Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Duyguların Simyası

Tara Bennett-Goleman

Duyguların Simyası Sözleri ve Alıntıları

Duyguların Simyası sözleri ve alıntılarını, Duyguların Simyası kitap alıntılarını, Duyguların Simyası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
...Sevecenlik gören bir çocuk, psikanalist Erik Erikson'ın temel güven duygusu dediği uyumlu şema ile büyürse: yani temel güven duygusuna sahip insanlar, daha kolay arkadaş olurlar. Bu kişi, yaşamı boyunca, başka insanların evrenin kendisi için bir tehtid oluşturmadığını düşünecektir.  İnsanlara iyi niyetle, başkaları hakkında en iyisini düşünerek yaklaşırlar. Aynı gerekçelerden dolayı bu kişilerin ilişkileri de dengeli olma eğilimindedir.
Yoksunluk şemasından yana rahatsız insanlara, başkaları ne kadar verseler de bu yeterli görünmez. .... Bazen başkalarının, onlar söylemeden dertlerini anlamasını isterler. Ya da kendilerine karşı aşırı ilgili olabilirler, kendilerine kazandıklarından fazlasını harcayıp yoksun kaldıkları sıcaklığı bulmak için aşırı yiyebilirler.  Ancak bunların hiçbiri, duygusal sevecenliğe duydukları gerçek açlığı bastıramaz. 
Reklam
Örneğin duygusal acılardan kaçınmak için genelde kendimizi rahatsız edici duygular ve düşüncelerden koparır, dikkatimizi acıdan uzaklaştırır; böylece, bu duyguyu daha doğarken öldürürüz. Fakat bir duyguyu doğal ömrünü tamamlamasını beklemeden kesip atarsak, kendimizi bir şeyler öğrenebileceğimiz bir ortamdan uzaklaştırmış oluruz.
Şema izleklerinin ayırdına vardığımızda, tepkilerimizi değiştirmede önce içimizde tetiklenen duyguları güçlü bir biçimde hisseden tarafımıza empati beslememiz temel önemdedir.
Bilinç uyanıklığı, tepki vermeksizin beyinde neler olup bittiğine tanıklık ettiğinden, bu bilinç şeyleri yargılamadan ya da yorumlamadan, onlara asılmadan ya da direnmeden denememizi sağlar. Uyanık bilinçle yaptığımız bu araştırmada kendimizi tepkilerimizle tanımlamaktan kaçınır, sadece onları gözleriz.
Aynı tekdüze düşünce ve duygu alışkanlıklarımızı izlersek, bir şeylerin değişmesi olasılığı düşüktür.
Reklam
Abraham Maslow: "Eğer kendini korumanın tek yolu, ötekileri kaybetmekse, o zaman sıradan bir çocuk kendinden vazgeçecektir." Bazı şemalar -ve bunlara tepki verme biçimimiz-  bir bağlantıyı korumak adına potansiyelimizden vazgeçtiğimiz hissi uyandırır.
Uyanık bilinç, beklentiler, alışkanlıklar ya da geçmişin yüküyle bağlanmamıştır ve böylece bizim yaptıklarımızı sanki ilk yapıyormuşuz gibi görmemizi sağlar. Zen'de buna Yeni Başlayanın Beyni denir. Eski ve tanış olduğumuzu, yeni hatta şaşırtıcı bir şey gibi görmek anlamına gelir. Yeni başlayanın beyni bilinci taze tutar.
Batı psikolojisinin bizde "yanlış" olanı vurgulama saplantısının tam tersi bir yaklaşımla, Budist psikoloji: "doğru" olanın altını çizer. Rahatsız edici duygularımızın varlığını kabul eder, ama bunları güneşi örten bulutlar gibi, özdeki iyiliğimizin üzerindeki bir örtü olarak görür.
Genelde duygularımızı yaşamaya direnmemizin arkasındaki en önemli neden, onlara tepki vermeyi alışkanlık edinmiş olmamızdır. Korktuğumuz ya da kaçındığımız için, deneyimimizle gerçekte olduğu gibi tarafsız bir bilinçlilikle yüzleşemeyiz. Küçük bir rahatsızlıktan kaçınmak için duruşumuzu değiştirmenin zihinsel karşılığı budur.
Reklam
Rahatsız edici durumları ve kargaşayı akılsal dağınıklık olarak görmek yerine, bunların da derinlikli bir dikkatin nesnesi olabileceğini fark etmek. Nyanaponika şöyle diyor: "Bu yolda, düşmanlar dost olur. Çünkü, bütün sıkıntılar ve saldırgan güçler öğretmenimiz olacaktır."
Meditasyon yapanlar, algının daha duyarlı konuma geldiğini, renklerin daha parlak göründüğünü, iç dünyalarının daha açıldığını anlatıyor... algısal işleyiş daha duyarlı duruma gelip hızlanabilir, daha doğru bi düzeyde empati kurulabilir, içe bakış ve sezgiler daha incelebilir."
Herhalde duyguların simyası için asıl önemli olan araştırmacı bir bilinci hep uyanık tutmak, anlamı açığa çıkana kadar bir duyguyu açıklıkla inceleyebilme becerisi göstermektir. 
Beynin normal durumu, denediğimiz her şeyi bir ayna gibi yansıtan açık, berrak ve parlak bir farkında olma durumudur. Tıpkı bir ayna gibi, beyin de, içinde beliren imgelerden rahatsız olmama kapasitesine sahiptir.
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.