Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İslâmcı Kadın Hareketinin Dönüşümü

Dişil Dindarlık

Zehra Yılmaz
Dindarlığın “ölçüleri”, epeydir, kadın kimliği ve bedeni üzerinden tartışılıyor. İslâmcılık ve karşıtları arasındaki mücadele, kadının statüsünü, kılığını kıyafetini tayin etmek etrafında dönüyor. Bu durum, dinin anlaşılma ve yaşanma biçimini nasıl etkiliyor? Dindar kadınlar bu mücadelenin içinde bir özne olarak neredeler, “neyliyorlar”? Zehra Yılmaz bu sorulara cevap ararken, Türkiye gündeminin yanı sıra, global düzlemdeki tartışmaların, bu arada özellikle İslâmî feminizm tartışmalarının etkisini de hesaba katıyor. Kadın dindarlığının kazandığı anlamı ve geçirdiği dönüşümü, hem teorik düzeyde hem de derinlemesine görüşmelere dayanarak “sahada” tahlil ediyor. Dindarlığın içeriğine ilişkin kavga kadınlar üzerinden yürürken, ekonomi ve siyaset alanının sadece erkeklere tahsis edilmiş olmasının etkilerine dikkat çekiyor yazar. Kadınları kamusal alana çıkartırken bir yandan da onları sınırlayan bu ikili sürecin gerilimine eğiliyor. Dindar kadın inisiyatiflerini, derneklerini, bu arada “Başörtülü aday yoksa oy da yok” kampanyasını, bu gerilimin ışığında inceliyor. Din etrafındaki mücadelede kadınlara yüklenen rolün ve bir toplumsal deneyim olarak kadın dindarlığının bir sonucunun, dinin dişilleşmesi olduğunu görüyoruz. Elinizdeki kitap bu olgunun incelikli bir tasvirini sunuyor.
Yazar:
Zehra Yılmaz
Zehra Yılmaz
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 3 dk.Sayfa Sayısı: 284Basım Tarihi: Nisan 2015Yayınevi: İletişim Yayıncılık
ISBN: 9789750517358Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
284 syf.
·
Puan vermedi
Zorlayıcı başlasa da titiz bir çalışmanın ürünü olması ve konuyu etraflıca tartışması açısından başarılı oluşu okuyucuyu sarıyor. Dinin asılları evrensel oluşunun yanında gündelik yaşantıya dair yorumlarının güncellenmesi gerektiğini belirten ve son 20-30 yıldır yükselen İslamcı düşüncelerin buna çok ciddi katkılarının olduğu iddiasını savunan, ataerkil normların İslam'ın özünden kaynaklandığını değil geleneksel yaşantı ile toplum tarafından İslam'a dayandırılmış olduğu vurgusunu da ekleyen özet bir kitaptı.
Dişil Dindarlık
Dişil DindarlıkZehra Yılmaz · İletişim Yayıncılık · 201519 okunma
Reklam
284 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
31 günde okudu
Sosyolojik bir araştırma kitabı olarak değerlendirebileceğimiz bu çalışmada, yakın dönemdeki kadın hareketlerinin gelişimi, bunların mevcut iktidarla ve dünya görüşleriyle -liberalizm, feminizm gibi- etkileşimi incelenmiştir. Ülkemiz açısından islamcılık düşüncesiyle beraber kadın hareketlerinin konumu ve değişen şartlarla gösterdiği dönüşüm irdelenmiştir. Yapılan tespitlerin, farklı camialara mensup kadınlarla yapılmış röportajlarla zenginleştirilmiş olması kitabı daha anlaşılır kılıyor. Kadın ana eksenli olmakla birlikte girift konuları işleyen, yavaş ilerleyen ve benim için okunması güç gerektiren bir kitap oldu. İstifadeli olsun.
Dişil Dindarlık
Dişil DindarlıkZehra Yılmaz · İletişim Yayıncılık · 201519 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.