Edebiyatın Taşradan Manifestosu

Mesut Varlık

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
151 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
2013 yılında Kadir Has Üniversitesi'nde yapılan taşra ve edebiyat sempozyumundaki bildiriler bu kitapta buluşmuş. Edebiyat ve taşra konularına ilgi duyanlar okuyabilir. Kitabın içinde Polat Onat'ın yazdığı "Su Katılmamış Taşralı" başlıklı meşhur mektup da yer alıyor. Bu mektup Nuri Bilge Ceylan'ın "Ahlat Ağacı" filmine konu olmuştu. Yazar ve yönetmen davalık olmuştu. Bu mektubu özellikle dikkatli okumanızı öneririm.
Edebiyatın Taşradan Manifestosu
Edebiyatın Taşradan ManifestosuMesut Varlık · İletişim Yayıncılık · 201512 okunma
Reklam
151 syf.
9/10 puan verdi
·
13 saatte okudu
İçerisi neresi, dışarısı nere?..
Kitap, bir sempozyumdan doğmuş, farklı yazarların farklı yönlerden taşra ve merkeze, topluma, sanata bakışlarını içeren yazılardan oluşmuş bir kitap. Farklı yazarlar ve farklı pencerelerle içinde zengin düşünceler barındırıyor. Okur bu kitapta genel itibarıyla "içeridekiler" ve "dışarıdakiler" ile karşı karşıya. İçerideki kimdir, dışarıdakine nasıl bakar, ya dışarıdaki içeridekine nasıl bakar, ya kendilerine nasıl bakar bunlar? En önemli mesele olarak: İçerisi neresi, dışarısı nere?.. Modernleşme sürecinde taşranın ve merkezin çoklu ve karmaşık anlamlara kavuşması, birbirlerine karşı sürekli değişken bir biçimde konumlanmaları, birbirlerine dönüşmeleri, kendi içlerinde tavsamaları ve bunların sanata, edebiyata, en çok edebiyata yansımaları... Edebiyatın tarihsel ve sosyolojik yönleriyle, psikolojik altyapısıyla ilgilenen okur için, bir okur olarak ayaklarının bir parça daha yere sağlam basmasını temenni eden okur için tavsiye edebileceğim hoş bir kitap. Meraklısına.
Edebiyatın Taşradan Manifestosu
Edebiyatın Taşradan ManifestosuMesut Varlık · İletişim Yayıncılık · 201512 okunma
151 syf.
·
Puan vermedi
Yapılan sempozyumdan sonra katılımcıların taşra ve merkez arasında sıkışmış edebiyat hakkındaki yazılarından oluşuyor kitap. Tüm yazarların ortak görüşü taşranın ve merkezin göreceliği, sürekli değişen taşra ve merkezin aslında bize odak noktanın burası değil metnin kendisi olduğunu göstermektedir. Merkezin taşra üzerindeki engelleri şu an ki sosyal medyayı göz önüne alarak şöyle diyebiliriz. Artık edebiyatın sosyal medyadaki gruplaşmalardır. Çünkü eserin kolayca adından söz ettirilmesi, kendini duyuracak alana sahip olması merkez olarak algılanıyorsa şu an kurulan sosyal medya ağlarının yaptığı şey budur. Özellikle grupça bir yayınevinde kitap çıkartmaktan tutun, grupça dergilerde yer almak bile aslında ilerleyen teknolojinin taşralığı( yalıtılmışlığı) ortadan kaldırmayıp dönüştürdüğünü bize göstermektedir. Ama su katılmamış her taşralı gibi* bizlerin bu sosyal medya cemaatlerinin bönlüğünden sıyrılıp yalnızlığın allamesine geçmemiz gerekmektedir
Edebiyatın Taşradan Manifestosu
Edebiyatın Taşradan ManifestosuMesut Varlık · İletişim Yayıncılık · 201512 okunma