Dubliners

James Joyce
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Eveline
7/10
·190 syf.··
2024 6. kitabı
Eveline, bana göre stream of consciousness tekniğinin çok iyi örneklerinden biridir. Karakter için söylenebilecek pek fazla şey yok; yaşayan bir “varlık” değil de bir “nesne” gibi bir his uyandırıyor; yani aslında kendi hikayesinde bile bir dekordur Eveline…Paralize olmuş bir şekilde pencere kenarında oturan bir karakter resmedilmiş. Bana göre okuyucuya tek vaadi tekniği net anlatması.
Dubliners
Dubliners
Duygu ve Düşünce
DublinersJames Joyce · Prestwick House · 20062,989 okunma
Bir Şehrin Yansımaları
Puan vermedi·190 syf.··
Beğendi
·
2022 1. kitabı
Kitabı kesinlike beğendim sebebi ise içerdiği farklı hikayelerde dönemin Dublin insanlarının genelden özele hissettiği duygulardan bahsetmiş olması ve bu duyguların okuyucuya harikulade aktarılmış olmasıdır.
James Joyce
James Joyce
Dubliners
Dubliners
Edebiyat
DublinersJames Joyce · Prestwick House · 20062,989 okunma
Eveline
Puan vermedi·190 syf.··
2026 263. kitabı
Eveline, benim için stream of consciousness tekniğinin çok iyi örneklerinden biridir. Joyce, karakterin iç dünyasını ve düşüncelerini okuyucuya adeta doğrudan aktararak, tekniğin gücünü bana göre mükemmel bir şekilde gösteriyor. Karakter, sadece bir “varlık” olarak değil, bir “nesne” gibi sunulmuş. Okuyucu onun duygularını ve düşüncelerini deneyimlerken, karakterin içsel dünyasına yoğun bir bakış açısı kazandırmış.
Duygu ve Düşünce
DublinersJames Joyce · Prestwick House · 20062,989 okunma
Ben paralize olmuşum, ya siz?
10/10
·276 syf.··
Beğendi
·
2026 26. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 19 Mart 2026 20:03
James Joyce
James Joyce
’un öykülerinde kullandığı temel fikirlerden biri paralizi kavramıdır.
Dublinliler
Dublinliler
kitabında bu kavram, neredeyse bütün öykülerin gizli omurgasını oluşturur ve bu yapıyı küçük epifaniler
DublinlilerJames Joyce · İletişim Yayıncılık · 20212,989 okunma
Epifaniyle yükselen çığlık!
Puan vermedi·232 syf.·
2025 109. kitabı
James Joyce (1882 - 1941), İrlandalı bir yazar, öğretmen, şair ve edebiyat eleştirmenidir. 1914’te yayımlanan ilk önemli eseri Dublinliler, on beş kısa hikâyeden oluşuyor. Ayrı ayrı hikayeler olsa da
Düşünce
DublinlilerJames Joyce · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20242,989 okunma
7/10
·276 syf.··
Beğendi
·
2022 19. kitabı
Kitapta 15 tane öykü var. Joyce un sade anlatımı eşliğinde, Dublin sokaklarının havasını solumak, İrlanda kültürü, İrlandalıların gelenek, görenekleri, dini adetleri, ilişkileri, anlayışları hakkında
Edebiyat
DublinlilerJames Joyce · İletişim Yayıncılık · 20212,989 okunma
Puan vermedi·276 syf.··
2022 13. kitabı
Muhteşem mi? desem... efsane mi? desem. Kalemi zekası yetenek mi? desem. Hepsi bu kitapta var. Sakin kafayla okumalısınız. Boş vaktinizde okumanızı tavsiye ederim. Çok beğendim. çok...
DublinlilerJames Joyce · İletişim Yayıncılık · 20212,989 okunma
10/10
·276 syf.··
Beğendi
·
2026 6. kitabı
·
4 günde okudu
·
Okunma: 08 Ocak 2026 18:31
Dublinliler’i okurken beni en çok etkileyen şey, kitabın tek tek öykülerden oluşmasına rağmen aslında tek bir büyük hayatın parçaları gibi hissettirmesiydi. Joyce’un anlattığı karakterler sanki bir öyküde kapıyı aralayıp geçiyor, başka bir öyküde sessizce karşımıza oturuyor. Bir yerde adı geçen biri, başka bir öyküde yan karakter olarak beliriyor. Karakterlerin ve temaların öyküler boyunca birbirine değmesi, dikkatli ve ayrıntıcı okurlar için ayrı bir tat veriyor. Her öykü kendi başına sade ve hatta yer yer sıradan gibi görünse de, karakterlerin birbirleriyle iç içe geçmesi bu sıradanlığı derin bir melankoliye dönüştürüyor. İnsanlar birbirlerini gerçekten tanımasalar bile aynı sıkışmışlık duygusunu paylaşıyorlar. Joyce, bu karakterleri yargılamadan anlatıyor; onların korkularını, hayal kırıklıklarını ve kaçamadıkları alışkanlıklarını olduğu gibi bırakıyor önümüze. Öykülerde bulunan tüm kişiler birer mahkum aslında. Kendi küçük dünyalarına sıkışmış, dizginlenmenin, hüsranın, kaderin tutsakları olmuş olan insanlar. Dublinliler, bana göre, bir şehirden çok insanların birbirine değerek ama yine de yalnız kalarak yaşadığı tutsak bir ruh hâlinin kitabı. Joyce’un dili burada Ulysses kadar zorlayıcı değil; klasik edebiyata yumuşak bir geçiş yapmak isteyenler için iyi bir başlangıç. Büyük olaylardan çok insanların iç dünyasını, sessiz kırılmalarını ve gündelik hayattaki küçük anları okumaktan hoşlananlar bu kitapta çok şey bulur. Keyifli okumalar
DublinlilerJames Joyce · İletişim Yayıncılık · 20212,989 okunma
Geçmişe Takılıp Kalmayacağım
Puan vermedi·232 syf.·
2025 276. kitabı
"Ama rüyamın en hoşuma giden yanı, beni hâlâ eskisi gibi seviyormuşsun..." Kitap hakkındaki düşüncelerimi ifade etmeye kitabın naçizane fikrime göre en akılda kalıcı alıntısıyla başlamak istedim. James Joyce yayımlanan ilk kitabı, 20. yüzyıl başlarında Dublin' de yaşayan insanların sıradan hayatlarını kasvetli bir ortamda 15 farklı kısa öyküde aktarıyor. Eserde bireyler üzerinden toplumsal meseleler, ekonomik sıkıntılar, aile içi meseleler, dini değerler, milliyetçilik gibi konular farklı öykülerde günlük olaylar sıradışı bir anlatımla aktarılmakta birlikte karakterler her öyküde toplumda yaşayan orta ya da alt sınıf insanlar arasında yer alıyor. Her hikayenin sonunda devamı nerde hissi oluştursa da hikayelerde yer alan karakterlerin yaşadığı ani aydınlanma hissini yakaladığınızda öyküyle ilgili çıkarımı yapmış oluyorsunuz. Alıntıyla başladığım ifadelerimi yine bir alıntıyla bitirirken sürçü lisan ettiysem affola temennisinde bulunarak keyifli okumalar dilerim. "Geride bıraktığımız hayat pek çok hüzünlü anıyla doludur; eğer kafamıza sürekli bunları takacak olursak, hayattakiler arasındaki işlerimiz arasındaki cesareti bulamayız kendimizde."
Duygu ve Düşünce
DublinlilerJames Joyce · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20242,989 okunma
Bir Kentin Portreleri Aracılığıyla Psikolojisini Çözümlemek: Dublinliler
6/10
·216 syf.··
2023 3. kitabı
·
5 günde okudu
·
Okunma: 13 Ocak 2023 00:00
“Joyce’un Dublinliler’i sonuç olarak acı bir kitap.” Dublinliler, James Joyce’un on beş kısa hikâyesinin toplandığı bir eser olarak çıkıyor karşımıza. Birbirlerinden farklı görünseler de, bütün
Edebiyat
DublinlilerJames Joyce · İthaki Yayınları · 20202,989 okunma

Yazar Hakkında

James JoyceYazar · 25 kitap
James Augustine Aloysius Joyce (1882 - 1941) İrlandalı yazar. Katolik bir ailedendi. Dublin Üniversitesinde çağdaş dilleri öğrendi (1902). Özellikle karşılaştırmalı dil bilgisiyle ilgilenerek sağlam bir kültüre sahip oldu. Tıp öğrenimi için Paris'e gitti, bir yıl sonra Dublin'e döndü. Bir müddet ders verdi. 1904'te tekrar Avrupa'ya geçti. Bir süre Paris'te kaldıktan sonra İtalya'nın Trieste şehrine yerleşti (1906). Trieste'de İngilizce dersleri vererek geçimini sağladı. 1907'de şiirleri yayınlandı: Chamber Music (Oda müziği). 1914'da hikayelerini topladığı Dublinliler'i Londra'da çıkardı. Asıl ününü romanlarıyla sağladı. Şair Ezra Paund'un yardımıyla ilk romanı Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi, The Egoist dergisinde tefrika edildi, 1916'da da kitaplaştırıldı. Ulysses'i de tefrika edilmeye başladıktan sonra 1922'de tamamladı. Joyce'un bu eseri dizgi yanlışlarıyla doluydu. Aslına uygun yeni baskısı ancak 1984'te yapıldı. Hemen bütün eserlerinde doğup büyüdüğü Dublin'i merkez alır. Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi'inde kendi hayatını konu edinen yazar, altmış kadar dilden aldığı unsurları birleştirerek yazdığı son romanı Finnegan Akşamları'nda (1939) aile fertlerinin bir gecede gördükleri rüyaları anlatır. Joyce, zor anlaşılan bir yazar olarak bilinir.