Dr. Rıza Nur’un Moskova - Sakarya Hatıraları

Rıza Nur
9/10
6 Kişi
15
Okunma
5
Beğeni
582
Görüntülenme
Enver Paşa karşımızda. Kayseriler bizi kazıklıyor. Sivasta muhteşem karşılama. Vali deli Hamid. Kazım Kaarabekir´in büyük hizmetleri. Ahali Mustafa Suphi´ye tükürmüş. Gümrüde hala Türk askeri var. Tiflis Aşık Garibin diyarı. Azerileri esarete Halil Paşa´mı düşürdü. Ermeni istasyon şefinin oyunu. Karahanın karısı Enver´e aşık. Korkmazof Karahandan ermeni çıkmaz mı? Beş milyon mermi alıyoruz Stalin´den para istiyoruz Komünistler sarayda şampanya içiyor Yunan taaruzu meclisi karıştırdı Cephe çöküyor Müslümanlar ayağımıza kapanıp bizi kurtarın diyorlar İnönü birtürlü durumu anlamıyor Bir zabit düşmanın kaçtığını haber veriyor ancak o zaman uyanıyor Mustafa Kemal başkumandan vs. vs. - Dr. Rıza Nur
Kitabın Konusu:
365 sayfa

Yorumlar ve İncelemeler

365 syf.
8/10 puan verdi
Rıza Nur’un karakter tahlilini yapacak değilim. Akıl sağlığının çok da yerinde olmadığı söylenebilir. Atatürk dahil pek çok devlet adamı için ağza alınmayacak hakaretler ettiği bilinir. Fakat Moskova- Sakarya hatıralarını okuması nefistir. Dili çok sadedir. Konudan bi haber olan bir kimse bile çok rahatlıkla okuyabilir. Özellikle Moskova yolunda Yusuf Kemal Tengirşenk ile ilgili anlattığı şeyler okumaya değer. Bu kitapta da ara ara küfür ve hakaretler bulunur. Rıza Nur’un pek çok eserinde zaten bu dil görülür. Moskova Anlaşmasının öncesi ve sonrası ile ilgili magazinsel anlatım da olsa güzel bilgiler bulunur. Ayrıca Rıza Nur’un başkalarının özel hayatına dair gözlemleri de bu eserde mevcuttur. Hülasa kitap kendini okutuyor. Ne ara bittiğini anlamazsınız.
Dr. Rıza Nur’un Moskova - Sakarya Hatıraları
Dr. Rıza Nur’un Moskova - Sakarya HatıralarıRıza Nur · Boğaziçi Yayınları · 199315 okunma
Reklam

Yazar Hakkında

Rıza Nur
Rıza NurYazar · 23 kitap
1879 yılında Sinop'ta doğdu. İlköğrenimini Sinop'ta yaptıktan sonra İstanbul'a gelerek Soğukçeşme Askeri Rüştiyesi'ne girdi. Sonra Tıbbiye İdadisi'ni (Tıp Lisesi) ve Mekteb-i Tıbbiyei Şahane'yi (Askeri Tıp Okulu) tabip yüzbaşı olarak bitirdi. 1901 yılında Gülhane Hastanesi'nde (Askeri Tıp Akademisi) staj yaparken çalışkanlığı ile Alman hocaların ilgisini çekti ve orada asistan oldu. Önce Prof. Dr. Deike Paşa'nın yanında çalıştı, sonra cerrahi kısmına geçti. Prof. Dr. Wietin Paşa'nın yanında çalışarak operatör oldu. Bu arada fenni sünnet usul ve aletlerini anlatan özgün bir kitap yazdı. Önce padişaha sunulan kitap sonra yayımlandı ve Prof. Wieting tarafından bir kısmı Almanca'ya çevrildi. 1903'te Rumeli Zibefçe gümrük kapısına bakteriyolog olarak atandı. 1905 yılında Gülhane'ye yardımcı öğretmen, 1907'de Askeri Tıbbiye'ye cerrahi hocası oldu. Meşrutiyet'in ilanından sonra yapılan seçimlerde Sinop'tan milletvekili seçilerek Meclis'e girdi. 1908 yılında Birinci İcra Vekilleri Heyeti'nde Maarif Vekili'ydi.  1920 yılında Sovyetler Birliği'yle dostluk ve yardım antlaşması yapmak üzere Moskova'ya gönderilen heyete delege olarak katıldı. Cumhuriyet'in ilanına kadar bütün hükümetlerde Sıhhiye Vekili olarak görev aldı. Lozan Konferansı'na ikinci delege olarak katıldı. İkinci dönemde yeniden Sinop milletvekili olarak Meclis'te yer aldı. 14 cilt tutan Türk Tarihi'ni bu sıralarda yazdı. 1926 yılında Sinop'ta bir kütüphane kurarak, gelir kaynaklarıyla birlikte eğitime vakfetti. 1942 yılında İstanbul'da vefat etti. 
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.