Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri

James A. Robinson
8.3/10
8 Kişi
34
Okunma
13
Beğeni
2.132
Görüntülenme
Bu kitap, demokrasinin oluşumu ile konsolidasyonuna yönelik bir çerçeve geliştiriyor. Farklı sosyal gruplar, siyasal güç ve kaynakların paylaşım şeklinden dolayı, farklı siyasal kurumları tercih ediyor. Bu nedenle, demokrasi vatandaşların çoğunluğunun tercihi iken seçkinlerin karşı olduğu bir yönetim biçimidir. Vatandaşlar, toplumsal huzursuzluk ve devrim ile tehdit edebildiğinde, diktatörlük kalıcı değildir. Buna karşılık baskının maliyeti yüksek ve imtiyazlar ile ilgili verilen sözler inandırıcı değilse, seçkinler demokrasinin oluşturulmasına mecbur kalabilirler. Demokratikleşme ile seçkinler, toplumsal istikrarı sağlayarak, güvenilir bir biçimde siyasal gücü vatandaşlara aktarabilirler. Demokrasi, seçkinlerin onu alaşağı etmek yönünde güçlü teşvik yoksa konsolide olabilir. Bu süreçler (1) sivil toplumun gücü (2) siyasal kurumların yapıları, (3) siyasi ve ekonomik krizlerin doğası, (4) ekonomik eşitsizliğin düzeyi, (5) ekonominin yapısı ve (6) küreselleşmenin biçimi ve kapsamına bağlıdır. (Tanıtım Bülteninden)
Kitabın Konusu:
448 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

448 syf.
2/10 puan verdi
Seçim Kolay, Anlamak Zor
Toplumdaki; vatandaşın ve seçkin kesimin ayrımı yapmakla başlıyor her şey. Vatandaşın elindeki en büyük güç sayıca fazla olmak. Seçin kesin ise parayla her şeyi kontrol edebilen taraftır. Orta sınıf ve ordu faktörleri de işin içinde olsa da asıl çekişme vatandaş ve seçin arasındadır. Diktatörlüğü de demokrasiyi de seçen bireylerin; toplum içindeki yerini ve seçiminin dağılımını matematiksel önermelerle gösterildiği bir kitaptır. Denklemler her ne kadar basit olsa da bir süre sonra takip etmekte zorlanıyorsunuz ve denklem kısmını atlayıp iddiaların sözel tarafıyla devam ediyorsunuz. Bu sebeple uzun süre ara verdiğim bir kitap oldu. Bu yıl kendime söz verdiğim için okumamı tamamladım. Araştırma ilgi çekici olabilir diye başlamıştım ama şimdi dönüp baktığım da akademik bir kaygı veya tarihi bir merak yoksa okumanın pek de bi bağlayıcı yanı yok. Denklemlerin ve iddiaların konunun terminolojik tanımlarıyla ve simgeleriyle anlatıldığı kitap bazı yerler de size çok yabancı kalabilir. Kendinizi konunun içinde bulmak için gayret sarf etmeniz gerekecektir.
Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri
Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik KökenleriJames A. Robinson · Bağlam Yayıncılık · 201634 okunma
448 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Kitap, diktatörlük ve demokrasinin ekonomik kökenlerini araştırma iddiasında ama bayağı “matematik” kökenleri üzerine yoğunlaşmış durumda. Seçmen, yönetici, seçkin ve ilişkiler noktasında çok fazla matematiksel denklem var ve sözelcilere çok ağır bir durum. Yine de adından da anlaşılacağı gibi demokrasi ve diktatörlük üzerine ilk iki kitaptaki tezlerini matematik olarak geliştirmiş bir kitapla karşı karşıyayız.
Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri
Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik KökenleriJames A. Robinson · Bağlam Yayıncılık · 201634 okunma

Yazar Hakkında

James A. Robinson
James A. RobinsonYazar · 5 kitap
James Alan Robinson (1960 doğumlu) bir İngiliz iktisatçı ve siyaset bilimcidir. Harris Okulunda Küresel Çatışmaların İncelenmesi ve Çözümü Pearson Enstitüsü'nün Enstitü Direktörü olarak görev yapmaktadır. Robinson, daha önce 2004-2015 yılları arasında Harvard Üniversitesi'nde ve ayrıca Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley, Güney Kaliforniya Üniversitesi ve Melbourne Üniversitesi'nde öğretmenlik yapmıştır. Robinson, London School of Economics (BSc), Warwick Üniversitesi (MA) ve Yale Üniversitesi'nde (PhD) ekonomi okudu. Başlıca araştırma ilgi alanları, Latin Amerika ve Sahra Altı Afrika'ya özel bir ilgi ile uzun vadeye odaklanarak karşılaştırmalı ekonomik ve politik gelişmedir. 2004 yılında, Harvard'a doçent olarak atandı. Daha sonra Harvard'da, önce David Florence Hükümet Profesörü (2009-2014) ve daha sonra Wilbur A. Cowett Hükümet Profesörü (2014-2015) olarak adlandırılmış başkanlık pozisyonlarında bulundu. 1 Temmuz 2015'te, Chicago Üniversitesi Harris Kamu Politikası Çalışmaları Okulu'na dokuz Üniversite Profesörü'nden biri olarak atandı. 9 Mayıs 2016 tarihinde, Profesör Robinson, ülkeye ilk ziyaretinde Moğolistan Ulusal Üniversitesi tarafından fahri doktor unvanı ile ödüllendirildi. Botsvana, Şili, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Filipinler, Sierra Leone dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde araştırmalar yaptı. London School of Economics'teki toplantısının ardından uzun süredir ortak yazar olan Daron Acemoğlu ile yoğun bir işbirliği yaptı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.