Kişisel kitap arşivinizi oluşturmak, okurları, kitapları, yazarları ve konuları takip etmek için 2milyon+ okurun arasına katılın.
Akış
Ara
Paylaş
Alışveriş
Popüler
Keşfet
Ne Okusam?
Kitaplar
Yazarlar
Okurlar
İncelemeler
Alıntılar

Dört Güzeller - Toprak, Su, Hava, Ateş

İskender Pala

Dört Güzeller - Toprak, Su, Hava, Ateş Konusu

Anasır-ı Erbaa "dört öğe", "dört element" demek. Biz ona "Dört Güzeller" dedik. Hani hepimizin bildiği toprak, su, hava ve ateş... (Terra, aqau, aer, ignis)... Yerkürenin galaksideki oluşumunu sağlayan dört unsur bunlar. Kimyada bir bütün veya bir yahni oluşturan şeylerden her biri. (...) Bilim ilerledikçe dört elementin sayısı her gün birkaç tane daha artıyor ve periyodik cetvelin listesi gittikçe uzuyor. Şimdilik bu sayı 121 olarak biliniyor. Ve biz artık elmasın bir tek elementten oluştuğunu, sofra tuzunun iki, şekerin üç element bileşimi olduğunu, cep telefonunun kırk element içerdiğini, insanın otuz elementten yaratıldığını acı gerçekler olarak biliyoruz. Dört element ise insanların hayatı yaşarken bir an olsun farkına varmadıkları bir detay gibi duruyor artık. Yine de, ne zaman bir kum tanesinde dünyayı görsek, ne zaman bir nisan yağmurunda ıslansak, ne zaman güzel bir müzik veya hoş bir koku duysak, ne vakit bir ocağın çıtırtısında hayallere dalsak, değil dünyayı, cenneti görmüş gibi oluyoruz. Bize o duyguyu veren işte o önemsemediğimiz dört öğedir. Gözünüz ister gökyüzüne ve yıldızlara, ister okyanusa veya yağmura, ister bir yangına veya ışığa, isterse bir ağaca veya mezara bakıyor olsun... Anasır her yerde bizi kuşatıyor, sarıp sarmalıyor. Şefkatli bir anne gibi... Bu kitabın içinde "Dört Güzeller"in kültür ve medeniyet boyutuyla tanışacaksınız. (Tanıtım Bülteninden)
Tasarımcı:
Utku Lomlu
Utku Lomlu
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 29 dk.Sayfa Sayısı: 370Yayınlanma Tarihi: 18 Nisan 2019Yayınevi: Kapı Yayınları
ISBN: 9789944486699Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Puan

7.910 üzerinden
137 Puan · 19 İnceleme

Dört Güzeller - Toprak, Su, Hava, Ateş Yorumları ve İncelemeleri

Tümünü gör
Clair De Lune

Clair De Lune

@ClairLune
·
25 Mayıs 19:55
10/10 puan verdi
Çok güzel yazılmış bir kitaptı. İskender Pala'nın kalemine sağlık. Kitabın içinde Mitoloji de var. Kitapta en çok Tarih, Mit ve Tarihi eselerin hikayelerini okumayı çok sevdim. Açıkçası ben Dört Elementi Son Hava Bükücü: Avatar Aang de öğrenmiştim. Orada sıralamam da 1. Su 2. Ateş 3. Hava 4.
2 etkileşim
Mahir Karasu

Mahir Karasu

@mahirkarasu
·
03 Şubat 23:30
Puan vermedi
Anasır-ı Erbaa "dört öğe", "dört element" demek. Biz ona "Dört Güzeller" dedik. Hani hepimizin bildiği toprak, su, hava ve ateş... (Terra, aqau, aer, ignis)... Yerkürenin galaksideki oluşumunu sağlayan dört unsur bunlar. Kimyada bir bütün veya bir yahni oluşturan şeylerden her biri.
2 etkileşim
kime lazım

kime lazım

@doganben
·
25 Ocak 2022 21:30
Puan vermedi
25 yıldır İskender Bey'in kitaplarının neredeyse hepsini okuyan biri olarak kendisinin de zaman zaman şikâyet ettiği "popüler olma" ve "su akarken testi doldurma" yoluna girdiğini görmek üzücü. Klişe cümleleriyle, köpük bağlantıları ve yazım yanlışlarıyla - musahhihten mi kaynaklı bilemiyorum - çabucak bitmesini istediğim bir kitap oldu. Yakışmadı.
8 etkileşim
Sedef

Sedef

@Asyalisedef
·
01 Kasım 2022 21:38
7/10 puan verdi
Anasır-ı Erbaa "dört öğe", "dört element" demek. Biz ona "Dört Güzeller" dedik. Hani hepimizin bildiği toprak, su, hava ve ateş... (Terra, aqau, aer, ignis)... Yerkürenin galaksideki oluşumunu sağlayan dört unsur bunlar. Kimyada bir bütün veya bir yahni oluşturan şeylerden her biri. (...) Bilim ilerledikçe dört elementin sayısı her gün birkaç tane daha artıyor ve periyodik cetvelin listesi gittikçe uzuyor. Şimdilik bu sayı 121 olarak biliniyor. Ve biz artık elmasın bir tek elementten oluştuğunu, sofra tuzunun iki, şekerin üç element bileşimi olduğunu, cep telefonunun kırk element içerdiğini, insanın otuz elementten yaratıldığını acı gerçekler olarak biliyoruz. Dört element ise insanların hayatı yaşarken bir an olsun farkına varmadıkları bir detay gibi duruyor artık. Yine de, ne zaman bir kum tanesinde dünyayı görsek, ne zaman bir nisan yağmurunda ıslansak, ne zaman güzel bir müzik veya hoş bir koku duysak, ne vakit bir ocağın çıtırtısında hayallere dalsak, değil dünyayı, cenneti görmüş gibi oluyoruz. Bize o duyguyu veren işte o önemsemediğimiz dört öğedir. Gözünüz ister gökyüzüne ve yıldızlara, ister okyanusa veya yağmura, ister bir yangına veya ışığa, isterse bir ağaca veya mezara bakıyor olsun... Anasır her yerde bizi kuşatıyor, sarıp sarmalıyor. Şefkatli bir anne gibi... Bu kitabın içinde "Dört Güzeller"in kültür ve medeniyet boyutuyla tanışacaksınız. (Tanıtım Bülteninden) İyi okumalar, bol kitaplı günler.
4 etkileşim
Faruk Kaplan

Faruk Kaplan

@FarukKaplan
·
19 Mart 2022 14:37
10/10 puan verdi
Dört unsur: ateş, hava, su, toprak... İlahi kitaplarda geçen boyutları, felsefi ve edebi kültürümüzde ele alınışları hatta çok çeşitli öğreti ve inançlardaki durumlarıyla oldukça güzel bir dil ve üslupla anlatılmış. Kitaptan çok bilgilendim ve çok keyif aldım. İskender Pala'nın denemelerini romanlarından daha çok seviyorum.
7 etkileşim

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 62.9
Erkek% 37.1
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

İskender Pala
İskender PalaYazar, Derleyen, Çevirmen, Tasarımcı · 103 kitap
İskender Pala, 8 Haziran 1958 tarihinde Uşak‘ta Kayaağılı köyünde doğmuştur. Uşak Cumhuriyet ilkokulunda okudu. Kütahya Lisesi’nden mezun oldu. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Lisans tez çalışması Câmiu’n-Nezâir’dir. Yine İstanbul Üniversitesi’nde “Aşkî, Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Divânı” konusunda Doktora çalışması yaptı. 1983 yılında Doktorasını tamamladı. 1983 yılında Divan edebiyatı dalında doktor, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi‘nde doçent ve 1998 yılında Kültür Üniversitesi‘nde profesör oldu. Ortaokul ve liseler için Türkçe ve Edebiyat ders kitapları yazdı. Denemeler, hikayeler, fıkralar ve edebiyat araştırmacısı olarak çeşitli ansiklopedi ve dergilerde bilimsel ve edebi makaleler yayımladı. Düzenlediği Divan Edebiyatı seminerleri ve konferansları geniş kitleler tarafından takip edildi. 1979-1982 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji seminer kütüphane memurluğu yaptı. Hayatının ilerleyen dönemlerinde çeşitli sebeplerden dolayı askerlik mesleğini tercih eden İskender Pala, öğretmen subay olarak 1982 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına girdi. 14 yıl 7 ay görev yaptıktan sonra 1996 yılında TSK‘dan ihraç edildi. 1982-1984 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Lisesi Komutanlığı’nda teğmen, 1984-1986 yılları arasında Üsteğmen olarak görev yaptı. 1986-1987 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde part-time Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi olarak çalıştı. 1987-1994 yılları arasında Yüzbaşı olarak, Dz.K.K.lığı Tarihi Deniz Arşivi kuruluş ve faaliyetleri görevinde çalıştı. 1994-1996 yılları arasında Tarihi Deniz Arşiv Araştırmaları ve Dz.K.K.lığı yayın faaliyetlerinin yürütülmesi görevinde çalıştı. 1996-1997 yılları arasında Öğretim yılı, MSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Eski Türk Edebiyatı öğretim üyesi ve İSAM redakte kurulu üyeliği yaptı. 1997 yılında Öğretim yılında İstanbul Kültür Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Aynı zamanda Uşak Üniversitesi öğretim üyesidir. İskender Pala, 1980 yılında F. Hülya Avcı ile evlendi. Hilye Banu, Elif Dilasa adında iki kızı, Alperen Ahmet adında bir oğlu vardır. Ödülleri : 1989 – Türkiye Yazarlar Birliği dil ödülü, (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) 1990 – AKDTYK Türk Dil Kurumu ödülü, (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) 1996 – Türkiye Yazarlar Birliği inceleme ödülü, (Şairlerin Dilinden) 2001 – Aydınlar Ocağı Kayseri Şb. Yılın Edebiyat Adamı ödülü, 2001 – YTB Uşak Halk Kahramanı ödülü, 2003 – “Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk” Yılın Romanı Ödülü 2013 – Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, Türk Patent Enstitüsü Marka Ödülü

Dört Güzeller - Toprak, Su, Hava, Ateş Sözleri ve Alıntılar

Tümünü gör
Hülya

Hülya

@moda1453
·
20 Temmuz 20:08
Karın yağdığını görünce ,kar tutan toprağı anlayacaksın.Toprakta bir karış karı görünce kar içinde yanan karı anlayacaksın..
1 etkileşim
Balarısı

Balarısı

@Sanatkar_eczaci
·
14 Ağustos 17:57
"Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır" dizesi fışkırıyor bu toprakların var olma mücadelesinde Mithat Cemal'in kalbinden. Bana göre bu dize dünyanın en güzel kavram tanımıdır. Bütün sözlükler vatan kelimesinin karşılığını böyle yazmalılar. Çünkü bunu okuyup da öğrenemeyen ya akıldan ya ülkeden yoksundur.
4 etkileşim
Hülya

Hülya

@moda1453
·
20 Temmuz 20:04
Ah keşke toprak olaydım!
2 etkileşim
Balarısı

Balarısı

@Sanatkar_eczaci
·
14 Ağustos 17:23
Yaylaları hayatımızdan çıkarıp yerine yazlıkları koyunca galiba hayat da yalnızlaştı, bireyselleşti. Oysa Türk milleti "ben"den ziyade "biz" demesini severdi .
4 etkileşim
Balarısı

Balarısı

@Sanatkar_eczaci
·
11 Ağustos 18:43
Peki, dost meclisinde iyi bir nargile için ne denilebilir? Beş 'ş' ile (gövdesi şişe, kömürü meşe, mekanı köşe, ortamı neşe, tutmacı maşa) olursa sıhhat ve şifa olsun gönle safa dolsun efendim!.. yanında satranç ve tavla da bulunsun.
4 etkileşim

Dört Güzeller - Toprak, Su, Hava, Ateş İletileri

Tümünü gör
Henüz kayıt yok