Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Doğruyu Söylemek

Michel Foucault

Doğruyu Söylemek Gönderileri

Doğruyu Söylemek kitaplarını, Doğruyu Söylemek sözleri ve alıntılarını, Doğruyu Söylemek yazarlarını, Doğruyu Söylemek yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Başkalarının hatalarını görürüz; ancak, kendimizinkiler söz konusu olduğunda kör oluruz." . .
Halk nezdinde kabul gören ahlaksız hatipler, sadece insanların duymayı arzuladıkları şeyleri söylerler."
Reklam
Michel Foucault, "Doğruyu Söylemek" kitabında şöyle der: "Söylediklerinin sadece doğru olmasına değil,  konuştuğun kimsenin bu doğruya katlanabilecek olmasına da  dikkat et."
147 syf.
10/10 puan verdi
Michel Foucault, "Doğruyu Söylemek" kitabında şöyle der: "Söylediklerinin sadece doğru olmasına değil,  konuştuğun kimsenin bu doğruya katlanabilecek olmasına da  dikkat et." Eğer bir kişinin söyledikleri o kişi açısından risk oluşturuyorsa o kişi doğruyu söylüyordur, doğruyu söylemek bir cesaret ve risk alma işidir./ michel foucault 'doğruyu söylemek' kitabında derinlemesine bir analizde bulunmustur. Kitap hakikati söylemenin, hakikati bilmenin, hakikati söyleyen insanların bulunmasının ve bu kişilerin nasıl ayırt edileceğinin bilinmesinin, insan ve toplum açısından önemini mukayeseli bir üslup ile anlatıyor. Michel Foucault'nun "Doğruyu Söylemek" kitabı, her eleştirmenin tekrar tekrar okuması gereken muhteşem bir kitap.
Doğruyu Söylemek
Doğruyu SöylemekMichel Foucault · Ayrıntı Yayınları · 2005450 okunma
Hatta hukuki açıdan bakıldığında baştan çıkarma tecavüzden daha büyük bir suç olarak görülür. Çünkü bir insan tecavüze maruz kaldığında, kendi iradesi dışında bir şey olmuştur; ancak bir insan baştan çıkarıldığında, bu durum baştan çıkan kişinin belli bir anda karısı ya da kocasına, ebeveynlerine ya da ailesine sadakatsizlik etmeyi seçtiğinin kanıtı olur. Baştan çıkarma daha ziyade bir eşin ya da ailenin iktidarına yapılan bir saldırı sayılır; zira baştan çıkarılan kişi eşinin, ebeveynlerinin ya da ailesinin isteklerine karşı gelmeyi seçmiş olur
Yargıçlar tarafından suçunu itiraf etmeye zorlanan bir maktul parrhesia kullanmaz. Ancak eğer ahlaki zorunluluk sonucu suçunu bir başkasına itiraf ederse, o zaman parrhesia ediminde bulunmuş olur.
Reklam
Eğer bir mahkeme esnasında aleyhinde kullanılabilecek bir şey söylersen, dürüst olmana, söylediğin şeyin doğru olduğuna inanmana ve bu şekilde konuşarak kendini tehlikeye attığına inanmana rağmen parrhesia kullanmamış olabilirsin. Zira parrhesia da tehlike daima söylenen hakikatin dinleyiciyi incitebilecek ya da öfkelendirebilecek nitelikte olmasından kaynaklanır. Bu nedenle,parrhesia daima hakikati söyleyen ile dinleyici arasındaki bir "oyundur. Söz konusu parrhesia, örneğin dinleyicinin belli bir şekilde davranması gerektiği ya da düşüncelerinin, edimlerinin vb. yanlış olduğu şeklinde bir uyarı olabilir. Konuşmacının, kendisi üzerinde güç kullanabilecek ve yaptıklarından dolayı onu sansürleyebilecek ya da cezalandırabilecek birine hitap ettiği durumlarda, parrhesia, konuşan kişinin yaptığı bir edimin itirafı olabilir. Yani gördüğünüz gibi parrhesia' nın işlevi bir başkasına hakikati ispat etmek değil, eleştiri sunmaktır
Bir insan ancak hakikati söylemenin risk ya da tehlike arz ettiği durumlarda parrhesia kullanıyor sayılır ve parrhesiastes olarak kabul görmeyi hak eder.
Reklam
Platon şöyle der: 'Cehalet insanlar için kötü olan her şeyin kök saldığı, filizlendiği ve koparanların ağzına acı bir tat bırakan meyvelerin yetiştiği topraktır."
Sayfa 57
İnsanın zihninden geçenleri söylemekten men edilmesi… Bu bir kölenin yaşamına benziyor.
Başkalarının hatalarını görürüz; ancak, kendimizinkiler söz konusu olduğunda kör oluruz.
“Ruh kendiliğin gizli sorgulayıcısı olduktan sonra, ne rahat, ne derin bir uyku uyuyabilir.”
977 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.