Yazar:
Orijinal Adı:
Ayer

2024 114. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2024 14:02
Zamanının çok ötesinde bir yazar Juan Emar. Alejandro Zambra’nın önsözde belirttiği gibi bizi Emar’a en çok çeken şey, muhtemelen onun tarifsiz mizah anlayışıydı; son derece belirgin bir mizahtı bu ve gerçekten iyi olan her mizahçıda olduğu gibi, anlatıcının ciddi mi olduğunu yoksa dalga mı geçtiğini çoğu zaman bilemeyiz. Alegorik üslubu ile hayal dünyasının sınırlarını zorlayan yazar, avangart romanı Dün’de anlatıcı ve karısının başından geçen sıradışı bir dizi olayı bir güne sığdırıyor. O anlatıyor okuyucunun zihni renkleniyor, adeta genişliyor. Affedilemez olduğuna kanaat getirilen bir suçu yüzünden, ki bu suçun absürtlüğü okuru mahkumun giyotinle idam edilmesi sahnesini izlemekten mahrum edemiyor, açılışı yapıyoruz. Aslanı yutan devekuşu, tüm tonlarıyla yeşil bir dünyanın ressamı, koca göbekli bir adam, birbirinden enteresan yemek siparişleri, Uruguay konsolosu ve çok daha tuhafı. Aklıma Cortázar’ın muhteşem öyküleri geliyor ki bu çok normal çünkü Juan Emar, Cortázar ve Juan Rulfo gibi yazarların öncülü kabul ediliyor. Şili’de pek az yazarın sahip olduğu entelektüel zemine sahip olan Emar, bu birikimi kalemine mürekkep yapmayı biliyor. “Diyeceksiniz ki edebiyat koca göbekli adamlarla doludur, hatta tıka basa doludur ve her birinin arkasında, seçtiği göbeğin etrafında methiyeler ve psikolojik tahliller, anekdotlar veya trajediler düzmüş bir yazar vardır.” Lütfen okuyun, çok seveceğinizi düşünüyorum. #tavsiye
2024 115. kitabı
Dün / Juan Emar Öyle bir dün düşünün ki olağandışı ne varsa yaşanmış olsun. Anlatıcı tek başına olsa rüya mıydı, hayal mi yoksa diye düşünebilirdim de yanında eşi, sadece yeşile tutkun bir ressam, zavallı bir ruh, koca göbekli bir figüran, bir deve kuşu ve onun yuttuğu dişi bir aslan olunca o zaman bu gerçeküstücülüğe hayretli bir inanış içinde buldum kendimi. Şilili Juan Emar Latin edebiyatında çok önemli bir isim. Ön sözde Alejandro Zambra onu kendi kuşağının çok ötesinde bir yazar olarak tanımlamış, Cortazar’la karşılaştırıldığı üniversite yıllarından bahsederek seçimini Juan Emar’dan yapan dönemine de bir selam göndermiş. Böyle bir açılışla başlayan kitap sayfalar ilerledikçe de yükselmeye devam etti. Çok farklı, avangart, absürt ve sürreal bir roman. Yaşadığımız “gün”ler bu denli yorucu ve sıkıcıyken Juan Emar’ın “Dün”ünün hikayesi ilaç gibi geldi. Sade cümlelerle örülü aşırılıklarla dolu bir gün geçirmek isterseniz “Dün” çok iyi bir seçim olur. Edebiyat dolu bir gün olsun #alıntılar “Adalet, gücünü eylemler üzerinde icra eder, yalnızca eylemler üzerinde.” ”Herkes için, her an, çağrı zilleri çalıyor. Fakat hepimiz her an durup yeterince dikkat kesilmiyoruz.” “Var olduklarına göre, biz onları göremesek bile, varlar. Ve varsalar, biz onları göremesek bile, bir tuval üzerine yansıyabilmeliler zira resim sanatı sınır tanımaz.” #tavsiye Betül haskalaycıBetül haskalaycı #juanemar #dün #latinedebiyatı #ketebeyayınları #surrealroman #gerçeküstücülük #avangart #kitaptavsiyesi #birdahaoku @birdahaoku
2024 101. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2024 00:00
Zamanın çok ötesinde bir yazarla selamlıyorum sizi bugün. Kendi yaşadığı zamanda edebi üslubu, parçalı, karmaşık, tuhaf hikayeleri çok rağbet görmemiş olsa da absürt, ezber bozan ve gerçek dışı metinleri kendini dev aynasında gören pek çok yazardan çok daha farklı bir yere koyuyor kendisini. 20.yy. Latin Amerika edebiyatına damgasını vuran Emar’ın #avangart romanı Dün, bir günde meydana gelen sıra dışı olayları anlatıyor. Alejandro Zambra ‘nın önsözü ve arka kapak yazısıyla kendisi ve eserleri hakkında fikir sahibi olduğumuz yazar kitabının Kuantumvari finaliyle rengarenk ve çok sesli karnavalına davet ediyor. DünDün
Puan vermedi
Dün// Juan Emar Bugünümün güzelliği Latin edebiyatı… Yaşadığı dönemde kıymeti bilinmeyen #juanemar , absürt ve gerçekdışı anlatımı ile baş döndürüyor. #dün ‘ün dünyasında kaybolan eserin anlatıcısına eşlik edenler oldukça değişik karakterler ve bunlarla yola çıkaran anlatıcı, bizlere gündelik hayatın kesitlerini sunmayı da ihmal etmiyor. Gerçek mi, hayal mi, karar veremiyor okur, satırların atmosferinde kaybolup sürükleniyor adeta. Şilili yazarla o büyüleyici satırlar arasında olmak çok keyifli. Hayal gücünün çok katmanlı dünyasına davet ediyorum sizleri… Buyrunuz… DünDün
2024 73. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2024 22:54
Görünürde dünyada tek başına dolaşan kırmızılara eşlik eden görünmez yeşilleri çizmiş olman muhteşem bir şey Merhaba sevgili kitap severler, resimdeki kırmızıları gördünüz mü ? Peki ya o görünmez