Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Dünya Tarihi

William H. McNeill

Dünya Tarihi Gönderileri

Dünya Tarihi kitaplarını, Dünya Tarihi sözleri ve alıntılarını, Dünya Tarihi yazarlarını, Dünya Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çiftçiliğe ve çobanlığa geçişin en erken ve en önemli örneklerinden biri, İ.Ö. 8500-7000 dolaylarında Ortadoğu'da gerçekl eşti.
Carneige Vakfı, dünya tarihi üstüne deneme niteliği taşıyan bir ders için bir dizi okuma parçasının hazırlanmasında ve çoğaltılmasında para yardımında bulundu.
Reklam
Önsöz
Birbirlerinden farklı yaşam biçimleriyle ayrılan ve sayıları pek çok olan insan toplumları, insan öncesi canlının ve ön insanın yaşadığı zamanlardan beri, insanlık tarihi boyunca var olagelmiştir.
2024te okumayı düşündüğüm kitaplar..
şu listede yer alanlardan okumadıklarım; #195185419 + şu listede yer alanlardan okumadıklarım; #200968391 ve siz uygulama kullanıcıları sayesinde - #227697974 - yaptığım şu liste; (bu muhtemelen daha da büyür.. umarım
Yazı
Tarihin daha sonraki dönemleri açısından değerlendirirsek, rahiplerce yapılan ve geçmişi Sümer'e kadar dayanan buluşların en önemlisi, söylenen sözcüklerin kayda geçirilmesi yollarının bulunmasıdır.
Başlangıç
Birçok uzman yiyecek üretiminin Kuzey Amerika'da ve Güney Amerika'da Doğu Asya'da ve Batı Afrika'da ortadoğu'dan bağımsız olarak başladığını varsaymakta.
Reklam
Ilk Uygarlık
Bununla birlikte Ortadoğu'nun tahıl tarımının ve evcilleştirilmiş hayvanların insanlık tarihinde özel bir yeri vardır. Çünkü ilk uygarlık onların yol açtığı yaşayış biçiminden doğmuştur.
Başlangıç
Kültürel evrimin, öncülüğü biyolojik evrimin elinden almasıyla en kesin ve özel anlamda insan tarihi başlamış oldu.
Mısırlıların Sümer deneyiminden yararlanabilmelerinin sağladığı olanakla, Sümerler'in Mezopotamya'da gerçekleşmeleri bin yılı, hatta daha uzun bir süreyi almış gelişmelerin Mısır’da görülebilmesi için bunun yarısı kadar bir süre yetti. Ve Mısırlılar Sümer modellerini olduğu gibi kopya etmediler. Benimsedikleri her şeyi yerel tadlara uyacak yönde uyarlayıp değiştirdiler. Bu “hiyeroglif” adıyla bilinen erken dönem mısır yazısı ile Sümer’in çiviyazısı arasındaki farklarda açıkça yansımaktadır.
İ.Ö. 8500 ile 7000 arasında, Mezopotamya’ya yerleşmiş birkaç topluluk, bitkileri ekip biçerek ve hayvanları evcilleştirerek doğal çevrelerine yeni bir biçim vermeye başladı. En önemli ürünleri buğday ve arpa, evcilleştirdikleri başlıca hayvanlar ise koyun ve keçiydi.
Reklam
İnsanlık tarihi ilk büyük dönüm noktasına, yiyecek üretimine geçilmesiyle ulaştı. Bu olay insanların sayısında çok büyük bir artış olanağı sağladı ve uygarlıkların üzerinde yükseleceği temelleri attı.
“Kültürel evrimin, önceliği biyolojik evrimin elinden almasıyla, en keskin ve özel anlamda insanın tarihi başlamış oldu.”
599 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.