Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Edebiyat Ne İşe Yarar?

Rita Felski

Edebiyat Ne İşe Yarar? Sözleri ve Alıntıları

Edebiyat Ne İşe Yarar? sözleri ve alıntılarını, Edebiyat Ne İşe Yarar? kitap alıntılarını, Edebiyat Ne İşe Yarar? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Proust meşhur gözleminde şöyle der: "Her okur, okuma esnasında kendi benliğini okur. Kitabın söylediği şeyin okur tarafından kendi benliğinde fark edilmesi kitabın doğruluğunun kanıtıdır."
Eser ancak okunarak hayat kazanır, eserin ifade ettiği anlam okurun ondan ne anladığından ayrı tutulamaz.
Sayfa 110Kitabı okudu
Reklam
Benlik kendisinin özgür olduğuna inanır, ama her yerde zincire vurulmuş durumdadır.
Okumak bütünüyle yalnız olmadığımı, benim gibi düşünen veya hisseden başkalarının da var olduğunu doğrulayarak, başka hiçbir yerde bulunamayacak bir teselli ve dinginlik sunabilir.
*Kayıp Zamanın İzinde*
Proust meşhur gözleminde şöyle der: Her okur, okuma esnasında kendi benliğini okur. Yazarın elinden çıkan eser okurun, bu kitap olmasaydı, kendi başına belki de hiç kavrayamayacağı şeyi fark etmesini sağlamak için yazarın okura sunduğu bir çeşit optik araçtan ibarettir. Kitabın söylediği şeyin okur tarafından kendi benliğinde fark edilmesi kitabın doğruluğunun kanıtıdır.
Sayfa 40 - Beşinci Basım: Kasım 2021 - Metis Yayınları
Bir şeyi tanıdığımızda, onun ayırdına vardığımızda, onu tam anlamıyla "yeniden biliriz."
Reklam
Okumak bütünüyle yalnız olmadığımı, benim gibi düşünen veya hisseden başkalarının da olduğunu doğrulayarak, başka hiçbir yerde bulunamayacak bir teselli ve dinginlik sunabilir.
Kuşkusuz kimi durumlarda edebiyat eserleri fark edilir bir top­lumsal etki yaratmış olmakla övünebilir.
Siyasi işlevi edebi yapısından türetilemez ya da çıkarsa­namaz. Kültürel incelemeler ve alımlama çalışmalarının da kâfi öl­çüde ortaya koyduğu gibi, estetik nesneler farklı bağlamlarda çok farklı anlamlar yüklenebilmektedir; metinler ile okurlar arasındaki alışveriş değişken, olumsal, çoğu zaman da öngörülemezdir.
Proust meşhur gözleminde şöyle der: Her okur. okuma esnasında kendi benliğini okur. Yazarın elinden çıkan eser okurun, bu kitap olmasaydı. kendi başına belki de hiç kavrayamayacağı şeyi fark etmesini sağlamak için yazarın okura sunduğu bir çeşit optik araçtan ibarettir. Kitabın söylediği şeyin okur tarafından kendi benliğinde fark edilmesi kitabın doğruluğunun kanıtıdır
Reklam
Giriş bölümünden...
"... bilmek ile sürekli kuşkuculuk ve keskin şüphe barındıran bir duruş şeklinde anlaşılan bilmişlik arasında dağlar kadar fark vardır."
Sayfa 12 - 3. Baskı, Şubat 2016, Metis Yayınları
Beckett'in "Oyun Sonu"nun kapağını açmak, adeta kıyametten sonraki bir karabasana, bacakları olmayan ebeveynlerin çöp tenekelerine tıkıldığı, sözcüklerden ve anlamdan soyutlanmış klostrofobik bir dünyaya girmek demektir.
Sayfa 133 - Metis yayınları Mayıs 2019Kitabı okudu
Aynanın bize gösterdiği şey görmeyi umut ettiğimiz yahut beklediğimiz şey değildir her zaman.
Sayfa 166 - Metis yayınları Mayıs 2019Kitabı okudu
Kişi aynı şeyi yapan başkalarını örnek alarak kendisi olmayı öğrenir.
Suzanne Juhasz şöyle der: "Kimsenin benim kim olduğumu anlamadığını düşündüğüm gerçek dünya durumunda...tek başıma kitap okuyup kitabın beni tanıdığını ve kitap sayesinde kendimi tanıdığımı hissettiğim zamanlardakinden daha yalnızım."
Sayfa 48 - Metis YayınlarıKitabı okudu
211 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.