Disleksi ile Başa Çıkmak İçin 100+ Pratik Öneri

Shannon Green

Disleksi ile Başa Çıkmak İçin 100+ Pratik Öneri Sözleri ve Alıntıları

Disleksi ile Başa Çıkmak İçin 100+ Pratik Öneri sözleri ve alıntılarını, Disleksi ile Başa Çıkmak İçin 100+ Pratik Öneri kitap alıntılarını, Disleksi ile Başa Çıkmak İçin 100+ Pratik Öneri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Disleksik öğrencilerden bir konuyla ilgili yazı yazmaları istendiğinde dönüp kalmaları çok olasıdır, çünkü yazmak gözlerini çok korkutan bir çalışma olabilir. Öğrencilere geniş bir kağıt verin ve ana hatlarıyla orman çizmelerini isteyin. Ormana istedikleri şekli verebilirler. Dikkatlerini ayrıntılara çekin; * Tepeler ve dağlar var mı? * Akarsu ve nehirler var mı? Bunlar geniş yataklı ve durgun sular mı yoksa azgın akan köpüklü sular mı? * Hava güneşli mi yoksa yağmurlu mu? * Ormanda ne tür ağaçlar var? * Ne kokusu alıyorsun? ... Resimlerini tamamladıklarında fikirlerini derleyebilir ve kendi yarattıkları ormanı tasvir edecek birkaç paragraf yazabilirler. * Ormanı ziyaret etmek istiyorsun diyelim, peki oraya nasıl gideceksin? * Çizdiğin ormanda yürüyüş yapılabilir mi? * Ormanda yürüyorsun ve kiminle veya neyle karşılaştın? * Endişeli misin , korktun mu, heyecanlandın mı, kaygılı mısın? Yukarıdaki gibi sorular sorularak resimden öyküye geçiş yaptırabilir ve resmi ilham kaynağı olarak kullandırabilirsiniz.
Disleksik öğrenciler sınavlarda genellikle sahip oldukları bilgi ve becerilerini tam olarak kullanmazlar. Bunun nedeni sınav stresi, soruyu yanlış okuma, bitirdikten sonra yanlışlarını düzeltebilecekleri etkili gözden geçirme tekniklerini uygulayamama gibi birçok farklı etmene dayanabilir.
Sayfa 137Kitabı okudu
Reklam
Genel görüş, disleksik çocukların genel anlamda "değişimi", özellikle de ilkokuldan ortaokula geçişi oldukça zor bulduklarıdır.
Sayfa 139Kitabı okudu
Disleksik öğrenciler genellikle daha önce öğrenmiş oldukları bilgileri kullanmakta güçlük çekerler çünkü bazen yeni öğrendikleri şeyle mevcut bilgi arasında bağlantı kuramazlar.
Ama geri zekâlı muamelesi görürler :(
Okuma güçlüğü çekmelerine rağmen, disleksik öğrencilerin aynı zamanda yüksek bir zekâ düzeyine sahip olabileceklerini unutmamak gerekir.
Disleksi ile uyumlu sınıflar
-Disleksik öğrencinin derslerde öne yakın oturabileceği şekilde düzelmelidir. -Disleksik öğrencilerin mümkün olduğunca, güdülenmesi yüksek öğrencilerle yan yana oturabileceği veya anlamadıkları yerleri sorabilecekleri öğrencilerle eşleştirilebilecekleri şekilde ayarlanmalıdır. - Özellikle bazı aktiviteler için mümkün olduğunca, sessiz... düzenlenmelidir. -Disleksik öğrenciler kendilerini zorlayan bir işe yoğunlaşmaya çalışırlarken gürültü ve görsel hareketlilik tüm dikkatlerini dağıtabilir. - Tüm kaynak ve materyaller, gerektiğinde kolayca bulunabilecek şekilde tertipli ve düzenli olmalıdır. -Yazılı etiketler yerine görsel onlar tercih edilmelidir. -Tavan ışıkları her zaman ihtiyaç duyulmayacak şekilde masa lambaları ile donatılmalıdır. Duvar posterleri her yeri kaplayarak kalabalık oluşturmayacak şekilde, boş alan bırakılarak düzenlenmelidir. -Mümkün olduğunca gün ışığından yararlanacak şekilde, yeterince aydınlatılmalıdır. -Öğrencilerin su ihtiyacını her an karşılamak üzere sınıflarda sebil bulundurulmalıdır.
Sayfa 10 - Arkadaş YayıneviKitabı okudu
Reklam
Disleksik öğrenciler genellikle doğru okuma konusunda zorluk çekerler, ancak anlama düzeylerini üst düzeye çıkarabilmeleri mümkündür. Doğru okumaya çalışmaktan çok anlam çıkarmak için okurlar. Sesli okurken hata yapabilirler , ancak buna rağmen metni iyi düzeyde algılayabilirler.
Disleksik öğrencilerin çoğu için bilgiyi işlemede duyusal beceriler yerine görsel becerilerin kullanılması daha kolaydır.
Disleksik öğrencinin öğrenme biçiminin önemli olma nedenlerinden biri, yeni bir konuya giriş yapıldığında veya yeni bir bilgi verilmeye çalışıldığında, bu yöntemin başlangıç aşamasında etkili bir şekilde kullanılabilecek oluşudur. ...Böylece disleksik öğrencilerin algılarının daha açık olması sağlanabilir ve öğrenmenin genelde zorlayıcı olan başlangıç aşamasında güdülenmelerine yardımcı olunabilir.
Disleksik öğrenciler için tümce genişletme çalışması, etkileyici yazma becerilerini geliştirmeleri açısından önemlidir. Öğrenciden bu tümcelerden bazılarını resimler çizerek göstermesini isteyin ve tümcelerle özel bir anlam vermesine yardımcı olun. Böylece daha ayrıntılı ve uzun tümceler yazabilmesini sağlarken aynı zamanda yaratıcı yazma yeteneğinin geliştirilmesine de yardımcı olursunuz.
Sayfa 101Kitabı okudu
Reklam
Yapılan araştırmalar disleksik öğrencilerin yeni kuralları, fikirleri ve bilgileri tam öğrenebilmek için çok fazla tekrara ihtiyaç duyduklarını gösteriyor. Tekrarlı öğrenme için yeni öğrenmeyi çeşitli resimler kullanarak, bilgisayar programlarıyla, öğrenciye içinde o sözcüğün geçtiği bir öykü yazdırarak ve yeni sözcük üzerine tartışarak desteklemeniz gerekir.
Disleksik birçok çocuk sürekli oturmaktansa, öğrenirken arada bir hareket edebilmeyi çok ister.
Birçok disleksik çocuk, zihninde canlandirabildiği hâlde, okuduklarıyla ilgili yazı yazmakta zorlanırlar. Eğer her bölümün ana fikriyle ilgili görsel materyaller oluşturulursa, öyküyü yeniden anlatırken bu resimleri ipucu olarak kullanabilirler.
Ses kaydı yapma disleksik öğrenciler için mükemmel bir aktivitedir çünkü öyküyü dinlerken bir taraftan da ellerindeki metinden takip edebilirler. Aynı zamanda yeni sözcükler öğrenebilecekleri ve iyi bir dil çalışması yapabilecekleri aktivitedir.
Disleksik öğrencilerinize yeni bir konuyu işlemeye başlamadan önce önemli noktaları aktararak başlayın. Bunun için, öğrenciye aynı zamanda sıralama konusunda yardımcı olabilecek bir tablo oluşturabilirsiniz: Başlık- Olay/ Bilgi- Önemli Noktalar Konu bitiminde veya metnin sonunda, öğrenci ayrıca kendisinin önemli bulduğu noktaları da not almalıdır. Bunlar sizin istediğinizden farklı olabilir, ancak disleksik çocukların çok yaratıcı olabilecekleri ve olayları çoğunlukla farklı açılardan görebilecekleri unutulmamalıdır.
33 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.