Doğu'da Seyahat

Gérard de Nerval
Doğu’da Seyahat, kısa Batı izlenimleriyle açılıp Syra’dan İskenderiye’ye, Kahire’den İstanbul’a uzanıyor. Nerval, gezdiği yerlerin tarihi, toplumsal ve siyasal düzeni, gelenekleri, efsaneleri üstüne bilgi edinip saptamalar yapıyor; bu yeniliklerin, bu bilinmezlerin, kendi iç dünyasıyla çakıştığı yerlerde de şair kimliğini açığa vuruyor. Farklı toplumları dışarıdan değil, halkların içinden yansıtmaya özen gösteren, dostça bir mektup içtenliğiyle kurulan bu başyapıt, Batılı “seyahat düşüncesinde“ bir kilometre taşı olma özelliğini hala koruyor, koruyacak. Binbir Gece Masalları havasında bir tanıklık Doğu’da Seyahat.
796 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Temmuz 1851
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

796 syf.
7/10 puan verdi
·
234 günde okudu
Osmanlı tarihini okullarda anlatıldığı kadarıyla biliyoruz. Padişahlarını, savaşlarını, fetihlerini, toprak kayıplarını, anlaşmalarını, devlet ve ordu yapısını, bize anlatıldığı kadarıyla biliyoruz. Ancak Osmanlıda halkın günlük yaşamı ile ilgili (kendi adıma söyleyeyim) çok az şey biliyoruz. Siz de okumuşsunuz; Osmanlı döneminde bir adam esnafın
Doğu'da Seyahat
Doğu'da SeyahatGérard de Nerval · Yapı Kredi Yayınları · 202169 okunma
796 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Doğu’da Seyahat yahut Doğu’ya Yolculuk. İki farklı baskısı olan ve epey lezzetli bir kitap. Anılar, gözlemler, düşünceler, o dönem toplumsal yapılar ve fikirler bir arada. Bu kadar net bir görüşü direkt olarak o dönemi yazan birinden okumakla dedelerden torunlara kalan anlatım mirasları arasında bile büyük fark var. Yazı kalır. Ölümünden birkaç yıl önce bu büyük seyahate çıkan yazarın Marsilya itibariyle başlayan yolculuğu, gözlemleri, anlattıkları sizi epey şaşırtacak çünkü beni şaşırttı. İngilizlerden değil, onların kibrinden nefret ediyor. Aslında gülerek seyrettiğimiz pek çok İngiliz dizisi ve karakterinde de bu durumu gözlemliyoruz. En çok bilinen Sherlock ve Doctor karakterlerini göz önüne getirmenizi tavsiye ederim. İzmir ve oradan İstanbul’a ayak basınca adeta ‘oh be medeniyet’ diye haykırıyor yazarımız. Özellikle İstanbul hayranlığını görmezden gelmek mümkün değil. Biraz kalın bir kitap ama öyle çok zor bir kitap da değil. Çeviri kalitesiyle beraber anlatım dili de yormuyor. Yağ gibi akıp gidiyor sayfalar. Hepimize iyi okumalar dilerim..
Doğu'da Seyahat
Doğu'da SeyahatGérard de Nerval · Yapı Kredi Yayınları · 202169 okunma

Yazar Hakkında

Gérard de Nerval
Gérard de NervalYazar · 7 kitap
Paris'te doğan Nerval iki yaşındayken, annesi Silezya'da vefat eder. Babası, Napolyon'un ordusunda askeri doktordur. Amcası, Antoine Boucher'in yanında; Valois bölgesinin kırsal kesimi olan Mortefontaine'de yaşar. Babasının 1814 yılında savaştan dönmesi üzerine tekrarParis'e gönderilir. Birçok defa, Valois tarlalarına geri dönen Nerval, Valois şarkıları ve efsanelerini bu dönemde yaratır. Çevirmenlik hevesi, Goethe'in Faust (1828) eseriyle başlar ve bu O'nu ünlü eder. Goethe'nin de takdirlerini alan Nerval, 1840'lı yıllarda daHeinrich Heine'nin şiirlerini Fransızca olarak sunar. Üniversite'ye gittiği 1820'li yıllarda Theophile Gautier ve Alexandre Dumas ile dost olur. Nerval'in şiirleri Romantik Deizm içerir; bu dönemde hayranları arasında Victor Hugo da bulunmaktadır. Dönemin Mason dünyasının önemli şahıslarından olan Nerval, uyuşturucu madde bağımlısı olmuş; 1841 yılı itibariyle birkaç kez akıl hastanesinde yatmıştır. Görevi vesilesi ile birçok ülke gezen Nerval, hiçbir şehirde yerleşik bir hayat sürememiştir. O'nun Paris'de 1820'li yıllarda, Lüksemburg ve Hollanda'da da 1830'lu ve 1840'lı yıllarda yaşadığı aşkları şiirlerine de yansımıştır. 1855 yılında, 47 yaşındayken Paris'te bir parkta ilk aşık olduğu kadını ailesi ile piknik yaparken görür. Çocuklarıyla mutlu olan babanın yaşamını kıskanarak tekrar bir bunalım içerisine girer. (Başka bir görüşe göre de; ilk aşkını, kocası ile beraber balkonda çocuklarıyla yemek yerken gördüğüdür.) Öldüğü gün, "Sıcak bir kış günü" tasviriyle dünya tarihine geçer. Gérard Labrunie 'nin yazılarında kullandığı ismidir. Romantizmin en güçlü temsilcisi olan Fransız; şair, yazar ve gezgindir. Birçok defa Türkiye'ye de uğramış, İstanbul'un en çok mezarlıklarını beğenmiştir. Dünyaedebiyat tarihinin en önemli şairlerinden ve yazarlarından biridir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.