Dolanıklık // Alva Noe
#dolanıklık , düşünsel derinliği yüksek ve akıcı bir üsluba sahip. Felsefi kavramları sanatın dönüştürücü gücüyle birleştiren bu yaklaşım oldukça etkileyici.
Noe’nin bu eseri, insanın tek başına zayıf bir canlı olduğunu, ancak toplumsal kültür ve ortak çaba sayesinde 'yenilmez' bir güce dönüştüğünü savunuyor. İnsanın uyum sağlama başarısı, bireysel zekâdan ziyade kolektif bir 'biz' bilinciyle şekilleniyor.
İnsan, dünyadan bağımsız bir gözlemci değil; doğanın, kültürün ve fiziksel deneyimlerin içinde, onlarla sürekli bir etkileşim, yani bir 'dolanıklık' halindedir. Kişiliğimiz, her şeyle kurduğumuz bu görünmez bağlarla dokunur.
Alışkanlıklar ve rutinler yaşamın doğal parçaları olsa da, çoğu zaman bizi kısıtlayan ve esir alan yapılara dönüşürler.
Alva Noe’nin ifadesiyle insan, tamamlanmış bir varlık değildir; bu süreç, sürekli bir düşünme, yaratma ve kendini yeniden inşa etme eylemidir.
Doğal kabul ettiğimiz kalıplarımızı sorgulamamızı sağlayan felsefe ve sanat, dünyadaki karşılıklarımızı test ettiğimiz bir laboratuvar görevi görür.
İnsan olmak, gündelik hayatın rutinleri içinde kaybolmak değil; sanatın ve felsefenin sağladığı araçlarla bu rutinlerin dışına çıkarak varlığımızı ve dünyayla kurduğumuz ilişkiyi sürekli yeniden tanımlama çabasıdır.
Felsefenin soyut dünyasına mesafeli olsam da, sanatın diliyle harmanlanan bu tür eserler oldukça ilgimi çekiyor, bu yüzden #tavsiye