Erken Osmanlı Döneminde Dini Zümreler 1300-1400

Dervişler, Fakihler, Gaziler

Haşim Şahin
İslamiyet sonrası Türk tasavvufî hayatının bir devamı niteliğinde olan Osmanlı sufîliği hakkında çalışmalarıyla tanınan Haşim Şahin, Dervişler, Fakihler, Gaziler adlı kitabında Türklerin İslam dinini kabul ettikleri dönemden itibaren, sufîlerin Türk devletleri içerisindeki faaliyetlerine, Türk hâkimiyet sahasında oluşan sufî ekollere, Türk sufîliğini etki altında bırakan önemli mutasavvıflara, Selçuklu, Anadolu Selçuk­lu ve beylikler döneminde merkezî iktidar ile sufî çevre ilişkilerine değiniyor. Os­manlı Beyliği’nin kurulduğu dönemde etkili olan Türkmen gruplarının muhtemel göç güzergâhındaki coğrafyanın dinî hareketliliğini, sufîlerin yaşantısını, erken yüz­yıllardan itibaren bu güzergâhta faaliyet gösteren mutasavvıfların ve sufî ekollerin varlığını araştıran Şahin, belki de Osmanlı tarihinin bu en kapalı döneminin derli toplu bir analizini yapıyor. “Türklerin İslam’ı kabul edip benimsemesinde ticarî ve siyasî ilişkilerin yanı sıra, Türk geleneğindeki alplık motifi ile İslam’daki eren-evliyâ inancı gibi İslam diniyle eski Türk dini arasındaki benzerlikler ve Türk toplumu arasında yayılan Budizm’in de etkisi olmuştur. Bu etkileşim, Müslüman Türklerin kullandıkları bazı kelimelerde yahut bazı geleneklerinde bariz bir şekilde kendisini göstermektedir.”
Yazar:
Haşim Şahin
Haşim Şahin
Editör:
Korkut Erdur
Korkut Erdur
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 18 dk.Sayfa Sayısı: 328Basım Tarihi: Şubat 2020Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
ISBN: 9789750846922Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
328 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
Merhaba arkadaşlar bugün size içinde buram buram tarih kokan bir kitaptan bahsedeceğim. Kitabımız kıymetli hocamız
Ömer Naci
Ömer Naci
in derin ve büyük araştırmalarla yazdığı harika bir eser. Tarih severlerin elinden düşürmeyeceği, aslında bir çok kez isimleri duyup hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığımız bir çok derviş, sufî, fıkıh, gazi ve ahilerle dolu. Türk İslam dininin kabulünde büyük rol oynayan derviş ve gazileri okudukça aslında televizyonda gördüklerimizden çok daha farklı şeyler olduğunu anlıyoruz aslında. Önemli olan da doğruyu öğrenmek değil midir zaten? Kitabımız Dini zümrelerin ve tarikatların ortaya çıkışından tutun, Osmanlı Sultanlarının dini yaşantıları, derviş ve fakihlerle olan ilişkileri, yaptırdıkları vakıf ve kurumlar ile bir çok sosyal ve kültürel hayatta katkılarını okuyoruz. Bu sıralar sanırım hemen hemen herkes Şeyh Edebali'yi biliyor ve sanırım en çok onun hayatı ve Mevlana hakkında yazılan araştırmalar dikkatimizi çekiyor. Ama benim daha çok dikkatimi çeken Şeyh Hamideddin Aksarayî'nin hayatı oldu. Daha önce de hakkında yapılan bir filmi izlemiştim ve açıkçası doğruluğunun ne kadar olduğunu öğrenmek beni mutlu etti. Ayrıca kıymetli hocamız bu kitabı yazarken kaynakça kısmını da unutmamış. Kendisine hayran olmamak elde değil. Kısacası arkadaşlar bu harika tarih ve tasavvuf içerikli kitabı kesinlikle edinmelisiniz. Sizler için de kısa bir bilgi bırakıyorum. Kitapla kalın dostlar Şeyh Edebalı, geçmişten günümüze adeta Osmanlı Devleti'nin kuruluşu ile özdeşleştirilen bir şahsiyettir.
Dervişler, Fakihler, Gaziler
Dervişler, Fakihler, GazilerHaşim Şahin · Yapı Kredi Yayınları · 202049 okunma
Reklam
328 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 günde okudu
Dervişler, Fakihler, Gaziler Erken Osmanlı Döneminde Dini Zümreler (1300-1400) Büyük bir emeğin, derin araştırmaların sonucu ortaya çıkan bu eser bizlere Erken Osmanlı dönemindeki İslâm tasavvufunun doğuşu ve tarihi seyriyle ilgili özet bilgiler sunmuş. Alt metinlerde detaylar, örnekler, özlü sözler ve kaynakçalarla  zenginleştirilmiş. Siyasî
Dervişler, Fakihler, Gaziler
Dervişler, Fakihler, GazilerHaşim Şahin · Yapı Kredi Yayınları · 202049 okunma
328 syf.
9/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Haşim Şahin hocanın bu eseri tam bir ders kitabı niteliğinde. Osmanlı kuruluş devrini dervişler, fakihler ve gaziler devleti olarak niteleyen Haşim Şahin, o dönemin panaromasını çok güzel çıkarmış, yoğun bir kaynakça kullanmıştır. Tarih öğrencilerinin kaçırmaması gereken bir eser.
Dervişler, Fakihler, Gaziler
Dervişler, Fakihler, GazilerHaşim Şahin · Yapı Kredi Yayınları · 202049 okunma
328 syf.
·
Puan vermedi
·
32 günde okudu
#okudumbitti #dervişlerfakihlergaziler . İslamiyet kabulü sonrası Türklerin faliyetlerinden ini zümrelerin etkileri görülmektedir. Köklü bir devletin temelinin nedenli sağlam atıldığını, dini zümrelerin devlet yönetimine katkılarının aktarıldığını sufilerin ve dervişlerin döneme olan katkılarından bahsetmektedir. Anadolu Selçuklu, Büyük Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti yönetim kuruluş ve yönetimindeki büyük etkilerini çok güzel aktarıyor. Hoca Ahmed Yesevi, Mevlana, Şems, Şeyh Edebali, Kumral Abdal, Abdal Murad, Karaca Ahmed, Geyikli Baba gibi dervişlerin sufilerin dönem içi faliyetlerinden ve devlet üzerinde etkilerinden bahsedilmektedir. Bu derviş ve sufilerin padişah ve halk üzerindeki etkilerinden siyasi, savaş, ticaret, ilim kültürel katkılar ve bir çok alanda yaptığı rehberlikler anlatılmaktadır. Osman Gazi, Orhan Gazi ve I. Murad dönemi derviş ve sufilerin ilişkilerini anlatmıştır. Büyük araştırmalar sonucunda ortaya çıkan eserde sayfa sonlarında ki açıklamaların yanısıra kitap sonunda çok kapsamlı bir kaynakça verilmiş. Tarih ve tasavvufun birlikte sunulduğu bu kıymetli kitabı çok severek okudum iyi ki okudum. Yavaş yavaş okunup notlar alıncak harika bir eser.
Dervişler, Fakihler, Gaziler
Dervişler, Fakihler, GazilerHaşim Şahin · Yapı Kredi Yayınları · 202049 okunma
Reklam
328 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
304 günde okudu
İslamiyet sonrası Türk tasavvufî hayatının bir devamı niteliğinde olan Osmanlı sufîliği hakkında çalışmalarıyla tanınan Haşim Şahin, Dervişler, Fakihler, Gaziler adlı kitabında Türklerin İslam dinini kabul ettikleri dönemden itibaren, sufîlerin Türk devletleri içerisindeki faaliyetlerine, Türk hâkimiyet sahasında oluşan sufî ekollere, Türk sufîliğini etki altında bırakan önemli mutasavvıflara, Selçuklu, Anadolu Selçuk­lu ve beylikler döneminde merkezî iktidar ile sufî çevre ilişkilerine değiniyor. Os­manlı Beyliği’nin kurulduğu dönemde etkili olan Türkmen gruplarının muhtemel göç güzergâhındaki coğrafyanın dinî hareketliliğini, sufîlerin yaşantısını, erken yüz­yıllardan itibaren bu güzergâhta faaliyet gösteren mutasavvıfların ve sufî ekollerin varlığını araştıran Şahin, belki de Osmanlı tarihinin bu en kapalı döneminin derli toplu bir analizini yapıyor.   “Türklerin İslam’ı kabul edip benimsemesinde ticarî ve siyasî ilişkilerin yanı sıra, Türk geleneğindeki alplık motifi ile İslam’daki eren-evliyâ inancı gibi İslam diniyle eski Türk dini arasındaki benzerlikler ve Türk toplumu arasında yayılan Budizm’in de etkisi olmuştur. Bu etkileşim, Müslüman Türklerin kullandıkları bazı kelimelerde yahut bazı geleneklerinde bariz bir şekilde kendisini göstermektedir.”
Dervişler, Fakihler, Gaziler
Dervişler, Fakihler, GazilerHaşim Şahin · Yapı Kredi Yayınları · 202049 okunma
328 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Dervişler,Fakihler, Gaziler Erken Osmanlı Döneminde Dini Zümreler
Kıymetli hocamız Haşim Şahin bu güzel kitabında Türklerin İslam dinini kabul ettikleri dönemden itibaren sufilerin Türk devletleri içerisindeki faaliyetlerine ,Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu döneminde merkezi iktidar ile sufi çevre ilişkilerine ,Mevlana ailesi ve Mevleviliğe , Sufiliğinin Piri: Hoca Ahmet Yesevi'ye, Dervişlerin
Dervişler, Fakihler, Gaziler
Dervişler, Fakihler, GazilerHaşim Şahin · Yapı Kredi Yayınları · 202049 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.