Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Düşünce ve Kültürde Tasavvuf

Dilaver Gürer

Düşünce ve Kültürde Tasavvuf Sözleri ve Alıntıları

Düşünce ve Kültürde Tasavvuf sözleri ve alıntılarını, Düşünce ve Kültürde Tasavvuf kitap alıntılarını, Düşünce ve Kültürde Tasavvuf en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Allahu Teâlâ'ya ibadet etme ile O'nu tanıma arasında çok kuvvetli bir ilişkinin olduğu muhakkaktır.
İstiğfarımız da istiğfara muhtaç... (Rabiatü'l Adeviyye Hz.)
Reklam
Mevlana Celaleddin-i Rumi
"Ey yürüyüp giden sûfî, gücün yeterse ara; ama dışarıda değil, aradığını kendinde ara."
"dünyadan öyle bir oruç ile ayrıl ki iftarı ölüm olsun. İnsanlardan da vahşi hayvandan kaçar gibi kaç" (Davud i Tâi Hz.)
Tasavvuf, bir insan-ı kâmilin yani Hz Peygamberin ahlâkı ile ahlâklanmış bir mü'minin etrafında bir araya gelerek onun gibi olma bir üsve-i haseneye benzeme hareketi olduğunu görüyoruz. Bu konuda sûfilerin, Tasavvuf erbâbının âdetâ Ashab-ı Suffe'nin Hz. Peygamber'in etrafındaki durumuna benzediğini tespit ediyoruz.
Sayfa 49
mistik duygunun evrenselliği anlamında tasavvuf
Her türlü inanç ortamında mistik tasavvufi bir harekete rastlanıldığına göre bu hareketi en kestirme tarifiyle 'insanın yaratıcısını arama çabası' olarak niteleyebiliriz. Esasen meseleye Kur'an-ı Kerîm açısından bakacak olursak, bu arayışın temelinde insan ile yaratıcı arasındaki 'yaratılıştan gelen bir bağ' bulunduğunu görmekteyiz. ~Adem'i yarattığımda ona rûhumdan üfledim.~ Hicr Sûresi 19. Ayet
Sayfa 24
Reklam
“Başlıca Büyük Târikatler”
•Kâdirîlik: Gavs-ı A’zam Seyyid Abdülkâdir-i Geylânî. •Yesevilik: Pîr-i Türkistan Hoca Ahmed Yesevî •Rifâîlik: Seyyid Ahmed er-Rifâî. •Bektâşîlik: Hacı Bektâş-ı Velî. •Mevlevilik: Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî. •Nakşibendi:Muhammed Bahâeddin Nakşbend. •Halvetîlik: Ebû Abdullâh Ömer Halvetî.
Sayfa 110
Kalem bir gaddarın elinde oldu mu artık,şüphesiz dar ağacında bir mansur sallanır.
Sayfa 89
"Şu elimdeki ateşi cennete atacağım,yansın,kül olsun;şu elimdeki suyu da cehenneme dökeceğim,tâ ki,o da sönsün; böylece insanlar ibadetlerinde ne cennet ümit etsinler,ne de cehennemden korksunlar; Allâhü Teâlâ'ya sırf Onun kendisini umarak ibadet etsinler!”
Sayfa 69
Tasavvuf’un konusu, dinin İhsân boyutuna giren her şeydir. (Zikir/Sabır/Şükür/Zühd)
Sayfa 50
Reklam
Râbiatü’l-Adeviyye
“İlâhî! Seni seven kalbi cehennem de yakar mısın?!” “İstiğfarımız da istiğfâra muhtaç!”
“İhsân nedir, Ya Resulallah? “İhsân; Allah’ı görüyormuşsun gibi ona kulluk etmendir. Zîra sen O’nu görmesende O seni görmektedir.”
Buhari/İman-37
Ahmed Yesevi
Nâm u nişân hiç kalmadı "lâ, lâ" oldum Allah zikrin diye diye "illâ" oldum Hâlid olup, muhlis olup "lillâh" oldum "Fenâ fillâh" makâmına geçtim ben işte
Tasavvufun gayesi; “İnsân-ı Kâmil yetiştirmek, Müslümanları insân-ı kâmil seviyesine çıkarmaktır.”
Sayfa 51 - undefined
Hz.Peygamber(SAS)’in hayatında tasavvuf var mıydı ?
“Tasavvuf ilminin ana konularını oluşturan takva,tevbe,şükür,rızâ vs. gibi konuların hayâta yansıtılması da elbetteki Hz.Peygamber(SAS) zâmanında en güzel bir biçimde gerçekleşmiştir.”
Sayfa 42
43 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.