Hobbes-Locke-Berkeley-Hume

Dört Adalı

Solmaz Zelyut Hünler
Kılıçsız akit boş sözden ibarettir'. Bu sözün sahibi Thomas Hobbes, felsefesinin temeline kılıç kadar keskin bir gerçekliği oturtmuştur. Astronomide Kopernik'in, fizikte Galile'nin yaptığı devrimin benzerini siyaset felsefesinde yapabilmesinin hikmeti de işte bu atılganlığı. Skolastiğin kördüğümünlerine naturalizm ve empirizmle bileylenmiş keskin felsefesiyle aniden inmiştir Hobbes. Hiç beklenmedik bir anda… John Locke'sa kılıç sanatlarında usta değildir çünkü o aklı kullanma zanaatinde yetkinleşmiştir. Tüm uğraşı aklın doğasını sorgulamak ve yaşamı akılla düzenlemek üzerinedir. Aydınlanmanın başlangıç filozofu olarak gördüğü hürmet bundandır. Ve zamanı geldiğinde Fransız ve Amerikan devrimlerinin ateşi de John Locke'un kıvılcımlarıyla tutuşacaktır… Locke'un kıvılcımlarından nasiplenen George Berkeley, bilgi teorisinin maddeci bariyerleri üzerinden atlayan İrlandalı bir rahiptir. Filozofların bin dereden su getiren spekülasyonlarına bir set çeker Berkeley ve şunu sorar: Hakikat tüm insanlığın feryadıysa, onu birkaç kişinin oyuncağı haline getirmek de neyin nesi? O da deneycidir selefi Locke gibi ancak onun deneyciliğine kilise vitraylarının renkli ışıkları düşer. İskoçya'da 'Aziz David' olarak anılan David Hume ise Berkeley'i takdir etmesine rağmen tanrısal vitrayların üzerine şüphecilik sıvasını çekmeye niyetlenmiştir. Deneyciliğin zirvesidir ama şüpheciliğiyle handiyse deneyciliği bile tarumar edeceği zannedilir. Neyse ki bilginler bundan kurtulur lakin Hume'un bilgi teorisini üzerine sorduğu sorular, filozoflara yepyeni mesailerin kapılarını açar. İki İngiliz, bir İrlandalı ve bir İskoç. Britanya'nın bireyi yücelten dört büyük filozofu… Solmaz Zelyüt, İngiliz felsefe çığırının dört önemli ismini ele alıyor Dört Adalı'da… Ve onların baş döndürücü arayışlarını siyaset ve bilhassa bilgi teorisi özelinde yoğunlaşarak anlatıyor. Aynı ethos'un içinden doğan dört felsefenin hikâyesi Dört Adalı…
Yazar:
Solmaz Zelyut Hünler
Solmaz Zelyut Hünler
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 16 dk.Sayfa Sayısı: 115Basım Tarihi: Kasım 2011İlk Yayın Tarihi: Ocak 2003Yayınevi: Doğu Batı
ISBN: 9789758717620Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
115 syf.
·
Puan vermedi
Kesinlikle farklı bir bakış açısı. Kartezyen felsefenin doğumunu kendine has bir tasnif ve yorumla anlatmış ancak içerik bakımından felsefeyle biraz ilgilenmiş birinin çok saldıracağı bilgiler bulacağını soyleyemem. Yine de Hobbes Locke Hume ve Descartes'in modern felsefenin doğuşu üzerine etkilerini konu alan eser yansıttığı bakış açısı ve yorumlama şekli bakımından oldukça başarılı.
Dört Adalı
Dört AdalıSolmaz Zelyut Hünler · Doğu Batı · 201168 okunma
Reklam
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 günde okudu
Solmaz Zelyüt
Solmaz Zelyüt ile tanışmam üniversitedeki hukuk felsefesi ve sosyolojisi dersini aldığım hocam sayesindedir. Kendisi şimdiye kadar tanıdığım en iyi anlatıcıdır sanırım. Bize bu kitaptaki Thomas Hobbes'a ilişkin bölümü fotokopi olarak bırakmıştı. Yazarın kalemiyle ilk burada tanışmıştım ve sadeliği ile anlaşılırlığı karşısında büyülenmiştim sanırım. Daha sonra kitabın tamamını almaya karar verdim ve kitabın içerisindeki diğer filozoflara ait bölümleri okuma imkanı buldum. Thomas Hobbes zaten sosyal sözleşme teorisiyle bir numaralı favorim iken bir de David Hume'u tanıma fırsatı buldum ve determinizm hakkındaki düşüncelerim baştan aşağı değişti. Determinizmi tek gerçek olarak düşünürken şimdi işin o kadar basit olamayacağını anladım.
Dört Adalı (Bir Kıtalı)
Dört Adalı (Bir Kıtalı)Solmaz Zelyut Hünler · Öteki Yayınevi · 068 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.