Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Din Üzerine

Karl Marx

Din Üzerine Sözleri ve Alıntıları

Din Üzerine sözleri ve alıntılarını, Din Üzerine kitap alıntılarını, Din Üzerine en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mitolojik her karakter gömülmeye muhtaçtır.
(•••) İnsanların kötü içgüdü ve kötü isteklerinden başka bir şeytanı yoktur. • • •
DİN ÜZERİNE;
~•> Ömürleri boyunca didinip yokluk içinde yaşayanlara, bu dünyada iken boyun eğer olmak ve tanrısal bir ödül umuduyla avunmak, dinle öğretilir. ~•>
Reklam
İnsanları harekete geçiren ne varsa, hepsi zorunlu olarak onların beyninden geçer, ama bunun beyinde alacağı biçim, koşullara çok bağlıdır.
Sayfa 238 - Engels, Ludwig Feuerbach ve Klasik Alman Felsefesinin SonuKitabı okudu
Bütün geçmiş çağlarda ortak olan bir olgu vardır ki,o da, toplumun bir bö­lümünün ötekisi tarafından sömürülmesidir.
Devlet bir kez toplum karşısında bağımsız bir güç haline geldi mi, kendisi de, artık yeni bir ideoloji yaratır.
Sayfa 242Kitabı okudu
[...] bir felsefenin yanlışlığını ilan etmekle yetinerek, onun üstesinden gelinmiş olmaz.
Sayfa 209 - Engels, Ludwig Feuerbach ve Klasik Alman Felsefesinin SonuKitabı okudu
Reklam
Bir kral için, bütün siyasal öğeler arasında en tehlikelisi halktır.
Sayfa 78 - Marx, Rheinischer Beobachter'in KomünizmiKitabı okudu
"Tavrına bakılırsa, kimseye yaltaklanmıyor; "Namuslu ve tok sözlüdür; doğru bildiğini söylemesi gerekir. "Kabul ederseniz söylediklerini ne âlâ; "Ama hoşunuza gitmezse, n'apalım, o görevini yapıyor. "Ben iyi bilirim böyle hilekarları, "Bunlar açık sözlü geçinirler, "Ama yerlere kadar eğilerek "El etek öpmekte pek hünerli soytarılardan "Daha düzenbaz, çok daha tehlikelidirler." Sheakspera
İnsan koşullar tarafından biçimlendirilmişse, koşulları insanal olarak biçimlendirmek gerekir. İnsan, doğa gereği toplumcul (sociable) ise, o gerçek doğasını ancak toplum içinde geliştirecek ve doğasının gücü tekil bireyin gücü ile değil, ama toplumun gücü ile ölçülecektir.
Sayfa 59 - Marx, Kutsal Aile ya da Eleştirel Eleştiri'nin EleştirisiKitabı okudu
Felsefe aklını kullanmaktır!!
Felsefe, kendine, geçerli olan üzerinde değil, gerçek olan üzerinde soru sorar; kendine birkaç kişi için doğru olanı değil, bütün insanlar için doğru olanı soru olarak sorar; onun metafizik gerçekleri siyasal coğrafyanın sınırlarını tanımazlar, onun siyasal gerçekleri sınırların nerede başladığını, özel bir dünya ve halk anlayışının düşsel ufkuyla insan aklının gerçek ufkunu karıştırmayacak kadar iyi bilirler.
Reklam
Biz özgür aklın eylemini felsefe diye adlandırıyoruz.
Felsefenin proleterya da maddi silahlarını bulması gibi, proletarya da felsefede zihinsel silahlarını buluyor.
[...] bütün ideolojik alanlarda gelenek büyük bir tutucu güç olduğu gibi, din de bir kez oluştuktan sonra, her zaman geleneksel bir öz içerir.
Sayfa 247 - Engels, Ludwig Feuerbach ve Klasik Alman Felsefesinin SonuKitabı okudu
Epiküros
Dinsiz olan, halkın tanrılarını kovan değil, tanrılara halkın düşüncelerini yükleyenlerdir.
Felsefe, dinsel ve felsefi konularda sizin konuştuğunuz gibi konuşmuyor. Siz incelemeden konuşuyorsunuz, o in­celedikten sonra konuşuyor; siz duygulara sesleniyorsunuz, o akla sesleniyor; siz küfrediyorsunuz, o öğretiyor; siz yerleri gökleri vaadediyorsunuz, o yalnızca gerçeği vaadediyor; siz, sizin inancınıza inanılsın istiyorsunuz, o kendi sonuçlarına inanılmasını istemiyor, kuşkuyla incelemeyi istiyor; siz kor­kutuyorsunuz, o dindiriyor. Ve aslında, felsefe, dünyayı iyi tanımaktadır, kendi sonuçlarının hem bu dünyayı hem de öteki dünyanın zevk anlayışını ve bencilliğini övmediğini an­layacak kadar iyi tanımaktadır. Ama, gerçeği ve bilgiyi biz­zat gerçek ve bilgi adına seven halk, kendi yargısını ve ah­lakını, cahil, uşak, tutarsız ve satılık kalem efendilerinin yargısı ve ahlakı ile karşılaştırmayı çok iyi yapabilecektir.
454 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.