Edebiyatın Taşradan Manifestosu

Mesut Varlık
"…Taşranın ötekileştirilemeyeceği bir dünyanın ümidini taşıyoruz.(…) Edebiyatın merkezi, taşrası yoktur. Olsa olsa, tüm varlığıyla, kâğıdın yüzeyidir; kalemin kâğıda değdiği yerdir edebiyatın merkezi. Çünkü masasının başında, kelimelerin arasında yaşar durur yazar." Türkçe edebiyatta taşranın serencamı… Sıkıntıdan öfkeye, taşra duyguları… İntihardan inzivaya, taşra zamanı… 'Nere'liğinden 'nice'liğine, 'öteki'liğinden 'bizim'liğine, taşra gerçekliği… Taşranın edebiyata (ve düşünceye ve sinemaya) akıttıklarına, edebiyattan taşraya akanlara dair denemeler… Mesut Varlık'ın hazırladığı kitapta Abdullah Ataşçı, Mehmed Said Aydın, Ethem Baran, Şükrü Erbaş, Nesra Gürbüz, Kerem Işık, Arın Kuşaksızoğlu, Necati Mert, Vedat Ozan, Ömer Solak, Asuman Susam ve Eyüp Tosun'un katkıları bulunuyor. (Tanıtım Bülteninden)
151 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

151 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
2013 yılında Kadir Has Üniversitesi'nde yapılan taşra ve edebiyat sempozyumundaki bildiriler bu kitapta buluşmuş. Edebiyat ve taşra konularına ilgi duyanlar okuyabilir. Kitabın içinde Polat Onat'ın yazdığı "Su Katılmamış Taşralı" başlıklı meşhur mektup da yer alıyor. Bu mektup Nuri Bilge Ceylan'ın "Ahlat Ağacı" filmine konu olmuştu. Yazar ve yönetmen davalık olmuştu. Bu mektubu özellikle dikkatli okumanızı öneririm.
Edebiyatın Taşradan Manifestosu
Edebiyatın Taşradan ManifestosuMesut Varlık · İletişim Yayıncılık · 201512 okunma
151 syf.
·
Puan vermedi
Yapılan sempozyumdan sonra katılımcıların taşra ve merkez arasında sıkışmış edebiyat hakkındaki yazılarından oluşuyor kitap. Tüm yazarların ortak görüşü taşranın ve merkezin göreceliği, sürekli değişen taşra ve merkezin aslında bize odak noktanın burası değil metnin kendisi olduğunu göstermektedir. Merkezin taşra üzerindeki engelleri şu an ki sosyal medyayı göz önüne alarak şöyle diyebiliriz. Artık edebiyatın sosyal medyadaki gruplaşmalardır. Çünkü eserin kolayca adından söz ettirilmesi, kendini duyuracak alana sahip olması merkez olarak algılanıyorsa şu an kurulan sosyal medya ağlarının yaptığı şey budur. Özellikle grupça bir yayınevinde kitap çıkartmaktan tutun, grupça dergilerde yer almak bile aslında ilerleyen teknolojinin taşralığı( yalıtılmışlığı) ortadan kaldırmayıp dönüştürdüğünü bize göstermektedir. Ama su katılmamış her taşralı gibi* bizlerin bu sosyal medya cemaatlerinin bönlüğünden sıyrılıp yalnızlığın allamesine geçmemiz gerekmektedir
Edebiyatın Taşradan Manifestosu
Edebiyatın Taşradan ManifestosuMesut Varlık · İletişim Yayıncılık · 201512 okunma

Yazar Hakkında

Mesut Varlık
Mesut VarlıkYazar · 3 kitap
1980'de İstanbul'da doğdu. İlköğretim yılları boyun­ca tiyatro yaptı. İstanbul Bilgi Üniversitesi (İBÜ) Tarih Bölümü'nden mezun oldu. Birçok derginin yayın kurulunda bulundu, dergi ve ki­tap editörlükleri, yazar koçluğu ve çeviriler yapmakta. Bir dönem bir halkla ilişkiler firmasında yayın yönetmenliğinde bulundu. Varlık, Ya­sak Meyve, Derkenar, Çalı, Kybele, Matbuat, Kimlik, THema gibi dergi­lerde şiir, deneme, eleştiri ve söyleşileri yayınlandı. İstanbul'un deniz fenerleri üzerine hazırlanan bir ilk kitap olan Bir İstanbul Penceresinden Deniz Fenerleri'nin (Bekir Dildar, Finansbank özel yayını, 2006) araş­tırma çalışmasını ve metin yazarlığını yaptı. Halen İBÜ Kültürel İnce­lemeler Yüksek Lisans Programı'nda "Türkçe Şiirin Hadımlık Endişe­si" başlıklı tez çalışmasıyla öğrenciliği devam ediyor ve aynı programın asistanlık görevini yürütüyor. Ayrıca İBÜ Kültürel İncelemeler dergi­si KÜLT'ün kurucu ekibi içerisinde ve yayın kurulunda yer alıyor. He­mofiliden muzdarip. Bu nedenle Türkiye Hemofili Derneği'nde (THD) on yıl kadar aktif görev aldı. Yönetim Kurulu kararıyla üyelikten atıldı. Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği'nin (TOHAD) kurucuları arasında ve Vekil Başkan Yardımcısı. Fmdık'm babası. Çevirileri: Ant­hony Pagden, Avrupa Fikri, Ayrıntı Yayınları, 2010, Rahmi G. Öğdül ile birlikte;Jan Rijkenberg, Concepting, Kapital Yayınları, 2009; Scott Fox, İnternet Zenginleri, MediaCat Yayınları, 2008, Can Sungur ile birlikte.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.