Anarşizm Serisi

Destan Üzerine Bazı Düşünceler

Simone Weil
7.2/10
5 Kişi
14
Okunma
2
Beğeni
1.008
Görüntülenme
Gücün kötüye kullanımını cezalandırmak için otomatik olarak işleyen geometrik bir sertliğe sahip bu ceza, Yunan düşüncesinin ana konusuydu. Destanın özü budur. Nemesis adıyla, Eyskilus'un tragedyalarının ana kaynağı olarak işlev görür. Pisagorcular için, Sokrat ve Platon için bu, insanın ve evrenin doğası üzerine düşüntünün başlangıç noktasıydı. Helenizmin nüfuzuna giren her yerde, buna ilişkin fikri tanıdık buluyoruz. Budizm'e gömülmüş Doğu ülkelerinde, Karma adıyla yaşanılan belki de bu Yunan fikriydi. Bununla birlikte, Batı bu kavramı yitirmiştir ve artık onu herhangi bir Batı lisanında ifade edecek bir kelimesi bile yok: yaşamın gidişatını belirlemesi gereken sınır, ölçü, denge kavramları Batı'nın teknik sözlüğünde köle işlevinin tanımından ibaret. Bizler sadece maddenin geometricileriyiz. Yunanlılar, ilkin, çıraklıklarından ustalıklarına dek geometricilerdi.
Tahmini Okuma Süresi: 1 sa. 42 dk.Sayfa Sayısı: 60Basım Tarihi: 2020Yayınevi: Gece Kitaplığı
ISBN: 9786257243377Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

60 syf.
·
Puan vermedi
20.yüzyılın en ilginç filozoflarından kabul edilen
Simone Weil
Simone Weil
.farklılığını bu
Destan Üzerine Bazı Düşünceler
Destan Üzerine Bazı Düşünceler
'ınada gördüm , bilindiği gıbı destenlar ily 'ada ile başlar, yazarda ilyada 'yı ele alarak kıtabına bazı bölümleri, kendi içindekı iç hesaplamadan sonra okurla paylasıyor... İlyada tarıhın en eski destan olmasının yanı sıra içinde bulundurduğu karekterlerin yaşanmış tüm duygularını yansıtmış okura.. Bununla birlikte tarıhı yönün den çok lirizm şeklinde "Homeros" u sunması Destanlar içinde onu bambsşka yere koyuyor.. Gücün kötüye kullanımını cezalandırmak için otomatik olarak işleyen geometrik bir sertliğe sahip bu ceza, Yunan düşüncesinin ana konusuydu... Sınırsız bir çabanın yalnızca sınırlı bir getirisi olması veya hiçbir getirisinin olmaması gerektiği fikri fevkalade acı verici.. (s:37)
Destan Üzerine Bazı Düşünceler
Destan Üzerine Bazı Düşünceler
Felsefe severler #Buyurun #OKUYUN
Destan Üzerine Bazı Düşünceler
Destan Üzerine Bazı DüşüncelerSimone Weil · Gece Kitaplığı · 202014 okunma
60 syf.
5/10 puan verdi
·
36 saatte okudu
Destan denince akla genelde kahramanlık hikayeleri gelir. Batı, doğu gibi birçok kültürde destanlar daima olmuştur. Destan denince akla ilk olarak Homeros'un yazdığı Troya Savaşı'nı anlatan epik eser İlyada akla gelir. Destan olarak yazılan ilk lirik şiir kabul edilir. Yazar, İlyada'yı konu alarak kitaba aldığı bölümler çerçevesinde kendi içsel süzgecinden geçirdiği düşüncelerini bizimle paylaşıyor. İlyada'nın yazılan en eski destan olması değil içinde barındırdığı tüm karakterlerin tüm duyguları yaşaması onu mükemmel yapıyor. Troya Savaşı'nı sadece tarihi bir yönle değil lirizm şeklinde Homeros'un bize sunması destanlar içinde bile onu çok farklı bir yere koyuyor. Kitabı okumadan önce İlyada'yı okumakta fayda var. Kitabın son iki sayfasına yazarın hayatına yer verilmiş. Kısaca ona da değinmek istiyorum. Simone Weil, mücadaleler içinde geçen yaşam öyküsü. Eserin sonunda yazar hakkında hayatından iki sayfalık bir kesit paylaşılmış. Kendisi ilk olarak komünizm ile tanışıp, işçi hakları için mücadelelere girmiştir. Sonrasında marksizm etkisinde politik grevlere katılmıştır. İspanya iç savaşında anarşist cephede kendisini görüyoruz. Yaşamının son evrelerinde Tanrı ve irade sorgulama dönemine girmiştir.
Destan Üzerine Bazı Düşünceler
Destan Üzerine Bazı DüşüncelerSimone Weil · Gece Kitaplığı · 202014 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.