Doğa Araştırmaları

Seneca
Seneca, yaklaşık iki bin yıl önce kaleme aldığı Doğa Araştırmaları'nda doğayı sorgulamadan önce amacını ve sınırlarını şöyle açıklamıştı: Hem kendisiyle hem de başkalarıyla ilgili olayları öngörüp yönetebilen bir zihne sahip olduğunu düşünenler de vardır. İçinde bizim de bulunduğumuz bu evrenin gayesiz olduğunu, doğanın rastlantılarla ya da yaptığı şeyin bilincinde olmadan hareket ettiğini düşünüyorlar. Bütün bunları öğrenmeye ve nesnelere sınırlar atfetmeye ne değer biçiyorsunuz? Örneğin Tanrı ne kadar muktedirdir? İlkin kendi mi maddeyi yarattı, yoksa zaten var olan bir maddeyi mi kullandı? Tasarım mı maddeden önce geldi, madde mi tasarımdan? Tanrı istediği her şeyi yaratabilir mi, yoksa eserinde herhangi bir bozukluk olmasa da, işlenmesi zor bir maddeden yararlanan bir sanatçı gibi, birçok yaratımında işlediği madde onu yanıltabilir mi? Bütün bunları araştırmak, öğrenmek ve onlar üzerinde yoğunlaşmak, niçin ölümlülüğün sınırlarını aşmak ve daha iyi bir kader yazmak anlamına gelmesin? Bütün bunların senin ne işine yarayacağını mı soruyorsun? Bu sayede hiçbir şeyi değilse de en azından her şeyin Tanrı ölçüsünde kısıtlı olduğunu bilmiş olacağım. Belki de bu yüzden Seneca, klasik sıfatını fazlasıyla hak eden Doğa Araştırmaları'nda sadece doğa olaylarını tasnif ederek yorumlamakla kalmadı; bunu yaparken, Aristoteles'ten veya diğer Yunan doğa bilimcilerinden farklı olarak, devrinin sorunlarına da değindi. Geçerli kehanet anlayışlarını ve batıl inançları eleştirdi. Örneğin, Zeus'un yıldırım oku fırlatamayacağını, çünkü yıldırımların doğal bir fenomen olduğunu söyledi. Vezüv patlamasıyla ilgili Antikçağ'daki ikinci temel kaynak olma özelliği taşıyan eserinde, depremin doğal nedenlerine ilişkin farklı görüşleri aktarmakla yetinmeyerek deprem korkusunun yersizliğini Stoa felsefesine göre eleştirdi, hatta bu korkuya karşı tesellilerini sundu. Doğayı insandan ayırmadı ve toplumsal eleştiri ve önerilerini ondan iki bin yıl sonra neredeyse hâlâ aynı dertlerden muzdarip okurlarıyla paylaştı. Seneca'nın bugüne dek dilimize kazandırılmamış Doğa Araştırmaları'nı C. Cengiz Çevik, Latince aslından çevirdi. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Seneca
Seneca
Çevirmen:
C. Cengiz Çevik
C. Cengiz Çevik
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 37 dk.Sayfa Sayısı: 304Basım Tarihi: 2014Yayınevi: Jaguar Kitap
ISBN: 9786056374388Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
304 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
2 bin yıl önce yaşamış Romalı Stoacı düşünür Seneca'nın doğa olayları ve insan üzerine yazdığı yedi kitabın bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş elimizdeki kitap. Yaşadığı dönemde bilim henüz sadece gözlem yoluyla yapıldığı için birçok konudaki açıklamaları haliyle tam olarak doğru değil, ki bu da oldukça doğal. Işığın yapısı bilinmeden gökkuşağının renklerinin nasıl oluştuğunu nasıl açıklasın ki? Seneca yaşam ve ölüm konusunda ise "nasıl olsa öleceğiz, bunu kabullen" diyor. Ve ister yıldırım çarpsın, isterse ishal salgınında öl ne fark eder ki diye düşünüyor. Tanrı inancına sahip olsa da doğa olaylarını kendi içerisinde değerlendiriyor. Hatta bununla da kalmayıp; tanrı var ama bu yaratma işini nasıl yaptı diye de sorguluyor. Seneca aynı zamanda Roma imparatoru Nero'nun da öğretmenliğini yapmıştır. İktidar hırsıyla yanan bir anne elinde yetiştirilen Nero'nun öğretmeni olmak da eminim hiç kolay iş değildir . Seneca'nın ölümü de zaten öğrencisinin emri üzerine olacaktır yıllar sonra. Bilimsel düşünceye ve felsefeye adanmış bir hayat böyle son bulacaktır.
Doğa Araştırmaları
Doğa AraştırmalarıSeneca · Jaguar Kitap · 201491 okunma
Reklam
304 syf.
·
Puan vermedi
Seneca, 2000 yıl öncesi bilgilerle; Tanrı ve Evren, Gökbilims, meteoroloji, yer bilimleri, su türleri, yağmurların oluşumu, yağış şekilleri, rüzgarlar, depremler, kuyruklu yıldız gibi konularda araştırma ve incelemeler yaparak, geçmişteki incelemeleri değerlendirerek doğa ve evren bize sunum yapmakta. Ayrıca doğa olaylarından esinlenerek felsefi çıkarımlar yapmakta. Kitap, Ortaçağ da eğitim kurumlarında ders kitabı olarak okutulduğunu da hatırlatmak gerek.
Doğa Araştırmaları
Doğa AraştırmalarıSeneca · Jaguar Kitap · 201491 okunma
304 syf.
·
Puan vermedi
Seneca Roma’nın yetiştirdiği ünlü bir filozof. Caligula ve Neron gibi hasta! imparatorlar ile çalışmış ve sonu da MS 65’de Neron’un kendini öldür emriyle gelmiş. Yeni Stoa akımının en güçlü temsilcisi olan Seneca’yı ilk defa okudum. Ve çok etkilendim. Kitap, alışıldık felsefe kitapları gibi değil, hani kolayca içinden fragmanları seçip orada
Doğa Araştırmaları
Doğa AraştırmalarıSeneca · Jaguar Kitap · 201491 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.