Viktor E. Frankl
Bu kitapta, logoterapinin öncüsü Viktor E. Frankl, kitle nevrozu boyutuna ulaşan varoluşsal boşluğun altını çiziyor. İnsanın anlam arayışı; terapide bulunması gereken ve terapinin amacını oluşturması göz ardı edilemeyecek bir durumdur. Yazar bu görüşünü örnekler vererek desteklemektedir. Örneğin; Amerika’da intihar girişiminde bulunmuş üniversite öğrencileriyle yapılan ankette, katılanların çoğu girişim nedenlerini ‘yaşamın anlamsızlığına’ bağlamaktadırlar. Üstelik sosyal açıdan aktif, aile ilişkileri iyi ve akademik anlamda başarılı olmalarına rağmen. Bu durum sadece üniversite çevresiyle sınırlı kalmamaktadır. İnsan, her imkâna sahip olsa bile anlamı yakalayamadığında doyuma ulaşamamaktadır. Frankl’a göre her vaka için geçerli olmasa da ‘insanın anlam arayışı’ ortaya çıktığı durumda, geleneksel psikoterapi yetersizdir ve insana yaşam anlamını katmadan onu iyileştiremeyebiliriz. İyi koşullara rağmen mutsuz olanların yanında, kitapta yer alan mektupta olduğu gibi, tüm zorluklara rağmen mutlu olanlar da vardır. Bir hükümlü, hapishanede gelişebildiğini ve daha mutlu olduğunu vurgulamaktadır. Bir yanda başarılı, sosyal, aile ilişkileri iyi gençlerin intiharı söz konusuyken öte yanda hapishanede, öncesinden daha mutlu bir insandan söz etmekteyiz. Frankl’ın değinmek istediği durum; insana hayatı için anlam kazandırmadığımız sürece onun için yaptığımız terapi eksik kalmaktadır. Her durum için geçerli olmasa da kişinin nevrozu ortadan kalkmışsa ve ‘boşluk’ durumunu dolduramadıysa o kişiyi iyileştirmiş olmuyoruz. Yazar şöyle diyor: “Freud, Prenses Bonaparte'a yazdığı mektubunda şöyle yazmış: ‘Kişi, yaşamın anlamını veya değerini sorguladığı an, hastadır.’ Oysa ben, yaşamın anlamını merak eden bir insanın, ruh hastalığını dışa vurmaktan çok, insanlığını kanıtladığına inanıyorum.” (Tanıtım Bülteninden)
168 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Şubat 2003

8/10 puan verdi
Kitaba başlamadan önce, yazarı hakkında bilgi vermek istiyorum. Frankl, Viyana üniversitesinde psikiyatristlik yapmış ve kendi ekolü olan Logoterapi alanında da Profesörlük yapmış bir isimdir. Freud için Psikanaliz, Adler için Bireysel Psikolojisi neyse Frankl için de Logoterapi odur diyebiliriz. Ayrıca Frankl'ın, ikinci dünya savaşı sırasında
Puan vermedi
Logoterapi
Viktor frankl, özellikle "İnsanın anlam arayışı" kitabı ile psikoloji camiasında sarsıcı bir etki yarattı. 2. Dünya savaşı döneminde, toplama kamplarından yakılmaktan son anda kurtulup, psikoloji alanına "logoterapiyi" kazandıran Viktor Frankl 'ı okumamız gerekir. Anlam arayışı, insanoğlunun varoluşundan beri gündemde olan bir sorudur. Kimi insan bunun cevabını bulduğunu düşünür, kimileri ise bulamayacağını. Peki, hayatın anlamı mutlu olmak mıdır? Şahsi fikrimi söylemem gerekirsem, hayatın amacı mutluluk değildir. Evet, mutlu olmak şüphesiz güzeldir. Ancak kendinizi mutlu olmaya koşulladığınız anda en ufak bir mutsuzluk da sizi anlamsızlığa sürükleyecektir. Frankl'ın temel görüşü : "acılardan da anlam çıkarabileceğimiz" üzerinedir. Yaşadığımız acılarda da anlam bulmaya başladığımız anda mutluluk da devamında gelecektir. Psikoloji alanında bilginiz var ise, ya da alanda uzmanlaşmak istiyorsanız es geçmemeniz gereken bir eser. Özellikle "Paradoksik Niyetin" gücünü gördüğünüz anda daha da çekici gelecektir kitap. İnsan, savunma mekanizmaları için yaşamaz, tepki oluşumları uğruna ölmez. Ama insan, bir anlam için yaşar, bir dava uğruna ölebilir. İnsan, doğası gereği ve doğuştan gelen bir güdüyle anlam yönelimlidir. Anlam arayışının engellenmesi, "varoluşsal bir boşluk" yaratır. Frankl, bu kitabında, "kitle nevrozu" boyutlarına ulaşan varoluşsal boşluğu gözler önüne seriyor ve bugünün mekanikleşmiş, insansızlaşmış psikoloji ve psikoterapisini yeniden insanlaştırmak gibi bir iddiayla yola koyuluyor.
10/10 puan verdi
Kitaba başlamadan önce şunun altını çizmek gerekir ki, insanlar olarak hayata gelmemiz boş bir alanı ifade eder, bu boşluğu bizler, öğrenme ve deneyimleme yoluyla anlam katarak doldurmaya ve bu yolla hayatta kalmaya çalışırız. Peki her insan bu varoluş krizinden anlam yüküyle çıkabiliyor mu? Elbette hayır. Genel olarak bu krizde boğulduğu için
154 syf.
Mana hayatımızın ruhudur.
... Anlam denen tin ne olsun ki! Niçin bu kadar ehemmiyete bürünsün. Oysa gizlice içimizi Ferhat'ın dağı deldiği gibi oyuk oyuk eden o adını bir türlü koyamadığımız şey. Bir yemeğe tadını veren yağı tuzu Ya da bedenin olmazsa olmazı ruhu. Hayat anlama bürününce bir ruh giyinmiş oluyor. Bu gün her ne yapıyorsak ve bundan sonra her ne yapacaksak
Puan vermedi
Duyulmayan Anlam Çığlığı, insanın öz değerini anlam bulma çabasında keşfettiğini anlatırken, insan psikolojisi, varoluşsal sorular ve anlam arayışının insan ruh sağlığı üzerindeki etkileri hakkında önemli bir içgörü sunuyor. Dili, oldukça sade ve anlaşılır, Frankl, akademik bir dil kullanmaktan ziyade, fikirlerini basit ama etkileyici bir üslupla ifade etmiş. Kitapta bilimsel terimler bulunmakla birlikte, bu terimleri karmaşık bir dil kullanmadan açıklayarak herkesin rahatça anlayabileceği bir kitap olmuş. insanın içsel dünyasına ve varoluşsal sorgulamalarına hitap ettiği için duygusal bir yoğunlukta var. Özellikle kendi yaşam deneyimlerinden bahsettiği bölümlerde, (insanın anlam arayışı kitabındaki gibi) insanın kendi hayatında anlam arayışını sorgulamasına yol açan bir dil kullanmış. Frankl’ın anlatımı yer yer felsefi ve edebi bir yönü de var; ama asıl amacı, okuru karamsarlığa sürüklemekten ziyade, zorluklarla başa çıkabilme ve umudu koruma gücünü aşılamaktır. Psikolojiye ilgisi olan herkes, önce İnsanın anlam arayışını sonrasında bu kitabı okumalı.
10/10 puan verdi
İnsanın anlam arayışı kitabında giriş yaptığı logoterapi yaklaşımına açıklık getirdiği bir eseri. İnsanı bir etki tepki makinesine dönüştüren davranışçıları ve insanı insan altı dürtülere indirgeyen Freudyen felsefeyi eleştirerek insanın potansiyeline vurgu yapıyor. Psikiyatriyi/psikolojiyi insanîleşrirmek gayesinde. Paradoksal niyet tekniği de oldukça ilginç. Okunmaya değer.
9/10 puan verdi
Bu sıralar okuduğum psikolojik kitaplar arasında en beğendiğim oldu. İnsanın hayatında bir amacının olmasının etkilerini anlatıyor. Yapılan araştırmalarda yaşamının anlamını keşfeden ölümüne bir hafta bile kalsa huzurla geçirirken zamanını, öbür tarafta intiharla sonuçlandığını görüyoruz. Mutluluğun amaç haline geldiğinde kaybedileceğini, duygularda niyet olmaması gerektiğini.. En en önemlisi paradoksik niyet. Hıçkırmayı durdurmak için hıçkırmaya çalışmanın işe yaradığını öğrendim. Mesela sosyal ortamda engellemeye çalıştığınız, rahatsızlık veren bir tikiniz, düşünceniz varsa onu daha fazla yapmaya çalışarak bu sorundan kurtulabilirsiniz. Gözümü en fazla ne kadar kırpabilirim diye mizahi bir abartıyla çözümleniyor. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Dili çok ağır değil, ilgilisi de okuyabilir.
10/10 puan verdi
Frankl, logoterapinin(anlam yoluyla iyileşme) öncüsü olarak tanınan bir isimdir. Freud için psikanaliz, Alferd Adler için bireysel psikoloji ne kadar değerliyse, Frankl için logoterapi de o kadar değerlidir. Ona göre insanlar artık bastırılmış cinsel dürtüleri, aşağılık psikolojileri için psikologlara gitmiyorlar. Günümüz insanının en büyük sorunu anlamsızlık. Evet, bugün insanlar yaşamak için gerekli araca sahip, ama yaşamak için bir anlamları yok. Bu boşunalık duygusu gençlerde intiharı, uyuşturucu bağımlılığını da kaçınılmaz kılıyor. Gerçekten yaşam, yaşamaya değer mi diye sormadan kendimi alamadım bu kitabı okurken. Frankl'a göre yaşama cevap vermek, kendi yaşantımızdan sorumlu olmak demektir. Her insanın hayatı yazılmayı bekleyen boş bir defter gibidir. Bu defteri yaptığımız işlerle doldururuz ve ölüm anı geldiğinde o deftere kaydettiğimiz her şey gözümüzün önünden bir bir geçer. Artık ölmüşüzdür. Bizden geriye sadece o defter kalmıştır. Sonsuzluğa kaydettiğimiz bu defter, kimi için ilham kaynağıdır bazen, kimi için ise ibret doludur. Yani bizden alınmayacak bir geçmişimiz vardır artık. Elbette bende büyük bir etki uyandırdı bu kitap. Sözlerimi Frankl'ın şu cümleleriyle bitirmek istiyorum: Freud'a göre 'kişi, yaşamın anlamını veya değerini sorguladığı an hastadır'. Oysa ben, yaşamın anlamını merak eden bir insanın, ruh hastalığını dışa vurmaktan çok insanlığını kanıtladığına inanıyorum
8/10 puan verdi
Hayatımızdaki birçok sorunu kurcaladığımız zaman derininde bir anlam boşluğu yatıyor. Bazen insan bu korkunç boşluğa inmeden yüzeydeki problemleri giderme çabasına düşüyor. Tıp bilimininde hastalıklara yaklaşımda da olduğu gibi bir hastalığın asıl kaynağını düzeltmeden ateşi, ağrıyı düzeltmek yeterli sonuç vermeyecektir. Freud’un psikanalizi bu konuda oldukça yetersiz kalmaktadır. Amerikada bir üniversitede intihar girişiminde bulunan öğrencilere yapılan araştırmada girşimin nedeninin ‘anlamsızlık duygusu’ olduğu, bunu diyen insanların büyük çoğunluğunun aktif sosyal hayatlarının, iyi aile ilişkilerinin olduğu görünüyor. Hayatında anlam olan bir insan amacı uğruna hayatını verebilecekken, anlam olmayan insan tüm ihtiyaçları giderilsede hayatına son verebiliyor. Kitabın son kısımlarında ‘paradoksik niyet’ konusu anlatılmış. Kendi hayatımda da birçok örneğini gördüğüm bu konunun sistemiyle tanışmak benim için çok yararlı oldu. Hatta bir nevi insan beyninin bug’ı diyebiliriz. Çeşit çeşit örnekle oldukça anlaşılır bir kısım olmuş. Kitabın benim için yıldızlı bölümü oldu.
8/10 puan verdi
Viktor E. Frankl bu kitapta öncüsü olduğu logoterapinin savunmasını yapıyor. Logoterapide önemli olan varoluşsal boşluğun, insanın anlam arayışının önemine ve hümanizme değiniyor. Diğer ekollerden farklarını anlatarak bilimsel verilerle bunu destekliyor. Yapılmış birçok araştırmaya yer veriyor. Logoterapi çerçevesinde geliştirilen Paradoksik Niyet ve Düşünce Odağını Değiştirme teknikleri detaylı ve net bir şekilde açıklanıyor. Dili biraz ağır. Dikkatlice okumak gerekiyor. Tavsiye ederim.

Viktor E. Frankl
Viktor E. FranklYazar · 15 kitap
3. Viyana Okulu olarak bilinen akımın kurucusudur. Varoluşcu terapinin en önemli ismi olan Victor Emil Frankl kendi geliştirdiği kuramın adını logoterapi (Anlam Merkezli Terapi) olarak adlandırmıştır. Kuramında yaşamın anlamına özellikle vurgu yapan Frankl , 2. Dünya Savaşı'nda Polonya içerisindeki Alman toplama kamplarında 4 yıl kadar süren bir tutsaklık geçirmiştir. Burada yaşadığı ve gördüğü yaşantılar onun Logoterapi adlı psikoterapi kuramını gerçekleştirmesine yol açmıştır. Yaşamın anlamını bulabilmek için öncelikle bir amacımızın olması gerektiğini vurgulayan Frankl, acının vazgeçilmez olduğu durumlarda acının da bir anlamı olabileceğini vurgular. Logoterapide diğer varoluşçu terapistlerden farklı olarak iki teknik geliştirmiştir. Paradoksal niyet ve düşünce odağını değiştirme. Bu terapi özellikle acı çeken, hayatın anlamını sorgulayan kişilerde oldukça etkili bir terapi yöntemidir. Bu terapi yöntemi ve teknikleri psikolojik danışmanlarca ve diğer terapistlerce sıklıkla kullanılmaktadır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.