Dil Devrimi ve Sonuçları

Tahsin Yücel

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Belirli bir dilde sözcük sayısının düşük olması,o dili kullanan ulusun geri kalmışlığının başlıca nedeni olarak gösterilebilir.
..., dilimize yerleşmiş yabancı kökenli sözcüklerin bizim tarihimizde özel bir durumu bulunduğunu da hiçbir zaman unutmamak gerekir. Türk Dilini Koruma ve Geliştirme Cemiyeti'nin kesinlikle bildirdiğine göre, atalarımız, savaşçı bir ulusun kahramanları olarak, tüm o yabancı sözcükleri fethetmişlerdir: "Türk dili, daha ilk çağlardan beri alelâde bir kavim ve kabile insanı, hatta köşesinde kalmış, basit bir millet dili olarak değil, tam mânasıyla ülkelere ve medeniyetlere hâkim bir imparatorluk lisanı halinde kurulmuş ve öyle gelişmiştir. Milletimiz başka milletlere yalnız kılıç kuvvetiyle değil, dil, kültür ve kafa kuvvetiyle de hâkim olabilmek için fethettiği bu kelimeleri, kendi millî zevki, millî grameri, dil musikisi velhasıl millî uslûbiyle işleyerek hem ses hem mâna bakımından Türkçeleştirilmiş kelimeler halinde kullanılmıştır"
Sayfa 56 - Can
Reklam
"Toplumu dilden, dili toplumdan ayrı olarak düşünemeyiz."
Dil Devrimi
"Dinin, bilgeliğin, gerçeğin yolu yeniden bulunmak isteniyorsa, sıfırdan yola çıkmak, yeni bir dil yaratmak gerekir..."
Sayfa 162 - Türk Dil Kurumu Yayınları. Doğumunun 100. Yılında ATATÜRK'E ARMAĞAN
"İncecikten bir mutluluk doluyor içime, kendimi bir esenlik ve güzellik ortamında buluyorum."
Sayfa 233Kitabı okudu
"Milletin bütünlüğünü parçalamak isteyen iç ve dış düşmanlar önce dili parçalamaya çalışırlar."
Reklam
Dil, bize sunulduğu durumuyla, "olan" üzerine kurulu görünür, "olan"ı karşılar. Bu nedenle çoğumuzun çevremizden konuşulup yazılan dille hiçbir uzlaşmazlığı bulunmamasına karşın, düşünür ya da araştırmacı sık sık yetersiz bulur onu. Düşünürün sezinlediği yeni bir kavram, araştırmacının bulduğu yeni bir aygıt varsa, "olan" üzerine kurulu bulunan dilin bunları kendiliğinden karşılaması beklenemez.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.