Kültürün Krizi ve Normların Tahakkümü

Dünyanın Düzleşmesi

Olivier Roy
8/10
6 Kişi
26
Okunma
6
Beğeni
1.224
Görüntülenme
Psikolojik destek almak için uçağa tavuskuşunuzla ya da tasmalı bir timsahla binmeyi düşünür müydünüz? Yirmi-otuz yıl önce aklımızdan bile geçmeyecek bu tür davranışlar bugün yaşanmakla kalmıyor, bunlara ilişkin düzenleme ve açıklamaların yapılması zorunlu hale geliyor. Peki neden? Olivier Roy bu soruya yanıt ararken, davranışların zımni kabullerle belirlenmesi anlamına gelen kültürün aşılması ihtiyacına işaret ediyor. Dünyanın pek çok yerinde geleneksel anlamıyla kültür aşınır; edebiyatı, sanatı, düşünceyi kapsayan “yüksek kültür” de değerini kaybederken, kültür kelimesinin kullanım alanı genişliyor ve “iptal kültürü” gibi ifadelere rastlıyoruz. Giderek daha çok davranış apaçık ifade edilen normlarla düzenlenmeye çalışılıyor; genç kuşaklar woke denen, “duyarlılık yanlısı” bir tavırla yeni doğruları ve yanlışları gündeme getirmeye ve belirlemeye yöneliyor. Yazara göre eşzamanlı sayılabilecek dört hareketin bir sonucu bu da: 68’le birlikte başlamış kültür eleştirisi, internet teknolojisinin dünyanın büyük kısmını birbiriyle iletişime sokmuş olması, neoliberalizmle birlikte her türlü ilişkinin metalaşması ve ürünlerin, ilişkilerin yurtsuzlaşması, bu arada kitleselleşen göçler. Kültürün krizi aynı zamanda insanın doğa içindeki ve gezegen üzerindeki yeriyle ilgili bir kriz. Dünyanın Düzleşmesi, yaşadığımız dönemi ve içinden geçtiğimiz dönüşümü anlamak ve yorumlamak isteyenlere kapsamlı bir çerçeve sunuyor.
200 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

200 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Dünyanın Düzleşmesi/Kültürsüzleşmesi/Köksüzlük
Olivier Roy
Olivier Roy
, "Dünyanın Düzleşmesi Kültürün Krizi ve Normların Tahakkümü" isimli bu eserinde, Tahakküm edici kültür, antropolojik kültür-yüksek kültürün fark ve krizleriyle ilgili görüşlerini okuyucuyla paylaşmıştır. Roy'a göre içerik ortadan kaybolmakta, dünya nüfusu çoğaldıkça insanın yalnızlığı da alışılagelmiş kalıpların dışına
Dünyanın Düzleşmesi
Dünyanın DüzleşmesiOlivier Roy · Metis Yayınları · 202426 okunma
200 syf.
10/10 puan verdi
·
16 günde okudu
Dünyanın Düzleşmesi
Kitaba başladığımdan beridir başıma gelmeyen kalmadığı için, günlerce, elimde süründü. Aslında çok sevdim. Alanda okuma yapmayalı beri uzun zaman olmuştu. Yaşadığımız dünyayı düzleştiren kültürsüzleşmeyi çok iyi analiz etmiş yazar. Sosyolog gözüyle her açıdan ele almış üstelik. Okurken tavsiye ettiği kitaplara düşmemek ayrıca imkansız. Bir "Ben Okurum" podcast yayınında Teoman tavsiye etti diye almıştım. Bahsettiği kadar varmış dedim. İlgili herkes sevecektir. İyi geceler olsun.
Dünyanın Düzleşmesi
Dünyanın DüzleşmesiOlivier Roy · Metis Yayınları · 202426 okunma
200 syf.
3/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kapak güzel hazırlanmış, en süslü cümleler kurulmuş, kitabın albenisi arttırılmış ve bu nedenle okumaya değer buldum. Örnek olarak bu zamana kadar hiç kimse tavuskuşu veya timsahla uçak yolculuğu yapmayı aklına bile getirmezken şimdiki zamanda yeni nesil dediğimiz kitle bunu aklına getirebilir ve yapar, sonucunu düşünmeden. Bu tip örneklerin benzerlerini sağolsun gençler her alanda düşüncesizce yapabilir ve bunda da hiç beis görmeye bilirler. İşte kitap tam bu noktadan başlıyor ve eskiden böyle bir olay ile karşılaşılmadığından şimdiki karşılaşılan sorunların açıklamaya hatta detaylara gidilebildigini anlatıyor. Güzel başlangıç ama daha sonraları bana sıkıcı geldi. Çünkü kitabın tamamı teori/ispat şeklinde felsefik açıklamalara gidildiğinden benim açımdan kitap hiç akıcı gelmedi. Felsefenin detayını sevenler için birşey diyemeyeceğim.
Dünyanın Düzleşmesi
Dünyanın DüzleşmesiOlivier Roy · Metis Yayınları · 202426 okunma

Yazar Hakkında

Olivier Roy
Olivier RoyYazar · 7 kitap
1949'da doğdu. CNRS'in (Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi) Çağdaş İran Dünyasında Toplumsal Bilimler Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1972'de felsefe doçenti oldu. 1985'ten beri CNRS'te çalışmaktadır. 1980-88 arası Afgan direniş hareketiyle sekiz yolculuk yapan Roy, 1985'te L'Afghanistan, Islam et modernité politique (Afganistan, İslam ve Siyasal Modernlik) kitabını yayımlamıştır. Siyasal İslam ve Orta Asya üzerine (İran, Afganistan, eski SSCB'deki müslüman cumhuriyetler) çalışmalarıyla tanınan yazarın Afganistan’da Direniş ve İslam (Yöneliş Yayınları, 1990) adlı bir kitabı yayımlanmıştır. Metis’te yazarın başlıca kitaplarından Siyasal İslamın İflası (1994), Farhad Khosrokhavar ile birlikte yazdığı İran: Bir Devrimin Tükenişi (2000), Yeni Orta Asya ya da Ulusların İmal Edilişi (2000), Küreselleşen İslam (2003) ve Kayıp Şark’ın Peşinde’yi (2015) yayımladık.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.