tekrar tekrar okunması gereken kitaplar listemde yerini aldı. Mutlaka okunmalı. Sonsuz sevgiler .
8/10 puan verdi
Kitabı elime aldığımda beklentimi çok ama çok yüksek tuttum. Sonuçta yazarı Victor Hugo olunca bu istek haliyle oluşuyor. Okumaya başladığım andan itibaren içimde kitabı yarım bırakma isteği oluştu. Neden diye düşünebilirsiniz, ilk 150 sayfasında o kadar yoğun tasvirlerle anlatılmış ki beni açıkçası yordu, en ince detayına kadar her şey bir bir anlatılmış bu yüzden bırakma ihtiyacı duydum ama kitap beni 150. Sayfadan sonra öyle bir içine aldı ki bırakmak zor oldu. Kitaba gelecek olursak, içeriğinde bize birçok konudan bahsediyor. Bir insan hayatında kaç kez güvendiği kişilerden hayal kırıklığına uğrar? Aşk bir insana ne yaptırır veyahutta insan aşkı uğruna ne yapabilir? Bir toplum din yüzünden neden başkasını dışlar? Bir insan için hayatımızdan vazgeçecek kadar çetin mücadele içine girebilir miyiz? Hayal kırıklığı yaşatan kişiye, sonrasında kötülük mü yoksa iyilik mi yaparız? Gibi soruların cevabını da müthiş tasvirlemiş olan Victor Hugo beklentilerimi fazlasıyla karşıladı diyerek, incelememin başındaki soruyu da yanıtlamış oldum.
'VAY Kİ GENÇTİM!'
Dünya edebiyatına Fransa'dan, Fransa'ya daîr herşeyle, yön veren
bu kez
Deniz İşçileri
ile sürgün edildiği topraklardan yani Normandiya'nın bir köşesinden; Guernsey Adası'ndan, karşımıza çıkıyor. Yazarın
Notre Dame'ın Kamburu
Notre Dame'ın Kamburu
Bir İdam Mahkûmunun Son Günü
Bir İdam Mahkûmunun Son Günü
ve
Sefiller (2 Cilt Takım)
Sefiller (2 Cilt Takım)
'den sonra okuduğum 4. eseri. İlk üç eser birbiriyle içerik bakımdan ilişkili ve genel
9/10 puan verdi
Bugün tanıtacağımız kitab victor hugonun az bilinen kitaplarından az okunmuş bir kitab deniz işçileri biraz zweig tarzı birazda notre dame tarzı bir hikaye ana tema aşk bilmem doğru mudur aşk hikayeleri romantik hikayeler bana genelde kadınların belkide daha çok okuyup beğendiği kitaplar olarak gelmiştir ama zweig genelde aşk ve duygusal yazmasına rağmen herkes tarafından sevilir bence victor hugoda romantik akımın temsilcisi olarak herkes tarafından okunan bir yazar diye düşünüyorum ama victor hugonun 93 ihtilali ve deniz işçilerinede zaman ayırıp okumalıyız

Victor HugoYazar · 87 kitap
Victor Hugo 26 Şubat 1802'de Fransa'da doğdu. Liseyi bitirdikten sonra kendini tümüyle edebiyata adadı. 1824 yılında Fransız coşumcularının (romantikler) yayın organı olan La Muse Française dergisini kurdu. Cenacle adını taşıyan coşumcu sanatçılar çevresinin üyesi ve onun odak noktası oldu. 1830-1843 arasında en verimli dönemlerinden birini yaşadı. Romanları, tiyatro yapıtları ve şiirleriyle başarıdan başarıya koştu. 1831'de Notre Dame de Paris (Paris'in Notredame Kilisesi) adlı büyük romanını yayımladı. 1841 yılında Fransız Akademisi'ne üye seçildi. Çok sevdiği kızı Leopoldine'nin 1843'de kazayla boğularak ölmesi üzerine 1852'ye dek yeni yapıt vermedi. 1848 Devrimleri'nden sonra parlemento üyeliğine seçildi. 3. Napoleon'un hükümet darbesini engellemeye çalıştı, başaramayınca 1851 yılında Belçika'ya kaçmak zorunda kaldı. Ateşli bir demokrasi ve cumhuriyet yanlısı olarak imparatorluk rejimini eleştiren yapıtlar yazdı. 1855-1870 arasını küçük bir İngiliz adası olan Guernsey'de geçirdi. O dönem yazarlığının en üretken yılları olmuştur. 1862 yılında başyapıtı olan Les Misérables (Sefiller) adlı romanını yayımladı. Bunu 1866'da Les Travailleurs de la Mer (Deniz İşçileri) ve aynı yıl L'Homme qui Rit (Gülen Adam) gibi önemli romanları izledi. Fransa'da Cumhuriyet yeniden kurulunca Paris'e döndü. Ulusal Meclise seçildi. Artık Fransa'nın en gözde kişilerinden biriydi. Paris Komünü'nün ezilmesinden sonra komüncülerin bağışlanması için çok uğraştıysa da sonuç alamadı. Giderek siyasal ve toplumsal yaşamdan elini eteğini çekti. 1885 yılında ölüm döşeğinde iken; "Tanrı'ya inanıyorum, ahirete inanıyorum; fakat hiçbir kilise papazını başımda istemiyorum. Beni seven bütün dünya insanlarının gönülden dualarını bekliyorum. Bu benim için kafidir." diyerek 22 Mayıs 1885 yılında hayata gözlerini yummuştur.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.