Oscar Wilde

Dorian Gray'in Portresi Konusu

Oscar Wilde (1854-1900): İrlandalı dâhi yazar. Victoria döneminde edebi zekâsı, ince alaycılığı ve sıra dışı yaşantısıyla 19. yüzyıl estetizm hareketinin Britanya’daki en tanınmış temsilcisi hâline geldi. Şiir, öykü ve oyunlarının yanı sıra Dorian Gray’in Portresi eseriyle ün kazandı. Dönemin katı ahlak anlayışının sonucu olarak cinsel yönelimi nedeniyle yargılanıp iki yıl hapse mahkûm edildi. Özgürlüğüne kavuştuktan üç yıl sonra Paris’te yoksulluk içinde öldü. Dorian Gray’in Portresi, Wilde’ın zamanında büyük tartışmalar yaratan, pek az övgüye karşılık son derece sert eleştirilere maruz kalan, hatta yargılanırken aleyhinde delil olarak gösterilen tek romanıdır. Yazarın “sanat, sanat içindir” manifestosu olarak okunabilecek önsözünde de belirttiği gibi, kötülük ve erdemin sanatsal bir malzeme olarak kullanıldığı edebi eserlerin şahikasıdır. Ebedi gençlik ve güzellik dileği kabul olan ve insanı insan yapan değerlerden giderek uzaklaşıp yozlaşan Dorian Gray, Wilde’ın dünya edebiyatında eşine nadir rastlanan anlatımıyla ölümsüzlüğe kavuşur. Dorian Gray’in Portresi defalarca sinemaya uyarlanmış, pek çok sanat dalına da ilham vermiştir.
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 42 dk.Sayfa Sayısı: 272Yayınlanma Tarihi: Nisan 2021İlk Yayınlanma Tarihi: Temmuz 1890Yayınevi: İş Bankası YayınlarıOrijinal Adı: The Picture of Dorian Gray
ISBN: 9786052956250Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Ciltli

aysu şirin

@aysusirin
29 Temmuz 2022 04:56
Puan vermedi
Üzerinde çok düşünmedim şu an içimden geldi ve karalıyorum bu incelemeyi. Öncelikle bir resmin benim yaşadıklarımı taşımasını ister miydim diye düşününce kesinlikle isterdim kim kendini en beğendiği haliyle ölene kadar yaşamak istemez ki? Dinlerin bile cennet vaadi böyle işlemiyor mu? Onu geçelim
86 etkileşim
Baldassare

Baldassare

@yabanincir
09 Temmuz 17:18
9/10 puan verdi
Ebedi gençlik ve güzellik dileği kabul olan ve insanı insan yapan değerlerden uzaklaşarak yozlasan Dorian gray,Oscar wilde tarafından olumsuzlestirilmis. Bu kitabı,Sezai Karakoç'un bir kitabinda konu içinde geçiyordu o zaman listeme almıştım.Okudugum en akıcı klasiklerinden biriydi. Özgürlüğü,güzelliği,erdemi,kötülüğü birbiri ile bağlantılarını derin derin düşündürüyor. Bu kitap kötülük ve erdemin sanatsal bir malzeme olarak kullanıldığı edebi eserlerin şahikasi. Güzelliğin zirvesinde yapılmış bir portre poz verenin yaşlanmadığı ama her günah ve yozlaşma ile çirkinleşen bir tablo. Okunur ve okutulur
3 etkileşim
Damla

Damla

@1yagmurtanesi_
09 Ocak 19:25
9/10 puan verdi
“Lord Henry dünyanın ben sandığı kişidir, Basil Hallward ben olduğum kişidir, Dorian Gray ise benim olmak istediğim kişidir” Oscar Wilde’ın açıklamasıyla bir giriş yaptık <3 Ah Dorian :( Yıllar geçsede unutulmayacak karakterler listesine +1 yazalım <3 Dorian; mavi gözleri, altın saçları, ve kiraz dudaklarıyla çevresindeki herkesi kendine hayran bırakan çok yakışıklı bir delikanlıdır. Ressam Basil Hallward, Dorian’i görür görmez ona çılgınca bir hayranlık besler ve portrelerini yapmaya başlar. Dorian’ın felakete sürüklenen hayatının sebebinin bu portrelerden biri olacağı kimin aklına gelirdi? Basil, yakın dostu Lord Henry’i Dorian’le tanıştırdığı gün yaptığı tabloda Dorian kendi güzelliğine hayran kalır ve bir dilek diler. Bu günden sonra hiç bişey eskisi gibi olmaz. Dorian günden güne Lord Henry’le yakınlaşır ve onun etkisi altına girer. Basil’e modellik yapmayı da bırakır. Kibir ve ego Dorian’in tüm bedenini ele geçirmiştir. Kitap boyunca 3 karakter ön plana çıkıyor; Dorian Gray’in tartışmalı bir karakter olduğunu düşünüyorum. Ona kızanda var üzülende var. Ben tarafsız kalmayı tercih ediyorum. Çünkü kitap boyunca Dorian’a ne kadar kazdıysam bir o kadar da üzüldüm. Lord Henry’i sürekli kadın düşmanlığı yaptığı için hiç sevmedim. Bu kitaptan illa nefret ettiğim bir karakter çıkaracaksam bu kesinlikle Lord Henry olur. Adam tam bir yanlış arkadaş ! Basil ah Basil… Zavallı ressam :( Adamın sonu ciğer bırakmadı. Cidden bende şok etkisi yarattı Uzun lafın kısası OKUYUN OKUTUN Kitapla Kalın Sevgiler <3
11 etkileşim
Beyza Nur

Beyza Nur

@beyzanuurr_
12 Mart 00:14
Puan vermedi
Ben Dorian'ın bu hale gelmesini iki sebebe bagliyorum.Birincisi Dorian Gray benlik duygusu olusmamis ve genc yasinda yanlis kisiler ile tanismis bir genc.Bir digeri ise kucukken belli kurallara sıkıca tabi tutulup, duygusal yeterliliginin olusmasina imkan taninmamis ki bu durum onun yasi gecse dahi cocuk kalmasini saglayan bi etken.Yalnızca Lord Henry değil Basil de bi o kadar sucluydu.Dorianin guzelligini tanrisallistiran Basil onun yaninda guzelligin ve gencligin ne buyuk onem tasidigini vurgulayan Harry ve hayata karsi tecrubesi olmayan bir cocuk.Basil'in sahaser portleri ,Harry'nin deneyimlemek icin muthis bir kobayiydi Dorian.Hayata yeni atilmis bir genc ve onune sunulabilecek her seyin aynadaki yansimasina bagli kilinmis bir hayat.Dorian Lord Henry'nin dediklerine inanmak ile kalmayip onlari uygulamaya sokacak kadar toydu.Kibrin ne denli korkunc oldugunu goremeyecek kadar kördu.Aslinda bir cok durumu icerisinde barindiriyor Wilde'nin kitabi kibri,bencilligi,etki tepki iliskisini,bagliligi,bagimliligi...Icerisinde bulunan her biri hastalikli her biri uclarda yasayan karakterler.Gordugu guzellik sanatina donusen ressam,soyledikleriyle yaptiginin inandirmaya calistigi ile inandiginin bir olmadigi muzip bir kisi,kendisine duyulan sevginin ona ait olmadigini anlayinca intihar eden bir genc ve ruh ile bedenin ayrildigi ruhun bir portreye bedenin ise kibir dolu bir zihne hapsoldugu bir cocuk. Mutlaka okunulmasi gereken ,okuduklarim arasindaki en iyi kitaplardan biriydi.Filmi ise kitabin yaninda sonuk kalmis goze hitabini artirip edebi yonu azaltilmis ama yinede guzeldi.
5 etkileşim
Kübranur

Kübranur

@_Lacrymosa
07 Haziran 21:14
Puan vermedi
》1891 yılında yayımlanmış olan kitap, yazarın tek romanı olma özelliğinin yanında, başta İngiltere olmak üzere birçok ülkede büyük tartışmalar yaratan, sert eleştirilere maruz kalan, hatta yargılanırken Wilde'ın aleyhinde delil olarak gösterilen bir romandır. Bunun sebebi olarak ise ilk
21 etkileşim

55-64 Yaş
65+ Yaş

Oscar Wilde
Oscar WildeYazar · 87 kitap
16 Ekim 1854 yılında doğdu, Ünlü cerrah William Wilde'ın oğludur. Dublin'de Trinity College'ta okudu, 1874'te Oxford'a girdi. 1881 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti orada estetik üzerine bir dizi konferans verdi. İlk tiyatro oyunu Vera New York'ta sergilendi. Bir süre Paris'te yaşadı, orada Verlaine ve öbür sembolist şairlerle tanıştı. İngiltere'ye dönünce Mutlu Prens'i (1888) yazdı. Oscar Wilde, 1884 yılında Constance Lloyd'la evlendi. Wilde, İngiltere'de estetizmin ve 'sanat sanat içindir' hareketinin başlıca temsilcisi olmuştur. Wilde, eşcinsellikle suçlanarak iki yıl cezaevinde yatmıştır. Daha sonra Fransa'ya sürgün olarak gitmiş, 30 Kasım 1900 yılında yoksulluk içinde ölmüştür. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Oscar_Wilde

Dorian Gray&#039;in Portresi Sözleri ve Alıntılar

Elif Erbay

Elif Erbay

@Elifferbay
31 Temmuz 18:23
“‘-Tüm yollar eninde sonunda aynı yere varır sevgili Gladys. +Neresiymiş orası? -Hayal kırıklığı.’”
4.761 etkileşim

@silacaglar
06 Temmuz 22:31
Bir kere adamın içinde zerre kadar merak duygusu yoktu. En büyük kusuru da buydu zaten.
14 etkileşim
İrem gül  ️

İrem gül ️

@dailyreminder
25 Haziran 23:29
Hem gençliğin samimiyeti hem de tutkulu saflığı vardı yüzünde.Sanki dünya onu hiç kirletmemişti.
12 etkileşim
Nurşin

Nurşin

@dunyadanatlasa33
02 Haziran 09:51
Hayat, başkalarının hatalarını yüklenemeyecek kadar kısaydı. Herkes kendi hayatını yaşıyor ve bu hayatı yaşamanın bedelini ödüyordu.
77 etkileşim

@silacaglar
29 Haziran 21:58
Birileri hep sana âşık olacak, sense hep aşka âşık olacaksın.
6 etkileşim

Dorian Gray&#039;in Portresi İletileri

Dorian Gray'in Portresi
kitabının film’i olduğunu şimdi öğrendim 😄
Foe
Foe
dışına aldandım içeriği de güzel ama ağır gidiyor :(((
mi yoksa
Martin Eden
Martin Eden
mı hangisine başlanmalı?
"Yoksulluk kapıdan girince aşk pencereden kaçar."