2024 32. kitabı
• M.Ö. 427-347 yılları arasında yaşamış olan Eflatun düşlediği en iyi devleti, Sokrates'le birlikte, bu kitapta anlatır. Devlet'te iki düşüncenin çatışmasına tanık oluruz: 1) İnsanlar doğuştan iyi ve eşittirler; toplumun kötü düzeni onları bozuyor, güçlüler güçsüzleri eziyor. Kanunlar güçlülerin elinde güçsüzlere karşı silah okuyor. 2) İnsanlar doğuştan ne iyi ne de eşittirler. Yalnızca güçlü ve güçsüzler vardır. Güçlünün güçsüzü yönetmesi, doğa gereğidir ve doğrudur. İnsan haklı olmaya değil, güçlü olmaya bakmalıdır. Buradan yola çıkarak Devlet'in, bugün "insan değerler" başlığında ele aldığımız birikimin kaynaklarından biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. • Kitap söyleşi ve diyalog tarzında yazılmıştır. İdeal bir devletin oluşması için nelerin faydalı nelerin faydasız olacağına odaklanılmıştır. • Devlet yöneticiliği kişide bir tutkuya dönüşmemeli. Tutkunun olduğu yerde kıskançlıklar, çekişmeler kaçınılmazdır. • Herkese keyifli okumalar diliyorum ..! • ⁠Kitaplarla kalınız..!
·256 syf.·
2020 43. kitabı
Platon’a göre devleti filozoflar yönetmelidir.İnsan bedeninin de üç kısımdan oluştuğunu bunların kafa,göğüs ve karnın altı olduğunu söyler.Akıl kafaya,irade göğüse,haz ve arzular ise karnın altına aittir.insanın ölçülü olabilmesi için gerekenler :”Akıl bilgelik peşinde koşmalı,irade cesaret göstermeli ve arzular da gemlenmelidir “der.Bu üç kısımın uyumuyla düzgün bir insanın ortaya çıkabileceğinden bahseder.Devleti de insan tipi gibi kurgulamıştır.kafa;akıl,bilgelik,yöneticiliği ,göğüs;irade,cesaret,muhafızları,karın altını ise ;arzu,ölçülülük ve ticaret sınıfıyla ilişkilendirmiştir.Sofie’nin dünyasından esinlenerek okuduğum kitap.Başka bir kitap tavsiyesi de verdiğime göre size Keyifli okumalar..:) Sevgiyle kalın..
2020 17. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2020 04:58
İnsan, toplum ve devlet üzerine yazılmış felsefenin baş yapıtından bahsediyoruz. İdealist filozof Platon tarafından kaleme alınan eserde Sokrates'ten inciler yer alıyor. -Filozoflar topluma yarar sağlamıyor derler Sokrates. -Doğru derler. -Nasıl yani? Deminden beri övdüğümüz filozoflar nasıl olur da topluma yarar sağlamaz Sokrates? -Çünkü toplum onları anlayamaz, onlardan yararlanmasını bilmez, onları sevmez de ondan...
2022 1. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2022 21:11
Bu basımında çok fazla yazım yanlışı var; de/ki'ler, birleşik kelimeler, heRŞeyler, yapa biliyorlar havada uçuşuyor. Gözardı edilebilecek boyuttan fazlaydı maalesef. Platon'un Sokrates'i konu alan kitaplarında zaten olay karşılıklı konuşma/sohbet edasıyla ilerlediği için kitapta çok fazla tekrar var. Aynı şeyden 15-20 defa bahsediyor her bir konuda. Bazılarının hoşuna gitmiş olabilir fakat beni fazlasıyla yordu. Ana fikir, kitabın asıl içeriği hoş ve okuması eğlenceli olurdu gerçekten, ama muhtemelen gereksiz tekrarlar atlansaydı 100-150 sayfa anca olurdu.
2020 119. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2020 00:36
Kitabi bitirdikten sonra Hitler' in kesinlikle Platondan etkilenmiş olduğunu düşündüm. Çünkü Platon da ideal devlet yapısında ideal insan modeli çiziyor. Devleti en üstün konumda görüyor. Günümüz devlet yapısının sorunlarından da bazi izler taşıyan fazlaca mevzu var. Fazla detaya girmeyeyim... Mutlaka okunması gereken bir eser.
2019 33. kitabı
Günümüzdeki devlet felsefesi üzerinde temel kaynaklardan biri olması açısından önemlidir. İnsanlar doğuştan iyi ve eşittirler; toplumun kötü düzeni onları bozuyor, güçlüler güçsüzleri eziyor. İnsanlar doğuştan ne iyi ne de eşittirler. Yalnızca güçlü ve güçsüzler vardır. Güçlünün güçsüzü yönetmesi, doğa gereğidir ve doğrudur. İnsan haklı olmaya değil, güçlü olmaya bakmalıdır.
Devlet
2022 14. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2022 09:32
Sokratesin huzurlu, güvenli, mutlu bir toplumun nasıl kurulabileceginin en ince ayrintisina kadar düşünülmüş bir devlet modelini anlatiyor. Ilk okumaya başladığımda kitabın sıkıcı olduğunu düşündüm inatla okumaya devam ettim ve iyikide okumayı bırakmadım. Bir çok kez okunması gereken kitaplardan birisi
2020 22. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2020 18:50
Soru cevap şeklinde doğruyu bulmaya yönelik tez antitez şeklinde karşılıklı diyalogları olduğu felsefi bir kitap. Çeviriden kaynaklı zaman zaman konudan koptuğum ama hoşuma giden bir eser.
Devlet - Platon
2019 63. kitabı
Nam-ı değer Eflatun. Bu filozof, eski Atina Polis'lerinin çöküş dönemine girdiği bir çağda yaşadığından, eski Polis düzenini yeniden inşa etmek için bir devlet kurmak istemiştir. Kendi fikirlerini bu kitapta toplar: -sınıflar ayrımını savunur, katı kast sisteminin devamından yanadır, kölelik kurumunu Aristo gibi savunmaz ama onunda devamından yana, tarım ekonomisini devletçe düzenlenmesini ister, nüfusun kontrolü ve de medeni hukukun uygulanmasını da devletin yapmasını savunur, aile kurumunu kabul etmez; eğitime, erdemli yaşama ve mutluluğa önem verir, onun için en önemli sınıf yönetici sınıfıdır... (Derler ki darbeci Kenan Evren ilhamını bu kitaptan almıştır, ne kadar doğru bilmiyorum.) Aklıma ilk gelenler bunlar, siyaset felsefesine merak edenlerin defalarca okuması gereken bir kitap. Kesinlikle tavsiye ederim.
M.S 2021 ve felsefecilere gelen düşünce kısıtlaması
2021 28. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2021 13:36
Bu kitap orta-ileri yaş grubu için okunması gereken bir kitap. Liseli bir gencin okuyup anlayacağı türden olduğunu düşünmüyorum. Ben genel fikrini anlasam da -gerek çeviriden gerekse kitabın diyalog oluşundan- bağlamdan çokça koptum. Çeviri açısından Olympia Yayınevi'ni başarılı bulmadım. Elbette anadilinden bu eseri okuyup bir kıyasla yapmadım. Ancak okuduğum cümlelerde kopukluklar, uzunca cümleler, basım hataları sıkça gözüme çarptı. Aradan geçen üç bin yıl sonra dönemin fikirlerini eleştirmenin doğru bir bakış açısı olduğunu düşünmüyorum. Nihayetinde felsefe işte, düşünmesini bile kerih görürsen bir şeyin felsefesi nasıl olsun? Totalde kitaptaki adamlar da oturup devlet, iyi yönetici, iyilik vs gibi konuların felsefesini yapmış işte.

Platon (Eflatun)Yazar · 59 kitap
Antik/klasik Yunan Filozofu, Matematikçi, Felsefi Diyaloglar Yazarı ve Batı Dünyasındaki İlk Yüksek Öğretim Kurumu Olan Atina Akademisinin Kurucusu Eski Yunan filozofu (Atina İ.Ö. 428-ay.y.İ.Ö. 348/347). Soylu bir ailenin oğlu olan Eflatun (ya da Platon), parlak bir Öğrenim görerek, sanatın her dalında kendini gösterdi (çok genç yaşta şiirler, trajediler yazdı); Kratilos'tan bilim dersleri aldı. Sokrates'le tanışınca (İ.Ö. 407) felsefeye yönelip, gerek beden, gerek kafa yapısı bakımından siyasete yatkın olmadığından, o karışık yıllarda siyasetten uzak kaldı. Demokrasiyi küçümserken, Otuzlar Meclisi'yle iktidara gelen dostlarının yönetimini daha da beter buldu. Sokrates'in Ölümünden sonra Megara'da Eukleides'in yanına çekildi; sonra yolculuklar yaparak Kyrene'de matematikçi Theodoros'la tanıştı. Mısır'a bir yolculuk yapıp, İtalya'ya giderek Tarento ve Lokroi'deki pyhthagorasçı çevrelerle ilişki kurdu. İ.Ö. 388'e doğru Dionysos'un kaynı Dion tarafından, Syrasos'u pek etkileyemedi. Atina'ya dönerek, Akademi Gymnasionu'nda Yunanistan'ın dört bir yanından gelen Öğrencilere ders verdi. İ.Ö. 367 ve İ.Ö. 361'de iki kez daha Sicilya'ya gittiyse de, Genç Dionysos'u da etkilemeyi başaramadı ve felsefe ile tiranlığı bağdaştırmaktan vazgeçti. Atina'ya dönüp, Akademi'de ders vermeyi sürdürerek, söylentiye göre bir şölen sırasında öldürüldü. Eflatun'un bütün yapıtları günümüze kalmıştır: Felsefe ve felsefeyle bağlantılı konularda yazılmış 26 diyalog. Karşılıklı konuşmalar biçiminde yazıldıkları için bunlara "diyalog" denirse de, tümünü diyalog diye adlandırmak belki doğru olmaz; çünkü, sözgelimi Sokrates'in mahkemede yaptığı konuşmayı içeren Savunma ve daha birkaç yapıtı, temelde monologdur. Gene de, tarihsel kişilere dayansın ya da dayanmasın, bütün yapıtlarını kişilerin ağzından yapılan konuşmalar biçiminde yazdığı için, tümü bu anlamda tiyatrovaridir. Birkaçı dışında, diyalogların tümünde, Sokrates odak kişidir. Platon olan isminin neden Türkçede "Eflatun" olduğu: - Arapçada [p] sesi yoktur. Yabancı dillerden alınan [p] Arapçada daima [f] oluyor. - Arapçada [o] sesi de yok. Bu da daima [u]ya dönüşüyor. - Arapçada kelime başında çift sessizi telaffuz etmek imkânsız. Türkçe ispor veya siteyşın gibi, ya başına ya arasına mutlaka bir sesli katıyorlar. Dolayısıyla filozofun Arapça adı "Felâtûn" veya "Eflâtûn". Türkçeye Arapçadan Eflatun olarak aktarılmış.