Eğitim ve Sosyoloji

Emile Durkheim

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
160 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Sosyolojinin ustatlarından Emile Durkheim tarafından yazılmış eğitimle ilgili bu kitap onun 1887-1902 yıllarında Bordeaux Üniversitesindeki ders notlarından oluşmaktadır. Eğitimin tanımını veren yazar, onu topluma, fertlere ve devlete göre yorumlayaraktan, onların görevlerini açıklamaktadır.
Eğitim ve Sosyoloji
Eğitim ve SosyolojiEmile Durkheim · Pinhan Yayıncılık · 201691 okunma
Reklam
160 syf.
10/10 puan verdi
Emile Durkheim, toplumsal yapının ahlak üzerine kurulu olduğunu savunmaktadır. Ona göre ahlaki değerler zamana göre değişkenlik gösterdiğinden zamanla toplumların yapısının değişmesi de normal karşılanmalıdır. Durkheim toplumları incelemenin yolunun sosyal olguları “şey”ler olarak ele almaktan geçtiğini savunmaktadır. Bu yolla sosyal olgulara pozitivist açıdan yaklaşarak sosyolojik problemlere tanı koyulabilir ve yine aynı yolla çözümler ortaya koyabiliriz. Durkheim toplumları yeniden inşa etmek iddiasında bulunmaz. Bunun yerine toplum mühendisliği yaparak problem oluşan kesime müdahale edilebileceğini söyler. Durkheim, toplumu bir organizmaya benzetir. Böylece üzerinde çalışılabilecek nesnel bir hale getirdiği toplumu pozitivist gözle inceler ve hastalıklarını bulur. Ona göre toplumsal dayanışma ve uyum toplumun sağlığı açısından çok önemidir ve bu nedenle bireyler toplumsallaştırılmalıdır. Bu sayede toplumsal uyumun gerçekleşmesi ve toplumsal bozulmaların engellenmesi sağlanır.
Eğitim ve Sosyoloji
Eğitim ve SosyolojiEmile Durkheim · Pinhan Yayıncılık · 201691 okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
okuma sebebini bilmenin önemi
Herkes yazmış bu kitap “Eğitim nedir?Hizmet ettiği amaç nedir? bu sorulara cevap veriyor...” falan diye. Bu yorumlar “Ben kitaptan bir şey anlamadım.”demenin farklı bir versiyonu ... sonuçta eğitimin tanımını, amacını belirleyen bir sürü akım var . Yani kime göre neye göre tanımlamış, amaçları hangi görüşe göre belirlenmiş bilinmesi gerekir. Aslında böyle kitapları okurken belli bazı konuları bilmek ve yine belli Sorular sormak ve bu soruların cevaplarını aramak lazım. Kitabı okumadan önce Emile’nin ortaya attığı fikirlere dayanan işlevselcilik teorisinin varsayımlarını bilmek gerekir.Bunlar hakkında bilgi birikimine sahip olduktan sonra Emile’nin varsayımlarından hareketle ortaya çıkardığı toplumsal işbölümünün ne olduğunu öğrenmek amacıyla bu kitabın okunması gerekir. Böylece okuduğunuz kitap anlamlı hale gelir. Yoksa adamın zaten ders notları sonuçta. pat diye kesiliveriyor,bölük pörçük kalıyor hersey diye düşünürsünüz.
Eğitim ve Sosyoloji
Eğitim ve SosyolojiEmile Durkheim · Pinhan Yayıncılık · 201691 okunma
160 syf.
7/10 puan verdi
kitap okuyabileceğiniz en yalın durkheim çalışmalarından biridir. bu kitabı on morality and society ve sociologie et philosophie ile kıyaslayınca hikaye kitabı gibi akar gider. ancak bir parantez açayım, bu adam gerçekten okundukça sevilecek bir yazar. bir kitabına dokunup geri çekilmeyin. kendinizi biraz zorlamanız gerekecek. durkheim çalışmasında insanların eşit yaratılmadığına ve birilerinin eylem diğerlerinin düşünsel varlıklar olduğundan dem vurur. eğitimin toplum beklentilerine göre şekillendiği ve her dönemin veya her toplumun kendi dinamikleri olduğunu örnekleyerek serimler. çocuklarımızı toplumsal yaşam içinde asla istediğimiz gibi yetiştiremeyeceğimizi bunu düşünmenin bile saçmalık olduğunu ifade eder. ayrıca eşitlikçi eğitimin de düşünülemeyeceğini söylemektedir. şimdi ben bu ifadeleri böyle direkt söyleyince biraz pislik bir adam gibi gözüküyor ama nedenlerini kitapta uzun uzun anlatıyor. bir çok eserinde üstüne basarak durduğu husus burada da var. insan itaate meyilli değildir. açıkçası benim bu konuda ciddi şüphelerim var. tabula rasa fikri üzerinden gidiyor filan ama açıkçası bence oldukça tartışmalı bir mevzu bu. bize güzel geldiği için yaptığımız şeylerin altında bile toplumun bize bilinçdışı olarak bir yönlendirmesi olduğunu ifade eder. yine insanın toplum içinde yaşadığında aksi takdirde hayvan olduğunu söyler ki bu benim için tam bir zırvalıktır. daha bir çok hususta hem bir çok görüş ve tespitle dolu bir eserdir. tavsiye olunur. ayrıca ne güzel bir laftır: "ahlakın laikleşmesi"
Eğitim ve Sosyoloji
Eğitim ve SosyolojiEmile Durkheim · Pinhan Yayıncılık · 201691 okunma
Reklam
160 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Eğitim bilimi ile toplum bilimi arasındaki ilişkiler
Kitabı alırken ilk ve en büyük beklentim, eğitimin toplum bilimi tarafından nasıl yorumlandığını ve ele alındığını görmekti. Amacıma ulaştım... Kitap, yazarın verdiği derslerden ve seminerlerden oluşmaktadır. Ancak tüm içeriğe ulaşmak mümkün olmayacaktır. Çünkü yazar söz konusu dersleri 1887 ile 1902 arasında vermiştir. Bu nedenle kitap, bir özet niteliği taşımaktadır. Çeviri gayet başarılı, bu konuda endişeye gerek yoktur. Eğer siz de Sosyoloji ile Pedagoji arasındaki bağlantıların nasıl olması gerektiğini bu iki temel disiplinin görevlerini merak ederek, eğitimin hangi düşünceyle veya fikirle(istekle) nasıl etkilendiğini ve aslında ne olması gerektiğini, hangi düşünce biçimiyle şekillenmesi gerektiğini Emile Durkheim'den tüm gerçekliğiyle öğrenmek istiyorsanız bu kitabı kesinlikle okumalısınız.
Eğitim ve Sosyoloji
Eğitim ve SosyolojiEmile Durkheim · Pinhan Yayıncılık · 201691 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.