Destpêka Edebiyata Kurdî

Mehmed Uzun
"Mehmed Uzun koçberekî avakerê ziman û edebiyateke modern e. Xwedî gelek kultur e, Kurd e, ji Tirkiyê, ji Enedolê ye, ji Mezopotamya ye, ji Swêd, ji dinyayê ye." Ottar Fyllingsnes (Nivîskar, Norweç)
88 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

103 syf.
10/10 puan verdi
Kürt Edebiyatı
Kürtlerin de edebiyatı vardır. Mehmed Uzun bu kitapta (detaylı olmasada) Kürt edebiyatından; şairlerinden, eserlerinden, Kürt dili, Kürtçe sözlü ve yazılı eserlerden, çağdaş Kürt edebiyatını anlatıyor. Açıkçası edebiyatımızı bilmek beni mutlu etti ve başarılı şairlerimizden bahsedilmesi beni çok gururlandırdı. Edebiyatımızda çok önemli bir eser olan Ahmedê Xanî 'nin Mem û Zîn eserinden bahsediyor (Mem û Zîn kitabı için bkn: #94968223). Kürt olmayanların bile okumaktan zevk alacağı bir kitap ama ben öncelikle Kürt olan arkadaşlara tavsiye ederim çünkü edebiyatımızı tanımalarını isterim. Kürt edebiyatının sancılı, zor dönemlerini anlatan, yazar ve şairlerin çektiği sıkıntıları ve zorluklarını Mehmed Uzun çok başarılı bir şekilde kaleme almıştır. Adından da anlaşılacağı gibi kitap Kürt edebiyatına giriş yapıyor. Okuyacaklar için keyifli okumalar :))
Kürt Edebiyatına Giriş
Kürt Edebiyatına GirişMehmed Uzun · İthaki Yayınları · 2012986 okunma
103 syf.
·
Puan vermedi
Kürt Edebiyatına Giriş
Kürt Edebiyatına Giriş, Türkiye’de çok konuşulmasına karşın, hakkında oldukça bilgi sahibi olduğumuz bir alanı, geçmişten bugüne Kürt edebiyatını konu alıyor. Sözlü edebiyatın kaynaklarından klasik edebiyata ve modern yazılı Kürt edebiyatının bütün evrelerine kısaca göz atan çalışma, Kürt edebiyatının göz ardı edilmiş zenginliğini de sergiliyor. Kürt Edebiyatına Giriş, Kürt edebiyatını tanımak isteyenler için mükemmel bir kılavuz...
Kürt Edebiyatına Giriş
Kürt Edebiyatına GirişMehmed Uzun · İthaki Yayınları · 2012986 okunma
103 syf.
10/10 puan verdi
·
17 saatte okudu
Hepinize merhaba canım insanlar, mutlu pazarlar, bugün alan sınavına giren herkese; "inaniyorum kazanacaksınız " Daha önce adını duymadığım, duyduysam bile hatırlamadığım biriyle beni tanıştırdığı için
Esra Kurt
Esra Kurt
öğretmenime bin minnet.. Mehmed Uzun kim diye sorarasa birgün biri bana ,"direnişin,
Kürt Edebiyatına Giriş
Kürt Edebiyatına GirişMehmed Uzun · İthaki Yayınları · 2012986 okunma
103 syf.
·
Puan vermedi
·
6 saatte okudu
Hep bir yok oluşa sürüklenen bir dil. Mehmed UZUN hiç bilinmeyen ve birbirinden çok değerli olan değerlerimizi kısaca dahi olsa tanıtmaya çalışmış ki başarmış kesinlikle. Tavsiye ederim kesinlikle okunması gereken bir eser. Bilûra min, binêre û bibîsê Roj çû ava, Stêra êvarê bû geş… Û pelên ava şevên reş Ketine deşt û nevalan… (CIGERXWÎN)
Mehmed Uzun
Mehmed Uzun
Kürt Edebiyatına Giriş
Kürt Edebiyatına GirişMehmed Uzun · İthaki Yayınları · 2012986 okunma
85 syf.
·
Puan vermedi
Me bi zihniyetên ku gel û çandekê paşguh dike û qebûl nake, gelek tişt bi dest xistin û winda kirin. hêdane.Mixabin li derveyî edebiyata kurdî edebiyateke bi vî rengî bi êş û jan bijî û hewl bide zindî bimîne, ne pêkan e.Bi amadebûna nivîskarên ku bi wêjeya kurdî re mijûl dibin, nefeskirina sûnî hat kirin.Mehmed Uzun bi tepisandina aliyê siyasî bi zimanê xwe yê edebî ev yek bi awayekî herî baş rave kir.û ev dê her tim hebe. bi yên ku xwe înkar nakin.
Kürt Edebiyatına Giriş
Kürt Edebiyatına GirişMehmed Uzun · sel yayıncılık · 0986 okunma
103 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
29 saatte okudu
Yok edilmeye çalışılan edebiyatımız...
Yasaklanmış bir dilin var olma çabası. Joyce Blau'nun önsözüyle başlayan kitap Mehmet Uzun'un notuyla devam edip, "Kürt Edebiyatına Giriş" bölümüyle başlıyor. Kitabın içinde Türkiyeli Kürtlerden, İranlı, Iraklı ve Sovyetler Birliğindeki Kürtlere kadar, Kürtlerin gelişim tarihinden, dilinin nasıl kullanıldığından, kimler tarafından çalışmalar yapıldığından, eserlerden ve önemlerinden, yazarlardan ve hayatlarından kısa kesitlerle okuyucuya sade bir şekilde aktarılıyor. Kitabın içinde dengbêj ve çîrokbêjlerden de bahsedip, adını bilmediğim onlarca şair ve yazardan söz ediyor yazar. Kürt edebiyatının ilklerinden ve Kürt edebiyatının temelinin sözlü gelenekle var olduğunu örneklerle açıklıyor Mehmet Uzun. Tabii burada Kürtlerin mücadelesinden ve tarihte Kürtlere uygulanan baskılardan ve haklarının nasıl alındığından ve de bence en önemlisi Kürtleri nasıl yok saydıklarından bahsediyor. Yani onlara göre bizim var olmadığımızdan! Çok büyük yanılıyorlar. Bizimde büyük hatalarımız ve eksikliklerimizi var elbette. Evdalê Zeynikê'nin; "Xêr, feyde û siûda welat, xelk û zimanê xwe li ser her tiştî rê bigirine." tavsilerinden biri olup bunu tam anlamıyla yapamamış olmamız da bizim adımıza üzücü maalesef. Varlığımız sürecektir elbette ama sesimizi ve kalemimizi gerçek anlamda daha gür çıkardığımız sürece. Derin detaylara girmeden kısaca bilgiler veren bu kitap belki de Kürt edebiyatına giriş bağlamında el kitabı olabilecek bir konumda. Dilimiz ve kalemimizle var olma dileğiyle. Teşekkürler Mehmet Uzun. İyi okumalar.
Kürt Edebiyatına Giriş
Kürt Edebiyatına GirişMehmed Uzun · İthaki Yayınları · 2012986 okunma
88 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Dîsa kekê Mehmed Uzun û pirtûkeke wî delal, xweş û geş. Dîsa zimanekî zelal, herikbar. Wek ku hûn jî dizanin Mehmed Uzun nivîskarekî kurd e. Ew hosteyê peyv û gotinên kurdî ye. Heger gotin di cih de be ew bi peyva dileyize û wa dixemilene û ji nûve wa bikartîne. Zimanê vê pirtûkê zahf xweş e û hêsan tê xwendin. Pirtûk kurt e lê girîngî û tesîra wê bêgûman gelekî mezin e. Wek ku hûn jî dizanin Mehmed Uzun bêtir bi nivîsê xwe ê roman tê nasîn. Mîna Siya Evînê, Hawara Dîcleyê û… Lê ev pirtûk nê roman e. Ew lêkolînek li ser edebiyata kurdî ye. Kekê Mehmed Uzun bi vê lêkolînê rewşa edebiyata kurdî ji mere berbiçav dike. Dîsa wek ku hûn dizanin zimanê kurdî ji aliyê dewletên serdest hatiye qedexe. Nivîskar bala me dikşînê ser vê rewşa kambax û yek ji sebeba paşdemayîna edebiyata kurdî vê nîşanî me dike. Lê her çiqas rewşa edebiyata kurdî ne gelekî başbe jî em karin bibêjin ne gelekî xerab e jî. Gelek nivîskarên kurd hewl danin ji bo ku di vê rewşa zor û zehmet de ji bo zimanê kurdî xebatan bikin. Kekê Mehmed Uzun bi kurtî ji mere behsa va nivîskara û xebatên wa dike. Dîsa spas ji bo te kekê Mehmed Uzun cihê te bihûşt be.
Destpêka Edebiyata Kurdî
Destpêka Edebiyata KurdîMehmed Uzun · İthaki Yayınları · 2015986 okunma
103 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
27 saatte okudu
Kürtler
Kürtler ve Kürdistan... Tarihin her döneminde adı yasaklarla anılan bir ırk. Ama ne yazık ki yasakların en şiddetlisi ve asimilasyonun en büyüğü Mehmet Uzun'un da dile getirdiği gibi ülkemizde olmuştur ve oluyor. Düşünmekten aciz beyinler her ne kadar Kürdistan kelimesini ve onu dile getirenleri terörize etmeye kalkışsa da tarihteki apaçık gerçekliği görememenin yoksunluğunu yaşayacaklar. "Kürtçe konuşmak serbest" , "istedikleri gibi konuşup yazıyorlar daha ne istiyorlar " vb cümleleri duydukça bu ülkeye olan inancımız gittikçe körleşecek. Mehmet UZUN umudu olduğu için yazdı. Keşke doğduğu topraklarda yazıp doğduğu topraklarda verseydi son nefesini. İnceleme daha çok iç dökme gibi oldu, bunu da hayatı televizyon ve internette duyduğu 3-5 yalan haberden ibaret sananlara laf anlatma gayreti içine girmeye borçluyuz. Yazar bu kitabında yok olan, yok edilmek istenen bir dilin ve kültürün tarihin her sahnesinde direnişçilerini bulduğunu yazıyor. Dilimizi yaşatmak adına yapmamız gereken ödevlerin hiçbirini yapmadığımız gerçeğini vuruyor yüzümüze. Hoş, yapmaya çalışanların hepsi ya içerde ya da toprakta. Umarım bu satırları yazarkenki tedirginliği yaşamadığımız günlere uyanırız. Mehmet Uzun anısına sonsuz saygıyla, sevgiyle...
Kürt Edebiyatına Giriş
Kürt Edebiyatına GirişMehmed Uzun · İthaki Yayınları · 2012986 okunma
103 syf.
·
Puan vermedi
·
4 saatte okudu
"Doğuda kara yaralar çoktur. Ancak, en kötülerinin ve var olan tüm bu yaraların anası bilgisizlik ve yoksulluktur." Kürt Edebiyatına Giriş; Kürt Edebiyatını tanımak, bazı konularda bilgilenmek için iyi düzeyde. Kürt edebiyatının geçmiş dönemlerde yazılı olarak gelişememesinin sebeplerinden birisi de bilgisizlikti. Bunun yanında Kürt kültürü zengin bir sözlü edebiyat geleneğine sahiptir; yaşadıklarını, duyduklarınü, düsündüklerini kağıda dökmek yerine sözlü olarak anlatmışlardır. Latin, Arap ve Kiril alfabesini kullanan Kürtler, eserlerinde Kürtçenin, kuzey kürtçesi ( Kurmanci), güney kürtçesi ( Soranca) ve Zazaca ( Dımıli) lehçelerini kullanmışlardır. Kürt edebiyatında önemli kişiler; Ali Hariri, Ehmedê Xanî, Feqîyê Teyran, Melayê Cizîrê, Melayê Batê, Evdalê Zeynıkê, Şeyh Huseynî Gazi, Hesenê Qızılcî, Erebê Şemo, Cigerxwin... Kürt Edebiyatının, sözlü edebiyat geleneğiyle ayakta durduğunu anlatan kitap aynı zamanda, yazılı edebiyatına geçişini, Çağdaş Kürt edebiyatını, İran, Irak ve Suriye kürtlerinin edebiyatına ışık tutmakta, klavuz etmekte.
Kürt Edebiyatına Giriş
Kürt Edebiyatına GirişMehmed Uzun · İthaki Yayınları · 2012986 okunma

Yazar Hakkında

Mehmed Uzun
Mehmed UzunYazar · 27 kitap
1953 yılında, Viranşehir kökenli bir aşiret ailesinin çocuğu olarak Siverek'te doğdu. Mehmed'in, beş kardeşi daha vardı. Küçük yaşlarında ailesinden duyduğu sözlü anlatım örnekleri, edebi sanatının temelini oluşturmuştur. İlerde yazacağı romanların kökü, bu çocukluk anılarından beslenmiştir. Kürt dilinin yasak olduğu bir dönemde, birçok Kürt yazarın aksine egemen dilde değil anadilinde yazmayı tercih etmiştir. Özellikle, zayıf olan Kürtçe yazı dilini geliştirmek, ortak bir edebi dil oluşturmak ve Kürt hikâye anlatım geleneğini canlandırmaya yönelik yaptığı çalışmalarla modern Kürt edebiyatında kurucu bir role sahiptir. 26 Ağustos 1977'de, sahte Tunus pasaportuyla Suriye üzerinden gittiği İsveç'e yerleşti. Kurmanci, Türkçe ve İsveççe yazdığı kitapları yirmiye yakın dilde yayınlandı. Hakkında, Türkiye'de çok sayıda dava açıldı. 1981'de Türk vatandaşlığından atıldı ve 1992 yılına kadar Türkiye'ye gelemedi. Uzun yıllar İsveç Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyeliği yaptı. Ayrıca İsveç Pen Kulübü ve Uluslararası Pen Kulüp'te aktif çalıştı. İsveç ve Dünya Gazeteciler Birliği'nin de üyesi olan Uzun'un bugüne kadar çok sayıda Kürtçe roman yazdı. Mehmed Uzun, "Aşk Gibi Aydınlık Ölüm Gibi Karanlık" romanı ve "Nar Çiçekleri" adlı deneme kitabı ile ilgili olarak 2001 baharında yargılandı. Yakalandığı mide kanseri nedeniyle uzun süre tedavi gören ünlü edebiyatçı, 11 Ekim 2007 günü Diyarbakır'da yaşamını yitirdi. 13 Ekim günü Diyarbakır Ulucami'de kılınan cenaze namazı ardından, Mardinkapı Mezarlığı'na defnedildi.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.