Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Edebiyattaki İktisat

Kolektif

Edebiyattaki İktisat Sözleri ve Alıntıları

Edebiyattaki İktisat sözleri ve alıntılarını, Edebiyattaki İktisat kitap alıntılarını, Edebiyattaki İktisat en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Marx'a göre emek, kapitalist toplum koşullannda insani niteliklerinden kopanlmakta ve bir nesne haline gelmektedir. Kapitalist toplumun bireyi insani değer­lerinden uzaklaştınyor olması, insanı kendi kapitalist değerle­ri çerçevesinde dönüştürmesi kimi zaman da yok etmesi anla­mına da gelir.
Bakın mesele şu: Bu dünyada en kuvvetli insan, tam anla­mıyla tek başına olan insandır" (lbsen, 2011, s. 232).
Reklam
Kapitalizmin ikinci özelliği, üretim araçları üzerinde özel mülkiyetin varlığıdır. Kapitalist toplumda toplumun belli bir kesimi üretim için gerekli hammadde ile üretim araç ve gereç­lerinin kullanım hakkına sahipken, diğer kısmının bunlar üze­rinde herhangi bir hakkı yoktur.
Olivier dedi: "Bilmem, onu nasıl buluruz; Görmektense utançlı duruma düştüğümü Yeğlerim ben ölümü."
Dr. Stockmann: ... Hayır, gitmiyoruz işte, neredeysek ora­da kalıyoruz ... Cepheler burada çünkü. Mücadele burada ve­rilecek ve zaferi burada kazanacağım ... (lbsen, 2011, s. 228)
Erich Fromm'dan alıntılarla Mandel şun­ları yazıyor: Milyonlarca insan her gün cinayet haberleriyle ve polisiye ro­manlarla kendilerinden geçerler. İki ana teması cinayet ve fela­ket olan filmlere sürüler halinde giderler. Bu ilgi ve kendinden geçiş, salt beğenisizliğin ve skandal arama arzusunun ifadesi olmayıp, insan yaşamındaki nihai şeyin, yani yaşam ve ölü­mün, suç ve ceza ile insanla doğa arasındaki mücadele ile dra­matize edilmesine duyulan derin arzuya karşılık düşer (s. 28).
Reklam
Kendi düşüncelerimizden önce eserin ana fikrini aşağıdaki paragrafla ortaya koymak mümkündür. Gerçek şu ki, uygarlık insanın üretim gücünü büyük bir ölçü­ de artırdığı halde yanlış yönetim yüzünden medeni insan sır­tına giyecek, midesine yiyecek, başını sokacak yer bulama­ dan vahşi hayvanlardan daha kötü bir duruma düşürülmüş­tür.
Üretim araçları­nın mülkiyetini elinde bulunduran sınıf ile işçi sınıfı arasında­ ki uçurum şu sözlerle ifade edilir eserde: Bugün toplumu idare eden kapitalist sınıf daha az keyfi ama aynı sert ve zalim yöntemlerle istenmeyen ama gerekli olan iş­çileri sefil ve geniş gettolara hapsetmiştir. Yüksek bir sınıfın varlığı ancak başka sınıflann ezilmesiyle ve yıkılmasıyla müm­kündür (s. 150).
Piyasa, hastalık veya beklenmedik bir kayıp yahut kaza onlan yoksullukla yüz yüze getirecektir ... eğer çağdaş toplumun de­vamlı anlaşmalan buysa uygarlık insanlığın büyük bir kısmını lanetleyecek demektir.
aynı zamanda komünist "yöneti­min gerçek doğasının", açıkça betimlenmesi olarak ele alın­maktadır: Büyük Birader her yerdedir. .. Uyurken ya da uyanırken, çalı­şırken ya da yemek yerken, içeride ya da dışandayken, banyo­da ya da yataktayken, fark etmezdi, kaçamazdınız. Kafatasını­zın içindeki birkaç santimetreküp dışında, hiçbir şey size ait değildi.
Reklam
London bu durumu şu sözlerle aktarır eserine: ... Eğer üretim gücünü artırmadıysa uygarlığın ayakta kalmasına olanak yoktur. Eğer uygarlık orta­lama insanın üretim gücünü artırdıysa neden ortalama insanın durumunun daha iyi olmasını sağlamamıştır?