Mayıs 1990
Orijinal Adı:
Foe

2021 53. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2021 15:56
Coetzee, Düşman isimli kitabında, Robinson Crusoe'ya bir de kadın bakış açısıyla bakın demiş. Bir kadın gözüyle yazılsa nasıl yazılırmış, ne çıkarmış ortaya onu görüyoruz. Yalnız romanın baş
2024 43. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2024 23:54
Coetzee' nin bir çok basılmış eseri var ve benim ilk okuduğum eseri "Düşman". Ne zamandan beri okumak istediğim bir kitaptı.Sonunda okudum:) Yine ilginç konulu bir kitapla
2026 29. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2026 14:34
Düşman ~ J. M. Coetzee Merhaba sevgili kitapseverler;
2024 127. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2024 10:10
Coetzee ile mükemmel bir tanışma oldu. Güney Afrika kökenli yazarımız tahmin edeceğiniz üzere ırkçılık, sömürgecilik sularında geziyor. Değişik bir tarza imza atıp Daniel Defo’nun Robinson Cruso’una
Issız adada bir kadın
2023 21. kitabı
Herkes Daniel Defoe’nun ünlü kitabı Robinson Crusoe’u biliyordur. Issız bir adada Cuma ile birlikte yaşarlar. Peki bu hikayeye bir kadın eklense ve ada hayatı bu kadının gözünden anlatılsa neler
Duygu ve Düşünce
2021 125. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2021 22:34
#jmcoetzee #düşman #okudumbitti #danieldafoe #robinsoncrusoe öyküsünü birde, R. Cruose gemisi battıktan sonra çıktığı ıssız adada ona yardım ve arkadaşlık yapan uşağı Cuma'dan sonra o adaya yine onlar gibi büyük bir felaket sonrası düşen bir kadında eklenirse hikaye nasıl olurdu dersiniz? Güney Afrikalı yazar John Maxwell Coetzee Daniel Dafoe'nin bu klasikleşmiş eserine farklı bir bakış açısı getirmiş #okunur Ayrıca yazarın şu kitapları da harikaydı #barbarlarıbeklerken #utanç Bence J.M.Coetzee için kitaplığınızda mutlaka yer açın
2020 1. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2020 18:39
Güney Afrikalı yazar J. M. Coetze Düşman'da Robinson Crusoe'nun öyküsünü bir kadının bakış açısından ele alıyor. Daha doğrusu burada anlatılmak istenen Cuma'nın öyküsü. Ama romanın anlatıcısının da dediği gibi, "Cuma'nın dilinin öyküsü anlatılamaz bir öykü. Veya benim tarafımdan anlatılamaz bir öykü. Aslında, Cuma'nın dili hakkında bir sürü öykü anlatılabilir, ama gerçek öykü, bir dilsiz olan Cuma'nın içinde gömülü. Gerçek öykü, bir sanatın yardımıyla Cuma'ya bir ses vermenin yolunu bulana kadar bilinemeyecek." Hikayemiz Suson Burton'un kaçırılan kızını bulmak amacıyla bindiği Yeni Dünyaya giden bir gemide başlıyor.Bir süre sonra gemi mürettebat tarafından ele geçirilir.Kaptan öldürülür ve Suson Burton ile bir sandığa bindirilip okyanusun ortasına bırakılır.Yakınlarda görülen tek kara parçasına doğru kürek çekmeye başlar. Robinson ve Cuma ile karşılaşması böyle olmuştur işte.15 yıldır adada yaşamaya alışmış bu iki insana hayretle bakar ve hiç kurtulma istekleri olmayışı içten içe Suson'ı sinirlendirmeye başlar. Uzun bir süre adada yaşadıktan sonra bir gün bir gemi görülür ve adadan kurtulurla ama Robinson yaşlı ve hasta olduğundan karaya ulaşamadan ölmüştür. Suson kendini Robinsonun karısı olarak tanıtır. Geminin kaptanı Suson'a hikayelerini karaya çıkınca romana dönüştürmelerini tavsiye eder. Susan Daniel Defou'yu bulur (güzel ayrıntılardan bir tanesi :D) ve hikayesini yazdırmaya başlar...
2017 19. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2017 00:00
Beni çok cezbetmedi vauv o my god dedirtmedi. Güzel temaları aşılamış olsa da Bir 'Utanç' kitabında olduğum kadar etkilenmedim.Defoe'ya gönderme olarak yazıyor sanırım.Burda önemli olan yani benim anladığım insanın doğaya ait bir varlık olduğu çünkü Susan bile adayı özlemeye ve Cuma gibi vahşi bir yaşamı benimsemeye başlıyor. Ama eser daha çok Cuma karakteri üzerinde duruyor Coetzee'yi 2. okuyuşum ve yapmaya çalıştığı şeyi anladım:)) ''MERAK'' uyandırmak. Cuma'nın kim tarafından ya da ne amaçlı dilinin kesildiğini bilmiyoruz ve bunun farkında olarak sonuna kadar ne olduğunu söylemiyor siz de meraktan ölüyorsunuz. Sinir bozucu ama okunabilir nitekim.Cuma'yı sevenler okusun :D derrmişim. Bu işin espirisi tabi,ama Susan'ın yerinde olsaydım ne yapardım diye çok düşündüm. Cruso ile Cuma'nın arasında olan ilişki ve 15 yıl boyunca o adada kalmış olmaları...Benim merak ettiğim önemli sembollerden biri Cuma'nın neden denize çiçekler atıp ain ve ya anma tarzı bir şey yaptığı, ikincisi de o çaldığı flüt ne anlama geliyor tam olarak doğanın sesi mi ? Çünkü hiç bıkmadan çalıyor aynı melodiyi garip değil mi? Alın size gizem okuyun çözün bana da fikirlerinizi söyleyin memnuniyetle dinlerim.
2023 6. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2023 00:58
Coetzee'nin Barbarları Beklerken kitabını okumuştum daha öncesinde, Foe'nun da Nobel Edebiyat Ödülü aldığını öğrenince okumak istedim. Bildiğimiz klasik roman olan Robinson Crusoe'un kurgu üstüne kurgu yapılmış hali bu kitap. Gerçekten yazmak büyük bir hayalgücü istemiş, Coetzee de bunu başarmış. Kitabın konusu şöyle ki; Susan Barton adında bir kadın, yıllardır kaybolan kızını aramak için gemiye biniyor, ardından gemide isyan çıkınca kendini ıssız bir adaya düşmüş halde buluyor. Bu adada Cuma ve Cruso ile karşılaşıyor, bir yıl sonra yanına Cuma'yı da alarak İngiltere'ye döndüğünde bu hikayeyi Foe adlı bir yazara anlatmak istiyor. Kitap kadın bir anlatıcı tarafından anlatıladursun; kölelik, sömürgecilik, Avrupa yaşamının mahalle araları, yazarlık ve yazmak konularından da bahsediyor. Coetzee merak ettirmeyi çok seviyor kanımda. Sonu ilginç bir şekilde bitiyor. Kitap hem akıcı hem de üzerinde düşündüren çok şık cümleler var. Ben çok sevdim, tavsiye ederim; sıradaki kitabım da Utanç olacak.
FoeJ. M. Coetzee · Sia Kitap · 2022135 okunma
2025 21. kitabı
JM Coetzee romanlarında genellikle ırkçılığı, "Apartheid" rejimini anlatır. Daniel Defoe'nun 1719 yılında sömürgecilik sonrası, sömürgeciliğe hizmet eden Robinson Crusoe kitabının
FoeJ. M. Coetzee · Sia Kitap · 2022135 okunma

J. M. CoetzeeYazar · 21 kitap
John Maxwell Coetzee (9 Şubat 1940) şimdilerde Avustralya'da yaşayan Güney Afrikalı yazar ve akademisyen. Daha ziyade J.M. Coetzee olarak bilinir. 2003 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı. Coetzee Cape Town'da doğdu. Babası avukat, annesi ise öğretmendi. Ailesi 17. yüzyılda ülkeye gelen ilk Hollandalı göçmenlerdendir.  İlk yıllarını Cape Town ve Worcester'da geçirdi. Bu dönemi 1997 yılında yayımlanan kitabı Boyhood'da anlatır. Cape Town Üniversitesi'nde matematik ve İngilize okudu. 1960'da İngilizce bölümünden, 1961'de de matematik bölümünden mezun oldu. 1960'ların başında Coetzee Londra'ya taşındı. Bir süre IBM firmasında bilgisayar programcısı olarak çalıştı. Bu dönemdeki tecrübelerini sonradan Youth (2002) adlı kitabında anlatmıştır. Doktorasını Teksas Üniversitesi'nde yaptı. 1971 yılına kadar New York Eyalet Üniversitesi'nde İngilizce ve edebiyat dersleri verdi. 1971 yılında ABD'de kalıcı oturma izni için başvurdu ancak Vietnam Savaşı karşıtı protestolardaki faaliyetleri dolayısıyla reddedildi. Sonrasında Cape Town Üniversitesi'nde İngiliz edebiyatı profesörlüğü yapmak üzere Güney Afrika'ya döndü. 2002 yılında emekli olduktan sonra Avustralya'da Adelaide'e yerleşti ve Adelaide Üniversitesi'nde araştırma görevlisi oldu. 2003 yılına kadar Chicago Üniversiesi'nde ders verdi. 6 Mart 2006 tarihinde Avustralya vatandaşı oldu. Romanlarının yanında Flamanca ve Afrikaan dillerinden tercümeler yapmıştır.