Devlet ve Kürtler

Metin Heper

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
288 syf.
9/10 puan verdi
Bugünlerde yaşanan acı günleri, devletin kürtler konusunda refleksinin değişim ve gelişimi daha iyi anlamak için konu hakkında oluşturulabilecek okuma listesinde ilk 10'da bulunması gereken bir eser. Kitabın orjinali ingilizce yazılmış, Metin Heper hakkında da Doğu Batı Dergisi Sayı 16 Türk Düşünce Serüveni: Geç Aydınlanmanın Erken Aydınları sayısındaki "Siyasal Tahayyülde Devletin Belirleyiciliği: Metin Heper Çalışmaları Üzerine Bir İnceleme" yazı okunabilir.
Devlet ve Kürtler
Devlet ve KürtlerMetin Heper · Doğan Kitap · 200818 okunma
Reklam
288 syf.
·
Puan vermedi
Kitap genel itibariyle Kürtler ve Osmanlı ilişkileri ve Türkiye kuruluşundan sonraki dönemde olan ilişkileri ve milliyetçilik ekseninde incelenmiş. Söylemekte yarar var 'Kültürel milliyetçilik' ve 'vatandaşlığa dayalı milliyetçilik gibi kavramların arkasına saklanarak yapılan uygulamalar görülmemiş. Yazar daha çok bu uygulamaları olağan ve normal olarak görmüş. Eleşirilmesi gereken diğer nokta Cumhuriyet döneminde görülen Kürtleri kaba, eşkiyalık yapan anlayışla görmesi ve ıslah edilmesi gereken, aynı zamanda dönemin sosyolojisini, sosyo ekonomik gerçeklik göz ardı edilmiş. Daha çok yapılanları bir zorunluluk ve meşrulaştırma ekseninde görmüştür.
Devlet ve Kürtler
Devlet ve KürtlerMetin Heper · Doğan Kitap · 200818 okunma
288 syf.
8/10 puan verdi
Kitap tez şeklinde yazılmış ama akıcı bir şekilde okunabiliyor. Gerçekçi bir bakış açısıyla yazılmış bu kitabı beğendim. Gerek Osmanlı dönemi gerekse Cumhuriyet döneminde devletin Kürtler’e ve diğer azınlıklara bakış açısı ile bizim devlet geleneğimizde asimile etme ya da ırkçılık yapma politikamızın hiçbir dönemde bulunmadığı devleti yönetenler üzerinden çok güzel açıklanmış. Tekrar okunabilecek kitaplardan.
Devlet ve Kürtler
Devlet ve KürtlerMetin Heper · Doğan Kitap · 200818 okunma
Resim