Dinin Geleceği

Gianni Vattimo

Dinin Geleceği Sözleri ve Alıntıları

Dinin Geleceği sözleri ve alıntılarını, Dinin Geleceği kitap alıntılarını, Dinin Geleceği en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Öğrenmiş midir ?..
Postmodern insan, yarı hakikatlerden oluşan görece dünyada kaygısız yaşamayı öğrenmiştir.
Sayfa 23 - AyrıntıKitabı okudu
Tanrı’nın mevcut olup olmadığı konusuna oldukça kayıtsız kalabilen insanların, tutkuyla Tanrı’nın varlığına inanan ya da aynı tutkuyla onu inkâr eden insanları hor görme hakları yoktur. Ne Tanrı’nın varlığına inananların ne de inanmayanların, bu tartışmanın anlamsız olduğuna karar verenleri küçümseme hakları vardır.
Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bir dili paylaşmak, nesnellikleri paylaşmak değil, bazı tercihler üzerinde anlaşmaktır. Bu tercihler aracılığıyla varılan anlaşma, yeni bir paradigmaya, araştırmayı tek bir söz dağarcığı İçine hapsolmaktan kurtarma kabiliyetine sahip yeni bir "dil oyunu'na yol açar.
Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
İnsanın tinsel ilerlemesi, çoğunlukla, daha geniş, daha özgür olan ve bilhassa geliştirdiği kimliği kaybetme korkusu olmayan bir “ben” yaratımına bağlıdır.
Sayfa 14 - AyrıntıKitabı okudu
Bugün artık Tanrı'yı, tarihin hareketsiz temeli olarak düşünemeyiz, çünkü böylesi bir Tanrı hakikati artık, bilginin amaçları arasında değildir: Hakikat arayışının yerine, dayanışmamın, iyi likseverliğin ve ironinin peşinde koşuyoruz.
Sayfa 24 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Felsefeye Giriş dersinin final sınavından çıkan öğrenciler felsefi açıdan gayri musikidir.
Sayfa 34 - AyrıntıKitabı okudu
Reklam
Biyoetiğin sorunları ve cinselliğin önemi hakkındaki tartışmalar, günümüzde Kilise'nin kesin bir vahiy adına değil de, insanlık adına konuşma iddiasının, en kuvvetli şekilde öne sürüldüğü mıntıkayı oluşturuyor. Ne var ki bilimle ilişki sorunu, tek sorun değildir: Müminlerin geniş kesiminin özgürleşme talepleri de, papanın tarihsel dayanaklar üzerinden yönelmediği bir sorunu teşkil ediyor. Örneğin kadınların papaz olma taleplerinin reddedilmesi, sadece katı ve ortaçağa özgü, metafizik bir refe rans yapısı İçinde ciddi olarak ele almabilen, kilisenin kadının "doğal" yaratılışına olan sadakati tarafından motive edilmektedir.
Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Bizler kendimizi dinsel açıdan gayri musiki olarak adlandıranlarız.
Sayfa 37 - AyrıntıKitabı okudu
Geleneksel metafizik düşünce tarafından üretilmiş, büyük birleştirici sentezlerin sonunu yaşayan postmodern insan, Tanrı’nın artık mevcut olmadığı bir dünyada, dolayısıyla bilgimiz ve etiğimiz için eşsiz, nihai ve normatif temel sağlayabilen kararlı ve garantili yapıların artık bulunmadığı bir dünyada, nevrozsuz yaşamayı beceriyor.
Sayfa 23 - AyrıntıKitabı okudu
Şayet din ile bilimin arasındaki tartışma yavaş yavaş ortadan kalkıyorsa, bunun nedeni, her iki tarafın da modern kültürün rasyonalist motivasyonlarından ve salt bilgi sorununun tercih edilmesinden giderek uzaklaşmalarıdır.
Sayfa 21 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bir bilimsel topluluk ya da dinsel cemaat kılığında, bir şeyi nesnel hakikat olarak dayatan bir otoritenin bulunduğu her yerde, felsefe mecburen karşıt yönde ilerleyecektir: hakikatin asla nesnellik olmadığını, aksine her zaman, bir dilin paylaşılması sırasında yürürlüğe giren kişilerarası diyalog olduğunu göstermek yönünde. Bir dili paylaşmak, nesnellikleri paylaşmak değil, bazı tercihler üzerinde anlaşmaktır.
Sayfa 22 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Bir dili paylaşmak, nesnellikleri paylaşmak değil, bazı tercihler üzerinde anlaşmaktır.
Sayfa 19 - AyrıntıKitabı okudu
Bütün dünya buna inansa ah inansa, hayat bayram olsa...
Tanrı’nın mevcut olup olmadığı konusuna oldukça kayıtsız kalabilen insanların, tutkuyla Tanrı’nın varlığına inanan ya da aynı tutkuyla onu inkâr eden insanları hor görme hakları yoktur. Ne Tanrı’nın varlığına inananların ne de inanmayanların, bu tartışmanın anlamsız olduğuna karar verenleri küçümseme hakları vardır.
Bir bilimsel topluluk ya da dinsel cemaat kılığında, bir şeyi nesnel hakikat olarak dayatan bir otoritenin bulunduğu her yerde, felsefe mecburen karşıt yönde ilerleyecektir: hakikatin asla nesnellik olmadığını, aksine her zaman, bir dilin paylaşılması sırasında yürürlüğe giren kişilerarası diyalog olduğunu göstermek yönünde.
Sayfa 19 - AyrıntıKitabı okudu
Tanrıların arabulucular olmadan kendilerini ifşa etmedikleri ilk çağlara özgü çoktanrıcılığın aksine, Hıristiyan Tanrı'sı kelamını doğrudan müminler topluluğuna bağışlamış, sadece "Dünya Re simleri Çağı" ["Age of World- Picture"] değil, ayrıca "iki kültür" çağını da kurmuştur. İki kültür, bilim ile din arasındaki münakaşadan başlayarak Batı kültürünü doğa bilimleri ile insan bilimleri, ateizm ile teizm, analitik felsefe ile Avrupa felsefesi ara sında karşıt taraflara bölegelmiştir. Bugün, bu "iki kültür" çağı nın sonuna ulaştığımızda, dini kesinlikle tasfiye etmiş olduklarına inanılan pozitivist bilimcilik ve Marksizm gibi felsefi kuramların çözülüşlerine tanık oluyoruz.
Sayfa 12 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
63 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.