Puan vermedi·240 syf.·
2023 33. kitabı
Duman Altı Rusya: Bir Turgenyev Klasiği
2024 24. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2024 03:20
Rus Edebiyatını çok özlemişim! Ne zaman Turgenyev okusam zihnim ister istemez Dostoyevski ile kıyaslıyor kendisini. Aralarının pek de iyi olmadığını bildiğimden olsa gerek. Oturup bana hissettirdiklerini/düşündürdüklerini, ve biraz bile olsa hangisini okumanın beni daha çok tatmin ettiğini düşünürken buluyorum kendimi. Bana sorarsanız, tamamen kişisel olarak söylüyorum bunu, Turgenyev okumak daha keyifli... Dostoyevski'nin tüm o muhteşem ruhsal betimlemelerine rağmen söylüyorum bunu. Zira Turgenyev Rusya'nın politik iklimiyle bu politiklik içindeki insanı enfes sentezliyor bana kalırsa. Zaten her şey politik değil midir? Metin hızlıca Rusya'nın duman altı meseleleriyle başlıyor. Liberalizm, soylu sınıfa yönelik eleştiriler, Fransızca konuşma "takıntısı", vatanseverlik, kumar ve gri göğün altındaki dumanlı insancıklar... Rus romanlarının pek sevdiğim o kasvetini bol bol hissediyorsunuz kısacası. Buradan sonra ise mesele biraz daha bireysele evriliyor ve yasak aşk kurgusunun içine giriyoruz. Ben Turgenyev'den örneğin bir Kamelyalı KadınKamelyalı Kadın yazmasını beklemediğim için betimlemeleri, dili ve kurgusu beni tatmin etti diyebilirim. Malum, kitap yorumlarımız biraz da kendi beklentilerimizle şekilleniyor.
Rus Edebiyatı
2022 139. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2022 20:40
Litvinov, babasının çiftliğini daha iyi bir yere getirmek adına yurtdışında eğitim almıştı. Almanya'ya döndüğündeyse İrina ile karşılaşır. Kadın evli ve Litvinov nişanlıdır. Eski duygular depreşir ve iki karakterimiz dönülmez bir yola sürüklenmeye başlar. Size genel kurgunun bu olduğunu ama alt metinde çok başka şeyler aktarıldığını söylesem ne derdiniz? Yazar Turgenyev, Babalar ve Oğullar metinini tamamladığında başta Dostoyevski olmak üzere fazlasıyla eleştiri toplamıştı. Aynı durum Duman kitabı içinde pek tabii geçerliliğini sürdürdü. Turgenyev her ne kadar yakın çevresindeki bilginleri kitabında eleştirmekten vazgeçmese bile dönemde yaşanılan toplum baskılarını da eklemeden geçemez. Akıl ve aşk sentezi burada bir sonraki önemli nokta bana göre, zira dönemin pek çok usta yazarlarının kaleme aldığı kitaplarda aşk, ihanet, kıskançlık ve arzu Duman kitabında da ön plandaydı. Hayatınızda her ne olursa olsun gerçek olmayan her şeyin bir gün duman gibi yok olacağına dair enfes bir metindi. Tavsiyem sizinde okumanız. #duman #ivansturgenev #yordamkitap
Dünya Klasikleri
2020 6. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2020 18:15
Yazarın okuduğum ilk eseri. Çok beğendim oldukça politik, mizahsen zengin, tasvir ve betimlemeler ile güçlü bir eser. Karakterlerin çok yönlülüğü ile her birini kendi içlerinde oldukça sevdim. İnsan doğasının analizlerini, yazarın akılcılık ile bu denli eşsizlik sağlabilmesine hayran kaldım. Diğer eserlerinide okumayı istiyorum. Konumuz itibariyle Rus toplumun iyileşmeyi redden bir hasta oluşunu gözler önüne seriyor yazarımız. Toprak köleliği kalkmış, halk bir nebze bile olsa daha iyi olması beklenirken tam tersi soyluluk çabası, bireyciliğin ön planda olması, ahlaki toplumsal değerlerin hiçe sayılması, bireylerin kendilerini kapatmalarını gözler önüne seriyor eserimiz, bununla beraber bir aşk hikayesini görüyoruz. Aşkın bireysel emeller ve değerler ile çelişkisi oldukça iyi işlenmiş. Ve özellikle belirtmeden geçemeyeceğim çok severek okuduğum Beyaz Zambaklar Ülkesi'nde söz konusu olan Rus toplumunun hastalığını daha iyi anladım. Öyle bir halk ki vaktinde kendilerini yönetmeleri için farklı milletlerden ve yerlerden yöneticiler isteyen, toprağı işlerken faydadan çok zarara sebebiyet veren, ilişkilerin çoğunlukla sözde ve gösterişe dayalı olduğunun ispatı niteliğinde. Dünya ve insanlık tarihinde bu kadar çok var olup, coğrafyanın kaderini yaşamaya mecbur kalan bir millet ve buna rağmen çok büyük sanatçı, edebiyatçı ve bilim insanı çıkarabilmeleri takdire şayan...
2020 22. kitabı
Almanya’nın Baden-Baden kentinde nişanlısıyla buluşmak üzere bekleyen Litvinov, burada birçok kişiyle tanışacak, farklı çevrelere girecek, hem zihinleri hem de salonları saran duman içinde yolunu bulmaya çalışacaktır. Romanın kahramanı Litvinov’un, ona heyecansız ama huzurlu bir gelecek vadeden nişanlısı ile aşkın tüm tekinsizliğiyle benliğini kavuran eski sevgilisi arasında düştüğü ikilem ve çıkmazın ustalıkla yansıtıldığı eser, içerdiği otobiyografik unsurlarla da ilgi çekici olmayı başarıyor. Bu iki kadınla, aslında ülkesi ile Avrupa arasında bir tercih yapacağını, dolayısıyla seçtiğinin geleceği olduğunu kavrayan Litvinov, yaşamın çağrısına Turgenyev’in verdiğinden farklı bir cevap arıyor.
2021 7. kitabı
youtube.com/watch?v=hPwAwAk... evet exs den next olmazi cok güzel anlatmis bize yazar, litvinov gbi yapmiyoruz,evdeki bulgurun kiymetini biliyoruz, tutku iyi hosda, olucakla olmucagi bilip isi hirsa götürmüyoruz, elimizdekilerle mutlu olmayi bilip,dumanli yollarda cok dolasmiyoruz, genis özet ve yorumu icin kanalima beklerim.
Duman, duman, duman!
2022 76. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2022 00:00
Yazar bu kitabında Foreshadowing anlatım tekniğini çok güzel bir şekilde işlemiş. Ele aldığı konuyu incelikle ve yüze vurulan gerçeklerle anlatmış olması okuru etkiliyor. Gençlik aşkının bu kadar sarsıcı bir son noktayı koyması beklenilen bir şeydi. Okurken karakterlerin düşünce yapısına hakim olamamak heyecanla okumama neden oldu. Yeri geldiğinde şeytana papucunu ters giydiren zekaya sahip karakterlerin olmasıyla beraberinde getirdiği soluksuz serüven okunmaya değer.. Yaşamımızda o kadar önemsiz bir yer kapladığımızı ve yaptıklarımızla bir dumanın önümüzden geçip gitmesi kadar bir anı kapsayan hayatta önemli olanın anı yaşamak olduğunu anlatıyor. Geçmişe her takıldığımızda bizi bekleyen sahnelerin ipuçları verilmiş oluyor. Bu da Foreshadowing tekniğinin bir parçası olarak önümüze çıkıyor. Keyifli okumalar dilerim siz değerli okurlarımıza..
2026 8. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2026 00:00
Duman... Kitabı elinize alıp okumaya başladığınızda, ismiyle olan bağı kurmakta zorlanıyorsunuz ta ki son birkaç sayfaya kadar. Sona geldiğinizde ise gerçeğin, hayalin, zaafların, aristokrasinin,
Alıntı
2017 36. kitabı
Epey bir aradan sonra Turgenyev'den bir eser daha okumaya karar verdim ve olağanüstü Duman'ını okuma şansına ulaştım. O zamanlar bu roman pek kabul görmemiş ve yayınlanmasından bu yana yüz elli
Siyaset
·212 syf.·
2025 39. kitabı
Ülkesini, vatanını seven, derdi memleket derdi olan, insanların refahını misyon edinen ve bu yönde vizyoner kişiliğiyle iz bırakan ŞAHSİYETler iyi ki varsınız! Rusya derken, edebiyat sahasında, vurgu yaptığımız özellikte ilk akla gelen isimlerin başında hiç şüphesiz İ.S. Turgenyev geliyor. Bütün eserlerinde böyle bir vizyoner kişiliği açıkça görülmektedir. "Duman" (Дым) romanı bunlardan biridir. Eğitimli soylu kesimin Avrupa'da (Almanya) kaplıca sefası, kumar düşkünlüğü, aşk beyhudeliğinden başlarına gelenler romana konu olmuş; kendi müflisleşmiş yaşam tarzı içinde başı dönmüş soyluların, ülkesi ve halkı için örnek kişi olmaktan çıktığı, Litvinov ve onun düştüğü çevre timsalında "dramatize" edilmiştir. Litvinovu düştüğü bataklıktan, kendi tabiriyle 'harika bir insan' diye ifade ettiği Tatyana (Tatyana Petrovna Şestova) kurtaracaktır; onun saflığı, masumiyeti, özverisi ve yüce gönüllülüğü. Avrupa'dan dönen ana karakterimiz, Rusya'ya vardığında, hâlâ trendeyken ülkesini ve geleceğini 'duman', 'duman' diyerek metaforlaştırmıştır. Turgenyev okumak zevktir benim için!

Ivan TurgenyevYazar · 57 kitap
Ivan Sergeyeviç Turgenyev, 9 Kasım 1818 tarihinde Orel şehrinde varlıklı bir ailede doğmuştur. Annesi Varvara Petrovna Lutovina, babası Süvari albayı Sergei Nikoleviç Turgenyev’dir. Aile 1827'de Moskova'ya taşınır. Babası 1836 yılında vefat eder. Ivan Sergeyeviç Turgenyev, özel okullarda eğitim görüp, özel öğretmenlerden dersler alır. Henüz bir çocukken; Almanca, İngilizce ve Fransızca'yı anadili gibi konuşmaya başlar. Yüksek öğrenimi için önce Moskova’ya oradan da St. Petersburg’a geçen İvan, Rus dili ve edebiyatı eğitimini kendi ülkesinde tamamladıktan sonra Almanya’ya gider ve 1838-1841 yılları arasında Berlin Üniversitesi’nde felsefe okur. Daha sonra St. Petersburg’a geri dönüp iki yıl kadar bir devlet kurumunda çalışır. Ivan Sergeyeviç Turgenyev, Fransa’da tanıştığı “Gustave Flaubert” ile sıkı bir dostluk kurarak, daha sonraki yıllarda gerçekçilik akımının öncülerinden biri olmuştur. Ivan, ilk olarak 1850 yılında “Lüzumsuz bir Adamın Günlüğü” adını verdiği novellasıyla, ölümünden birkaç gün önce zihninden geçenleri not defterine aktaran bir yazarın hikâyesini anlatarak, yakın çevresine adını duyurur. Şöhretini ise 1852 yılında “Bir Avcının Notları” ile pekiştirir. İvan gençlik yıllarında özel eğitiminden geri kalan zamanları avcılıkla geçirmiştir. Yapıtlarındaki ince duygulu karakter çizimleri, lirik-müziksel dil onu Rus gerçekçiliğinin temsilcisi yapmakla kalmaz, dünya edebiyatının büyükleri arasına da sokar. Turgenyev, eserlerinde serflik ilişkilerinin insana aykırılığını, feodal-aristokrat Rusya'nın yıkılışını, yeni burjuva-demokratik güçlerin yükselişini gerçekçi biçimde yansıtmıştır. Batıyla Doğu arasında kendini sıkışmış hisseden yazarın Çarlık Dönemi’nin Rus entelektüellerini irdelediği “Asilzade Yuvası" adlı romanı 1859 yılında yayınlanır. 1859 yılında annesi de ölünce, geriye kalan topraklar serfler ( toprak ağası adına çalışan köylü) arasında dağıtılırken Turgenyev’e de tüm hayatını rahatça idame ettirebileceği yüklü bir miras kalmıştır. Böylece dünyevi sorunlardan kurtulan yazar başyapıtı, “Babalar ve Oğullar” üzerinde çalışmaya başlar. Gençliğinde köylü kızlara duyduğu ilgiyi ve bu ilişkilerden doğan bir gayrı meşru kızını saymazsak Turgenyev hiç evlenmemiş, babalığını üstlendiği bir çocuk sahibi olmamıştır. Özel hayatı, gönül maceraları pek bilinmeyen Turgenyev’in otuzlu yaşlarda tanıştığı Pauline Viardot ise umutsuz bir aşk macerası olarak yaşamına damga vurmuştur. Altı farklı dili konuşabilen, iyi bir piyanist ve şarkıcı olan sevgilisi evli olduğu için bu çiftin yarı fiziksel, yarı duygusal beraberliği kısa süreli ilişkiler şeklinde uzun yıllar devam eder. Bozkırda Bir Kral Lear (1870), Ham Toprak (1877) gibi eserleri eleştirmenlerden beklediği tepkiyi alamadı ve kendini mutsuz hisseden Turgenyev, son kez ülkesini terk edip hayatının son dönemini bir türlü vazgeçemediği kadının, Pauline Viardot’nun yakınlarında, Paris’te geçirdi. Ivan Sergeyeviç Turgenyev, 3 Eylül 1883 tarihinde Fransa'da Paris yakınlarındaki Bougival kasabasında öldü. Ölmeden önceki arzusu uyarınca naaşı Rusya'ya getirildi ve Belinski'nin mezarının yanına gömüldü.