Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Eğitime Giriş

Kolektif

Eğitime Giriş Sözleri ve Alıntıları

Eğitime Giriş sözleri ve alıntılarını, Eğitime Giriş kitap alıntılarını, Eğitime Giriş en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Natüralist felsefenin çıkış noktasını realist felsefe oluşturmuştur. Bu akım insan ile doğa arasındaki ilişkiler üzerinde durmuştur. Natüralizm gerçeğin doğa olduğunu ileri sürdüğünden, materyalist felsefe ile de özdeşleştirilmektedir. Rousseau ve Pestalozzi bu akımın eğitim ile ilgili görüşlerini savunan kişilerdir.
Sayfa 58 - Pegem akademiKitabı okuyor
"Kendisi erdemli olmayan insanın, başkasını erdemli kılabileceği düşünülmemelidir."
Sayfa 77 - İdealizm-Eflatun
Reklam
İnsanlık tarihinin ilk dönemlerinden başlayarak her toplumda, mevcut kültürel birikimin genç kuşaklara aktarılmasında hayatın her yeri okul, çevredeki her varlık da öğretmen olarak iş görmüştür. Bunun yanı sıra yaşlı kuşaklar üretim güçlerini önemli ölçüde kaybettikleri, din adamları da asıl işleri bu olduğu için çocukların eğitimlerinde daha etkili olmuşlardır.
Sayfa 17 - Pegem akademiKitabı okuyor
Her insanın en az bir amacı, kendine özgü oluşturulmuş değerleri, inançları ve geçmiş yaşantıları sonucunda oluşturmuş olduğu tutumları vardır. Bütün bunlar sayesinde yaşamı anlar, yorumlar ve yeni değerler katar. Yaşamdan beklentileri vardır. Birçok filozofun dediği gibi her insanın bir felsefesi vardır. Felsefe bir yaşam biçimi, geleceğe bakış açısı, bir dünya görüşüdür.
Sayfa 50 - Pegem akademiKitabı okuyor
İslam dünyasında zamanla her köyde camilerin içinde ya da bitişik yerlerinde bir Küttab açılmıştır. Ahmet Çelebi, Küttabların ilk programının Hz. Ömer tarafından kaleme alındığını ve metninde de "Çocuklarınıza yüzmeyi, ata binmeyi öğretiniz, onlara yaygın halde darb-ı meselleri ve güzel şiirleri de rivayet ediniz." sözlerinin yazılı olduğunu belirtmiştir.
Sayfa 23 - Pegem akademiKitabı okuyor
Ne yazıktır ki İslamiyetin Kutsal Kitap'ında olumlu (pozitif) bilimler aleyhine tek bir söz bile olmamasına karşın bazı ulemanın (İslam din bilginleri) İslamiyeti yanlış yorumlayarak İslam eğitim kurumlarının programlarından (medreselerden) doğa bilimlerini (akli ilimler) çıkarmaları, kendilerini tamamen din bilgisine (nakli ilimler) vermeleri, İslam toplumlarının geri kalmalarına yol açmıştır.
Sayfa 22 - Pegem akademiKitabı okuyor
Reklam
İlk Türk medresesi Selçuklu hükümdarı Tuğrul Bey tarafından Nişapur'da 1040 yılında kurulmuştu. Daha sonra Abbasi Devleti'nin Selçukluların egemenliği altına girmesiyle birlikte, ünlü Selçuklu devlet adamı Nizam-ül Mülk (1018-1092) tarafından genel öğretim kurumu olarak 13.10.1065 tarihinde Bağdat'ta "Nizamiye" adıyla yeni medreseler kurulmuştu.
Sayfa 28 - Pegem akademiKitabı okuyor
İnsanlık tarihinde karakterinin sağlamlığı, cesaretinin çokluğu, güç ve yeteneklerinin büyüklüğü ile göze çarpan uluslardan biri Türklerdir. Türkler, Kore Yarımadası'ndan, Avrupa'nın içlerine kadar yayılmış, Anadolu'yu, Suriye'yi geçerek firavunların ülkesi olan Mısır'ı ve Kuzey Afrika'yı ele geçirmiş, kısaca yi- ğitliğiyle ve güçlü istenciyle (irade) kendini bütün dünyaya tanıtmış bir ulustur. Zaten Türkler bu tür özellikleri taşımamış olsalardı, diğer uluslar tarafından kısa sürede yok edilirlerdi. Türkler, bu nitelikleri nedeniyle insanlık tarihinin her dö- neminde büyük devletler kurmayı başarmışlardır.
Sayfa 18 - Pegem akademiKitabı okuyor
Natüralist felsefeye göre çocuk büyüyene kadar hiçbir dini inanç ve ahlaki değer yargısı verilmemelidir. Çocuk, kendi inanç ve değer yargılarını kendi mantığıyla oluşturmalıdır. Öğretmen zorlayıcı olmamalı, öğrencisine seçenekler sunmalı ve bu seçenekler içinden öğrenci kendisine uygun olanı almalıdır. Bilgi öğretmen tarafından verilmemeli, öğrenciye buldurulmaya çalışılmalıdır. Buluş yoluyla öğretim tekniğini kullanmalıdır. Öğretmen, öğrencilerin çevre ile etkileşimini sağlayarak öğrenmeyi gerçekleştirmelidir.
Sayfa 59 - Pegem akademiKitabı okuyor
Türk toplumunun bu çetin eğitim anlayış ve uygulaması, eski toplumlardan Ispartalılarınkine büyük ölçüde benzer. Her iki toplum da çocuklarının eğitimlerinde savaşçı becerilerin kazandırılmasını ön planda tutmuşlardır. Ispartalılar kölelerini iyi çalıştırmak, Türkler ise kendilerine göre daha kalabalık bir nüfus kitlesine sahip olan komşuları Çinlilere karşı ulusal birliklerini koruyabilmek için böyle bir eğitim anlayış ve uygulamasını benimsemişlerdir.
Sayfa 19 - Pegem akademiKitabı okuyor
Reklam
Eflatun idealizmin babası olarak görülmektedir. Eflatun, insan duygularının algıladığı gerçeğin, gerçeğin kendisi olmayıp onun bir gölgesinden ibaret olduğunu savunur. Idealizme göre insan akıllı bir hayvandır. Bedeni nesneler alemine, ruhu ise "idealar alemine aittir. Bedeni ölümlü, ruhu ise ölümsüzdür. Ruh bazen nesneler aleminden uzaklaşır ve idealar alemine gider. Bazen nesneler alemine tekrar döner. Idealar aleminden gelen ruh orada gördüklerini hatırlar.
Sayfa 55 - Pegem akademiKitabı okuyor
İnsanoğlunun eğitim sürecine, her insanın katkısı olmakla birlikte bazı insanla ki biz onlara düşünürler diyoruz (ilk zamanlarda din adamları) daha çok katkı sağlamışlardır. Bu bağlamda dinsel düşünceler, uygulamalar, insanlık tarihin dönemlerinden başlayarak günümüze değin eğitim kurumlarını etkilemiştir. Hatta ilk planı eğitim veren okulların, dinsel eğitim veren okullar (tapınak okullan ilk öğretmenlerinin de din adamları olduğu görülür.
Sayfa 16 - Pegem akademiKitabı okuyor
Eğitim, önceden saptanmış ilkelere göre insanların davranışlarında belli gelişmeler sağlamaya yarayan planlı etkinlikler dizgesidir.
Sayfa 4 - Pegem akademiKitabı okuyor
Acemi ocakları ile yeniçeri ocaklarının teşkilatı I. Sultan Murat zamanında kurulmaya başlanmıştır. Yeniçeri ocağının asker kaynağı ve ilk temel eğitimin verildiği yer olan acemi ocaklarının ilki Gelibolu'da kurulmuştur. Acemi ocaklarının asker kaynağını daha önce üzerinde durulmuş bulunan devşirme sistemi oluşturmuştur.
Sayfa 33 - Pegem akademiKitabı okuyor
28 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.