Dini Anlama Kılavuzu

Şaban Ali Düzgün
Hıristiyanlık iyileştirmez, tam tersine anestezi görevi yapar. Acıyı tutar ve insanları, acının yokluğunun kurtuluş ile aynı olduğuna ikna eder. Nietzche; Budizm' i de bununla suçlar, ama İslam'a bu suçlamayı yöneltmez.
İnsan'ın bağı koparması, bir kopuş/ unutuluş
○>" Allah'ı unutup Allah'ın da kendilerini Kendilerine unutturduğu kimseler gibi Olmayın !Onlar kaybolmuş kimselerdir. *Haşr süresi âyet 19
Reklam
ateistler Tanrı'nın varlığı için kanıt getirme zorunluluğunu teistlere yüklemektedir. Tanrı'nın yokluğunu kanıtlamak gibi sor bir yükün altına kendileri girmemektedir. adli tıpçıların en temel yargılarından biri tartışmayı aydınlatmaktadır. "kanıtın yokluğu, yokluğun kanıtı değildir."
Sayfa 20 - ottoKitabı okudu
Herkes, bir başkasını hakikate değil de kendi doğrusuna çağırdığına göre bu açmazdan nasıl kurtulabiliriz?
Dinin buyrukları olarak bildiğimiz yaşam ilkelerinin hangisine ?
○> Ahlâki öğreti yahut rasyonel bir zihin itiraz eder.? > Yalan söylemeyin!/ Zina etmeyin! > Cana kıymayın!/ Haram yemeyin ! >İftira atmayın!/ Giybet etmeyin ! >Hırsızlık yapmayın!/Söz taşımayın! > İnsanların gizlilerini araştirmayın ! > kimseye haksızlık yapmayin! >Emanete hiyanet etmeyin! > Kötü söz söylemeyin! > Kimseyi aldatmayin!/ İsraf etmeyin ( söz ve eylemlerinizde sınırı aşmayin) >Sözleşmelerinize uyun! > Verdiğiniz sözlere sadakat gösterin! > İşleri ehline verin !...
İyiliğin takdir edilmediği yerde iyi olmanın bedeli yok olmaktır. Erdeme ilk suikast erdemin ortak değer olarak tanınmadığı çevrede gerçekleşti. "Öldürmek üzere harekete geçsende sana elimi kaldırmam ." Diyen erdem abidesi insan ( Habil ) doğaüstünün/ilahi olanın insan türüne ilk tanıtılışı idi ve reddedildi. Erdem , herkes tarafından takdir edilmediğinde her zaman suikaste kurban gitmeye mahkûm görünmektedir.
Reklam
ilahi olan din, yerleşik nizamı/ yanlış konumlandırılan ne varsa onları yeniden dizayn etmek için peygamberler eliyle gidişata müdahale eder ve mevcut dini yerinden eder. vahyin peygamberlere ulaşmasına aracılık eden cebrail'in namus-u ekber (en büyük yasa) olarak anılmasının sebebi budur.
Sayfa 124 - ottoKitabı okudu
deistlerin yaptığı en büyük hata insanın, Tanrı'nın kendileriyle ilgilenmesine evrenden daha fazla ihtiyaç duyduklarını görmezden gelmeleridir.
Sayfa 42 - ottoKitabı okudu
insan, önce bir şeyin doğruluğunu bilir, sonra da eyleme geçer. ama her doğru bilgi insanı harekete geçirmez. bir düşküne yardım etmek gerektiğini herkes bilir ama herkesin yardım etmediğini biliriz. bunun için bilginin kalbe de inmesi, duygulara da dokunması gerekir. bu irtibatı sağlayan ve zihin ile kalp arasındaki geçişkenliği sağlayan ve hassas ayarı yapan dindir.
Sayfa 171 - ottoKitabı okudu
Kur'an bilgi temelli olmayan bir bağlılığı, zayıf ve güvensiz bir örümcek evine benzetmektedir.(ankebut41) dikkat çekici bir şekilde bu ayetin sonu "keşke bilselerdi" şeklinde bitmektedir. bu da zaafiyeti ve güvensizliği ortadan kaldıracak yagâne aracın, bilgi ve buna dayalı zihinsel süreçlerin olduğunu beyan etmektedir.
Sayfa 116 - ottoKitabı okudu
Reklam
bir eylem ek, bir alışkanlık biç. bir alışkanlık ek, bir karakter biç. bir karakter ek, bir kader biç.
Sayfa 101 - ottoKitabı okudu
insanın iç gözle sonra yasayla organize ederek akmakta olan zamanı anlara, günlere, aylara, asırlara bölme iradesi, zincirlerinden boşalan zamanı kontrol etme arzusunun ilk belirtisi olarak kendini ortaya koymaktadır.
Sayfa 217 - ottoKitabı okudu
Takva yalnızca Allah'tan korkmanın insana bahşettiği bir cesaretle eleştiri ve muhalefet kültürüne hayat verir. Yalnızca Allah'tan korkan bireylerin oluşturduğu toplumda insanlar, birbirleri için korku kaynağı olmaktan çıkarlar. bu haliyle takva montaigne'nin ''içimdeki eli kırbaçlı cellat'' dediği veya Kant'ın içindeki Tanrı'nın sesi olarak adlandırdığı Vicdan'ı sürekli canlı tutar.
Sayfa 187 - ottoKitabı okudu
●> Bilginin inkârı ve özgürce seçimin insanı götürdüğü rotadan çıkmak anlamın da inkârda bir tür sapma vardır. Bu sapmanın başlangıcı,Allah- insan arasındaki bağın koparılmasıdır..
\> Ahlâk, değerler üzerinde kararlılık ve sebattır.
●>" Ben, ahlâki erdemleri tamamlamak İçin gönderildim" hadisi, dış gözün denetimine, bir oteriteye ihtiyaç duyma dan iç gözle iç denetimle parçalanmadan yaşanan bir gerçeklik olarak bireysel ahlâkın ve bütünü kuşatacak bir kanonik ahlâkın amacinı dile getirmektedir..
Resim