Atatürk’ün Kaleminden-1

Din ve Laiklik Üzerine

Mustafa Kemal Atatürk

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
sjjsjsjsjsj
Yüce saltanat ve hilafet makamının ve soylu milletinizin hayatımın son nok­tasına kadar daima koruyucusu ve sadık bir ferdi gibi kalacağımı tam bir bağ­lılıkla arz ve temin eylerim. Kulları Mustafa Kemal 8­-9 Temmuz 1919 Hükümdar Hazretlerinin Saray Dairesi Yüksek Başkâtipliği Aracağıyla Padişah Hazretinin Katına telgraf
Reklam
Şanlıurfa 'm :))
Urfalıların dini sağlamlıkları, mukaddes hilafet makamına sarsılmaz bağlı­lıkları ve mübarek vatan uğrunda her fedakârlığı göze alacak hamiyetkârlıkları tarihen bilinmektedir.
Atatürk: "Burada böyle şeylere lüzum yoktur. Bunları camide yapabilirsiniz! Biz savaşı dua ile değil, Mehmetçiğin kanıyla kazandık." dedi ve imamı kovdu.
Sayfa 296 - Kaynak Yayınları
"Osmanlı hükümetine, Osmanlı padişahına ve müslimînin halifesine isyan etmek ve bütün milleti ve orduyu isyan ettirmek lazım geliyordu." Nutuk
Doğru.
Efendiler, hiçbir millet, milletimizden ziyade yabancı unsurların inançları­na ve âdetlerine riayet etmemiştir. Hatta denilebilir ki, diğer dinler erbabının dinine ve milletine riayetkâr olan yegâne millet bizim milletimizdir.
Reklam
Hayatın Doğuşu ve Evrim.
Bilinir ki, genellikle hayat hakkında bugün kabule değer görülen teori şudur: Hayat, herhangi bir tabiat dışı etkenin müdahalesi olmaksızın, dünya üzerinde tabiî ve zorunlu, bir kimya ve fizik süreci sonucudur. Hayat sıcak, güneşli, sığ bataklıkta başladı. Oradan sahillere ve denizlere yayıldı; denizlerden tekrar karalara geçti. İlk hayvan denizlerde balık ve karalarda çeşitli kemikli yaratıklar oldu; bunlar çeşitli uzun devirlerde şekilden şekile olgunlaştılar. Şimdi insanların nereden, ve nasıl geldiği hakkındaki görüşü tespit edelim: İnsanlar sularda kaynaşıp çırpınan bir varlıktan bugünkü şekline geldi. İnsanın bugünkü yüksek zekâ, kavrayış ve kudreti milyonlarca ve milyonlarca kuşaktan geçerek hazırlandı. Artık insan bugün, tabiatın sonsuz büyüklüğüne ve tabiat içinde kendi türünün geleceğine gittikçe büyüyen bir irade ve bilinçle bakıyor. Ağustos 1930 Aktaran: Afet İnan, Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler, Türkiye İş Bankası Yayınlan, 1984, s.277-278.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.